Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Žvakaće gume sadrže smolu tropskih uši za ljepši izgled

Žvakaće gume sadrže smolu tropskih uši za ljepši izgled
5

Osim šećera, žvakaće gume imaju i ljudima beskorisna sladila, ali i arome, bojila te tvari za bolji izgled od kojih se jedna dobiva skupljanjem smole tropskih ušiju

VIDEO

One su šarene, slatke i spektakl za dječja osjetila. No žvakaće gume su umjetan proizvod bez imalo hranjivih vrijednosti, osim energije iz šećera. Mnogi žvaću gume pod izgovorom da one potiču lučenje sline koja pomaže higijeni usta i da žvakanjem stimuliraju mišiće vilice pa se mozgu šalje osjećaj sitosti. 

No žvakaće gume imaju više nedostataka nego prednosti, naročito dječje kaugume. Žvakaće mogu izazvati glavobolju, nadutost, proljev i druge probavne tegobe, a kod djece mogu poremetiti osjećaj za glad i sitost te odgoditi potrebu za obrokom, čime se remeti potreban unos hranjivih tvari u organizam. 

Žvakaće gume za djecu uglavnom su prenatrpane šećerom koji je glavni uzročnik nastanka karijesa. Osim šećera, žvake su pune i umjetnih te prirodnih dodataka za boju, okus i elastičnost. Proizvođači nekad umjesto šećera u žvakaće gume stavljaju raznorazna sladila. Iako je uvijek riječ o tvarima dopuštenim za konzumaciju, i to u količini koja se zakonom ograničava i kontrolira, ipak je činjenica da je puno tih sastojaka potpuno beskorisno i u prehrani, a neki od njih su i na listi potencijalno opasnih, zbog čega su pod povećalom znanstvenika godinama. 

Najvažniji dio žvakaće gume je gumi baza, a čini je od 25 do 30 posto žvake i zaslužna je za rastezljivost. Može biti prirodna ili sintetička, a može se raditi i od antioksidansa BHT-a ili BHA-a, na čiju potencijalnu štetnost upozoravaju neki stručnjaci i bolje ga je izbjegavati. 

U visokim koncentracijama, naime, može izazvati hiperaktivnost kod djece, povezuje se i s povišenjem kolesterola u krvi, a dodatan minus je što postoji mogućnost nakupljanja i gomilanja u masnom tkivu. Svih pet žvakaćih guma koje smo analizirali imaju jedan od ta dva antioksidansa. Od tvari za poliranje najčešće se koriste prirodne gume, poput karnauba gume, pčelinji vosak i šelak, smola koja se skuplja s drveća kao izlučina tropskih ušiju. 

Od bojila najčešći su prirodni i ujedno korisni antioksidansi kurkumin te karoteni za žutu i narančastu boju, bakrov kompleks klorofila za zelenu boju, antocijani koji daju crvenkaste i plave nijanse te crveni karmin, koji se također dobiva izoliranjem iz kukaca (od ovih bojila jedino se njegov ukupan dnevni unos ograničava na 5mg/kg tjelesne mase zbog mogućih alergijskih reakcija). U redu je da djeca žvakaće koriste povremeno, ali učestalo žvakanje žvakaća može ”zbuniti“ dječji organizam.

Jambore: Ima šest bojila i tri tvari za poliranje

Glavni sastojak Jamboree žvakaći je šećer. Osim klasičnog, šećera ima i u obliku jednako štetnog glukoznog sirupa. Ima puno umjetnih dodataka. Cijena: 3,49 kn (16 komada)

Čunga Lunga: Ne sadrži bojila ni tvari za poliranje

Čunga Lunga ima limunsku kiselinu za kiselost i glicerol za vlagu koji je dopušten u ekološkoj proizvodnji hrane. Najviše ima šećera i glukoznog sirupa. Cijena: 1,69 kn (5 komada)

Hubba Bubba: Ima dobri antioksidans i prirodni lecitin

Najviše ima šećera. Bojilo je beta karoten, korisni antioksidans, emulgator je lecitin, sastojak svake stanice tijela, a regulator kiselosti je limunska kiselina. Cijena: 3,89 kn (5 komada)

Orbit: Šećer su zamijenili raznim sladilima

Najviše ima sladila sorbitola koji ne povisuje razinu šećera u krvi. Sadrži niz drugih sladila, a jedan od njih je acesulfam koji je na listi “upitnih“ aditiva. Cijena: 3,49 kn (5 komada)

Chupa Chups: Sadrži bojilo iz željezne rude

Uz šećer, Chupa Chups ima glicerol i emulgator iz soje, a bojila su iz kurkume i željezne rude. Za poliranje ima prirodni vosak i smolu iz tropskih ušiju. Cijena: 0,99 kn (1 komad)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith