Obavijesti

Lifestyle

Komentari 74

Možda ste žrtva manipulatora? Šest znakova za uzbunu u vezi

Možda ste žrtva manipulatora? Šest znakova za uzbunu u vezi
1

Ako vam je veza postala zatvor u kojemu preispitujete svaki svoj postupak, možda ste pod utjecajem emocionalnog manipulatora. Saznajte kako ga prepoznati...

VIDEO

Događa li vam se da ste stalno ispričavate za nešto, a vi ste povrijeđeni? Umanjuje li partner vaše osjećaje kao da nisu jednaki njegovima? Ako je vaš odgovor "da", vrlo ste vjerojatno zapeli u nezdravoj vezi s tzv. emocionalnim manipulatorom i samo je pitanje vremena kad ćete ostati slomljena srca. 

Emocionalni manipulatori iskorištavaju vaše slabosti i koriste se vašim rječnikom u postizanju svojih ciljeva - i baš kad vam je svega dosta i razmišljate o prekidu, ispriča se za sve uz obećanje kako će se promijeniti.

Psihoterapeutkinja Beatty Cohan za Daily Mail otkriva šest jasnih znakova da ste u lošoj vezi iz koje bi čim prije trebali pobjeći glavom bez obzira. 

1. Umanjuje li partner vaše osjećaje?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Emocionalni manipulatori drže samo do svojih osjećaja i potreba. Ako mu se povjerite kako se iz nekog razloga osjećate loše, ušutkat će vas uz objašnjenje da ste smiješni i pretjerujete. Najjezivije je što su toliko uvjerljivi pa im čak i povjerujete. Oni se nikad ne ispričavaju, naprotiv, uvijek ste vi krivi za sve. Nađete li se u situaciji da preispitujete vlastite osjećaje i bojite se kako pretjerano reagirate ili ste preosjetljivi, vrijeme je da krenete dalje. 

2. Spušta li vas na zemlju?

Dok ste vani u društvu, ne libi se uvrijediti vas ili vam se rugati zbog neke vaše nespretnosti. Emocionalni manipulator jedva čeka vašu pogrešku ili propust kako bi vam to "nabio" na nos. Međutim, on to radi toliko neprimjetno da zapravo sve ispada kao bezazlena šala, a vi duboko u sebi patite i osjećate se osramoćeno. 

Beatty ističe kako stvari mogu postati još gore ako ste navikli na takav tretman unutar svoje obitelji pa k tomu niste ni svjesni da ste žrtva manipulatora. Zato je važno informirati se o tomu što je u redu, a što nije jer se loše ponašanje ne smije tretirati kao normalno. Nastavi li vas partner omalovažavati i nakon što mu priznate koliko vas bole njegove riječi, trebate se maknuti iz takve veze čim prije.

3. Smatra li vas odgovornima za svoje loše ponašanje?

Emocionalni manipulator nikad ne preuzima odgovornost za svoje loše postupke. Što god učinio, pronaći će način da vas optuži za svoju agresivnost ili ljutnju. Primjerice, viče li na vas dok vas ispituje je li platio režije, to će opravdati riječima kako znate da je pod stresom zbog posla i da je zato nervozan. Zapamtite kako ovaj tip ljudi, što god loše učinio, nevjerojatnom lakoćom izbjegava krivnju. 

4. Odbija li vam dati objašnjenje?

Na pitanje zašto je loše volje odgovara kako vi to ionako ne biste razumjeli. Na taj način suptilno dovodi u pitanje vašu inteligenciju jer zapravo nema volje s vama normalno razgovarati. Da stvar bude gora, ne povučete li se odmah nakon takve izjave, naljutit će se na vas jer mu ne date prostora. 

5. Njemu je uvijek gore nego vama?

Požalite li se kako ste imali loš dan na poslu, on već ima spreman odgovor - njegov je bio još lošiji. Emocionalni manipulatori drže samo do sebe i ne pada im na pamet tješiti vas ako se osjećate loše. Vaši su osjećaji još jednom povrijeđeni i osjećate krivnju što ste uopće pokušali razgovarati.

6. Mijenja li se jedino kad je vama svega dosta?

Oni znaju osjetiti kad je vaše strpljenje pri kraju i razmišljate o prekidu veze. Tada postaju nevjerojatno dragi i šarmantni, čak se i ispričavaju zbog svega zla što su vam nanijeli, ali jednom kad vas pridobiju, vrlo brzo se sve vraća na staro. Beatty dodaje kako je moguće da se partner zbilja promijeni ako je svjestan svojih mana i ima volju raditi na sebi. U suprotnom, bježite glavom bez obzira jer će vas emocionalni manipulator do temelja uništiti. 

Kako si pomoći ako ste se prepoznali u ovome?

  • Vjerujte u sebe i radite na samopouzdanju.
  • Njegujte svoj unutarnji mir i uvijek budite neutralni.
  • Razvijajte komunikacijske vještine.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima