Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Francuska izbacila titulu gđica iz dokumenata radi seksizma

Francuska izbacila titulu gđica iz dokumenata radi seksizma
1

Ne postoji razlog zbog kojeg bi žene trebale otkrivati bračno stanje, dok to isto ne čine muškarci. To je nepravedno i ponižavajuće, tvrde vijećnici koji su uveli izmjene

VIDEO

Francusko Vijeće Fontenay-sous-Bois odlučilo je izbaciti "titulu" gospođica iz službenih spisa, jer smatraju da degradira žene. Prema prijedlogu zastupnika u gradskom vijeću, nazivi gospođica ili gospođa diskriminiraju žene s obzirom na njihov bračni status, a odsad će ljudi pri ispunjavanju raznih dokumenata morati samo upisati svoj spol, prenosi Daily Mail.

Anketa: Je li titula gospođica uvredljiva i seksistička prema ženama?

Vlasti u tom okrugu izbacile su i kategoriju "djevojačko prezime" jer ju smatraju zastarjelom, ali i zbog konotacije djevičanstva. Umjesto toga, žene koje su promijenile svoje prezime udajom, trebat će samo ispuniti kategoriju "rođenog imena i prezimena".

Ne postoji dobar razlog zbog kojeg bi žene trebale otkrivati svoj bračni status, dok muškarci to ne moraju činiti. To je nepravedno i zaostatak je prošlih vremena, objasnili su vijećnici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Te feminističke težnje nastupile su nakon izjave francuske ministrice solidarnosti Roselyne Bachelot, koja je zatražila da se na nacionalnoj razini zabrane titule "gospođa" i "gospođica" zbog diskriminacije.

Kakvo je stanje u ostatku Europe?

Zabranjena francuska titula "Mademoiselle" ekvivalent je britanskoj "Miss", njemačkoj "Fraulein" i španjolskoj "Senorita", titulama koje se i danas redovito koriste. U Portugalu, Danskoj i Njemačkoj koristi se samo titula "gospođa", dok se u kanadskoj pokrajini Quebec smatra nepristojnim koristiti naziv "gospođica".

U Hrvatskoj su termini gospođica i gospođa, kao i djevojačko prezime uvriježeni i redovito se koriste u službenim spisima, kao i u neformalnom razgovoru.

Je li i po vama titula gospođica uvredljiva odgovorite u anketi OVDJE.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku