Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Iskustva kliničke smrti mogu se lako znanstveno objasniti

Iskustva kliničke smrti mogu se lako znanstveno objasniti
1

Izvantjelesno iskustvo česta je pojava i neposredno pred buđenje ili san, a povezano je s živopisnim snovima i halucinacijama koje mogu dovesti do osjećaja lebdenja

VIDEO

Osjećaj da smo mrtvi, predodžba da je “duša” napustila tijelo, putovanje prema jakom svjetlu na kraju tunela, odlazak u drugu stvarnost gdje su ljubav i blaženstvo sveobuhvatni, sva ta iskustva bliske smrti su zabilježena u raznim kulturama, a prvi pisani podaci o njima datiraju još iz antičke Grčke. Mnoge pojave povezane s iskustvom bliske smrti mogu se biološki objasniti, smatra neurolog Dean Mobbs, sa Sveučilišta u Cambridgeu zaposlen u Vijeću za medicinska istraživanja i znanosti mozga. 

Na primjer, osjećaj da je čovjek mrtav nije ograničen samo na iskustvo bliske smrti - u bolesnika s tzv.Cotardovim, odnosno sindromom “hodajućeg leša”, pacijent lažno vjeruje da je pokojni. Ovaj poremećaj se javlja poslije traume, tijekom naprednih stadija tifusa i multiple skleroze te je povezan s područjem mozga. Tjemeni režanj obično je uključen u procese pažnje, a čeoni u izmijenjenom doživljaj stvarnosti kod poremećaja kao što je shizofrenija.

Izvantjelesno ili iskustvo napuštanja tijela česta je pojava i neposredno pred buđenje ili samo spavanje. Paraliza spavanja odnosno iskustvo osjećaja paraliziranosti dok ste još uvijek svjesni vanjskog svijeta, zabilježeno je u 40 posto svih ljudi, a povezano je s živopisnim snovima i halucinacijama koje mogu dovesti do osjećaja lebdenja iznad vlastitog tijela.

Zbog dopamina se susreću preminuli 

Abnormalno funkcioniranje dopamina, neurotransmitera koji može izazvati halucinacije. Upravo zbog toga oboljeli od Parkinsonove bolesti su često svjedočili o vizijama duhova, pa čak i čudovišta.

Svjetlo na kraju tunela je igra neurona 

Velik broj lijekova i droga, kao što je anestetik ketamin, mogu izazvati izvantjelesna iskustava i halucinacije. Vizija tunela se može dogoditi kada se prekine protok krvi i kisika do očiju. Tada počinju odumirati neuroni u centru za vid koji inače obrađuju periferni dio vidnog polja.

"U sekundi mi se pred očima odvrtio život"

Za vrlo prošireno iskustvo „protjecanja života pred očima“ krivac je mjesto u regiji srednjeg mozga koje oslobađa noradrenalin- hormon stresa. To mjesto je vrlo povezano s regijama mozga koje utječu na emocije i memoriju, kao što su amigdala i hipotalamus.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku