Obavijesti

Potrošač

Komentari 5

Za skupljanje kestena trebate dozvolu nadlažne šumarije

Za skupljanje kestena trebate dozvolu nadlažne šumarije
1

Dnevna stoji 20, a vikend dozvola 30 kuna i može se ubrati do deset kilograma kestena za vlastite potrebe. Dozvola se kupuje u nadležnoj šumariji...

VIDEO

Kestena ima više od 200 sorti. Kod nas su to samonikli pitomi domaći kesteni, a najviše ih ima oko Hrvatske Kostajnice i oko Lovrana gdje raste posebna autohtona krupna vrsta - maruni.

- Ova jesen nije dobra za kestene. Sitni su, puni vlage i puno je pokvarenih. Prošla zima bila je blaga pa su svi štetnici preživjeli. Potom je bilo puno vlage pa sad ima puno nametnika - kaže Višnja Šimunović, viši koordinator za hortikulturu u Savjetodavnoj službi.

Ubrane kestene ne treba odmah peći.

- Kesten stajanjem nakuplja šećer. Odnosno suši se, a time koncentracija šećera raste. Ukusniji je pečete li kestene nakon nekoliko dana kad malo odstoje. Ostavite li kestene nekoliko dana u hladnjaku, spriječit ćete proces širenja zaraze - dodala je Višnja Šimunović.

Ove godine treba biti posebno oprezan jer su kesteni puni vlage i jako brzo pljesnive pa ih treba osušiti prije spremanja.

Kod nas se kesteni najviše peku ili se od njih, nakon kuhanja, rade razne slastice. Odlučite li ovih dana poći u šumu u šetnju i skupiti koji kilogram kestena, pripazite. Za branje kestena, kao i za branje ostalih šumskih plodova, treba dozvola.

- Krajnji cilj dozvola je zaštititi šumska staništa. Ti šumski plodovi su hrana za divlje životinje koje žive na tom staništu. Većom kontrolom pokušavamo ograničiti branje jer mora nešto plodova ostati i životinjama. Za sada više educiramo ljude nego što ih kažnjavamo - objašnjavaju nam iz odnosa s javnošću Hrvatskih šuma. Dodali su da u pojedinim dijelovima Hrvatske ljudi dobro znaju da moraju imati dozvole i čekaju u redovima da ih dobiju, primjerice u Gorskom kotaru za branje gljiva.

Ukoliko nemate dozvolu, očekujte kaznu

U Zagrebu se dozvole sve više traže, a Slavonci ni ne znaju da ih treba imati. Dnevna stoji 20 kuna, vikend dozvola je 30 kuna, tjedna 100 kuna, a ona za cijeli mjesec je 200 kuna. Uz tu dozvolu može se sakupiti deset kilograma kestena za privatne potrebe na dan. Dozvolu treba pokazati lugarima ako vas zaustave u šumi. Ako je nemate, šumarska inspekcija vas može kazniti i s do 7000 kuna. Dozvola se kupuje u nadležnoj šumariji. Osim kestena, uz dozvolu možete brati i orah, lješnjak, gljive, šipak, borovnice, maline... Podzemne gljive kao što su tartufi su u posebnoj kategoriji pa za njih treba posebna dozvola.

Za prodaju šumskih plodova, treba imati dozvolu, odnosno ugovor s Hrvatskim šumama. To kontrolira inspekcija primjerice na tržnici. Na Trešnjevačkoj tržnici u Zagrebu u petak bilo je kestena iz Hrvatske Kostajnice po 15 kuna. Oni sa Žumberka su bili sitniji i po 12 kuna. U Plodinama su bili jako sitni po 9,99 kuna. U Konzumu su imali kestene koji su krupniji i slađi pa im je i cijena viša. Prodaju se po 59,99 kuna. Nije pisalo odakle su, a nije znala ni prodavačica. U Lidlu su maruni iz Italije po 49,99 kuna.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode