Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Više od 200.000 umirovljenika plaćati će pola RTV pristojbe

Više od 200.000 umirovljenika plaćati će pola RTV pristojbe
1

Svi kojima je mirovina manja od 1500 kuna, a bili su 12. listopada ove godine u evidenciji HRT-a, pristojbu će plaćati 40 kuna. Tako se eliminiraju zloupotrebe...

VIDEO

RTV pristojba glasi na mojeg pokojnog oca. Majka ni šest godina nakon njegove smrti nije tražila da se pristojba prenese na nju. Sve rate je uredno platila, nema nikavog duga. Čujem da umirovljenici s mirovinom manjom od 1500 kuna smiju tražiti da plaćaju samo 50 posto pretplate. Može li i moja majka tražiti isto?

Na pitanje čitateljice čija majka prima 900 kuna mirovine u HRT-u ne odgovaraju konkretno.

- Molimo gospođu da nam dostavi smrtni list pokojnog supruga i sve podatke bitne za pretplatu. Ovo je iznimna situacija jer posvlasticu za umirovljenike ne mogu ostvariti oni koji 12. listopada 2015. nisu evidentirani kao obveznici mjesečne pristojbe - rekli su na HRT-u. Prije nekoliko dana HRT je odlučio da najsiromašniji umirovljenici imaju pravo plaćati RTV pristojbu 40 umjesto 80 kuna.

- Pravo na to imaju umirovljenici koji su obveznici plaćanja mjesečne pristojbe, a primaju mirovinu iz državnog proračuna i kojima mirovina nije veća od 1500 kuna - objašnjavaju na HRT-u. Kažu da to pravo ima 218.216 umirovljenika.

Nema muljanja

Odredbom da pravo na umanjenu pristojbu imaju samo oni koji su već u njihovoj evidenciji u HRT-u su izbjegli moguće zlouporabe, odnosno pokušaje da se RTV pristojba naknadno prepiše na člana obitelji s najnižom mirovinom. Umirovljenici koji žele upola manju pristojbu, HRT-u moraju poslati svoje podatke: ime i prezime, OIB, datum rođenja, adresu te pretplatnički broj koji se nalazi na svakoj uplatnici za pristojbu. Mogu se poslati na mail povlastica@hrt.hr, faksom na broj 01 634 2234 ili na RJ Pristojba, Prisavlje 3, 10 000 Zagreb ili putem obrasca koji se nalazi na webu HRT-a.

- Kad HRT od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dobije potvrdu tko od umirovljenika koji su se javili ima pravo na umanjenje pristojbe, umirovljenike ćemo o tome obavijestiti pisano - kažu na HRT-u i dodaju da će izmijenjene račune onima čiji su zahtjevi obrađeni i odobreni slati idući mjesec. Budući umirovljenici s mirovinama manjim od 1500 kuna također će imati pravo na plaćanje 40 kuna pristojbe, ali samo ako su 12. listopada bili u evidenciji HRT-a. Od plaćanja pola pristojbe od prije su oslobođeni i oboljeli od mišićne distrofije, cerebralne ili dječje paralize. Samo 40 kuna plaćaju i gluhi, dok su slijepi i stopostotni invalidi oslobođeni plaćanja u potpunosti.

Lov po staračkim domovima

HRT-ovi inkasatori su prošlog tjedna obilazili domove umirovljenika u potrazi za korisnicima domova koji nisu prijavili posjedovanje prijamnika. Umirovljenici iz domova koji televizor ili radio imaju u svojoj sobi također su dužni plaćati pristojbu. U HRT-u su prošli tjedan rekli da njihovi kontrolori provode Zakon o HRT-u, neovisno o kojoj se kategoriji obveznika radi te da se prema svima postupa jednako. Jučer nam nisu odgovorili koliko umirovljenika u domovima su zatekli u kršenju zakona ni u kojem broju su naplatiti pristojbu.     

24sata


24sata


24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje