Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Bebe upijaju zvukove, a jezik će im obogatiti odlične vježbe

Bebe upijaju zvukove, a  jezik će im obogatiti odlične vježbe
1

Vježbanje kroz igru: Jednostavne vježbice, koje su zapravo dio igranja i svakodnevne komunikacije s bebom, potiču razvoj govorno-jezičnih vještina

VIDEO

Kad se dijete rodi, od samog početka, još kao novorođenče, šalje važne signale svojoj okolini. Prva godina ključna je u razvoju govorno-jezičnih sposobnosti. Beba upija brojne podražaje iz okoline, a glavnu ulogu u ostvarivanju komunikacije imaju roditelji. U dobi do tri mjeseca ne treba očekivati da će beba ponoviti ono što radite. Bitno je uspostaviti kontakt očima, i da reagira smješkom ili glasanjem. 

- Pokušajte brže i sporije joj izgovarati glas A pa E, slati joj tiše pa glasnije poljupce, zviždukati... ili jednostavno oponašajte zvukove koje beba proizvodi - kaže logopedica Sonja Jovančević.

U dobi od tri do šest mjeseci beba reagira na okolinu i uživa u pažnji odraslih. Ovaj period je prijelazna faza iz gukanja u brbljanje. Bebe reagiraju na glas odraslih i odgovaraju glasovima, kao da razgovaraju. 

Od šest do devet mjeseci bitno je uočiti koje glasove dijete već samo proizvodi kako bi vježbicama obogatili njezin vokabular novim glasovima. Ne pričajte tiho i monotono, mijenjajte tempo i melodiju govora. Izgovarajte djetetu razne slogove (ma-ma, pi-pi, la-la...) uz pokret, bilo da mu oponašate pticu, dodajete igračku ili se igrate loptom. U ovoj dobi preporučuju se zvučne igračke. Zadnja tri mjeseca prve godine mnoga djeca već znaju nekoliko riječi. Imenujte predmete uz različite intonacije (upitna, usklična i izjavna). 

Pri dodavanju loptom ili drugim igrama pričajte što radite i potičite ih da razumiju što želite (npr. lovi loptu, donesi mi knjigu, upali svjetlo). Iznenadit će vas kojom brzinom uče.

Prve riječi 

Između 9. i 15. mjeseca javlja se prva riječ sa značenjem te se dijete počinje aktivno služiti govorom i jezikom, kaže logopedica Sonja Jovančević.

I prije rođenja 

Komunikacija majke i djeteta počinje još u intrauterinoj fazi. Dijete osluškuje mamine kretnje, disanje, otkucaje srca, a majka osjeća bebine pokrete i razgovara s njom.

Strelovito

Poslije 18 mjeseci dijete počinje slagati prve rečenice te naglo proširuje rječnik s oko 50 novih riječi na mjesec. U dobi od 2,5 godine zna ih oko 1000.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje