Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Komunikacija je važna: Kazna ruši dječje samopoštovanje

Komunikacija je važna: Kazna ruši dječje samopoštovanje
1

Alternative kaznama: Pec po ručici ili vikanje na dijete automatska je odgojna mjera većine roditelja. Dajte im izbor, imajte realna očekivanja i ne reagirajte u bijesu

VIDEO

Oduzimanje igračaka, tjeranje u kut, zabrane, vikanje, lagani udarci po guzi ili rukama... kazne su koje primjenjuju roditelji. 

- Dijete će možda shvatiti što roditelj želi jer strah od kazne može biti djelotvoran, ali to neće pomoći u zdravom odrastanju - kaže psihologinja Natalija Stanković iz Psihološkog centra Razvoj i predlaže alternative kažnjavanju.

  • 1. Prepoznajte potrebe. Utvrdite što je u podlozi lošeg ponašanja. Imajte realna očekivanja. Nije realno da će dijete mirno sjediti sat vremena dok pijete kavu.
  • 2. Prihvatite djetetove emocije. Prihvatite kako ugodne, tako i neugodne emocije. Sve su potrebne za zdrav emocionalni razvoj. 
  • 3. Prije reakcije razmislite o svojim osjećajima. Uzmite predah i otkrijte zašto vas ljuti ponašanje djeteta. Budite svjesni da ono nije odgovorno za vaše osjećaje.
  • 4. Ako ste jako uznemireni, maknite se. Tek kad se smirite, odlučite racionalno što ćete napraviti.
  • 5. Objasnite djetetu zašto nešto tražite. Imajte na umu njegovu dob i što može shvatiti. Recite mu kako njegovo ponašanje utječe na vas.
  • 6. Pronađite alternative i jasno recite očekivanja.Umjesto “ne trči”, recite “hodaj polako.” Umjesto “zločest si”, recite “želim da me slušaš kad ti govorim.” 
  • 7. Dajte mu izbor i dopustite da uči iz vlastita iskustva. Neka samo odlučuje s čim će se igrati, koliko će jesti, što će obući...
  • 8. Pripremite dijete. Objasnite mu kako očekujete da se ponaša u gostima ili što može izabrati u trgovini. 

Komunikacija je ključ 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kazna narušava dječji osjećaj samopoštovanja, pa je dobro umjesto toga poraditi na komunikaciji.

Više se smijte 

Roditelji kreiraju atmosferu u kojoj dijete odrasta. Ne doživljavajte sve preozbiljno, savjetuje psihologinja Stanković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam