Obavijesti

Kolumne

Komentari 24

Ne moramo uvijek biti carice s 'mudima' jer imamo tek jajnike

Podržavam ženske revolucije ako će nas one osloboditi tjeskobe, ali sigurna sam da u toj borbi ne trebamo 'imati muda' već biti svjesne da imamo tek ženske jajnike

VIDEO

Odlazak na ginekološki pregled barem jednom godišnje navika je koju na žalost, unatoč zrelim 40-im ne prihvaćam s lakoćom ali je nastojim disciplinirano prakticirati svake godine te osvijestiti koliko je žensko zdravlje, ne jedini ali sigurno vrlo važan preduvjet da živim život mudre i ženstvene žene. 

Kada je riječ o praktičnim savjetima za zdravu žensku svakodnevicu, uglavnom sam sigurna u sebe i ne prestajem govoriti tj. savjetovati kolegice na poslu, prijateljice pa čak i vlastitu mamu zašto je npr. tofu super za ženske hormone, ili odlazak na Shiatsu masažu melem za umorna leđa ili pak krema od ruže najbolja za suhu kožu lica itd, itd.

Zapravo, kada čavrljam o ovakvim temama želim prije  svega impresionirati i uvjeriti sve moje drage i dobre žene da je put zdravlja najsigurniji put i garancija da živimo život  lijepe i voljene!  

Ovakvu životnu filozofiju sam počela prakticirati relativno rano. Već u ranim 20-ima sam znala da u trudnoći neću zapaliti cigaretu ili jesti ćevape…U 30-ima sam nastavila koračati uhodanim ritmom života tzv. ‘zdrave žene’; svaki dan piti šalicu zelenog čaja, navodno napitak za vječnu mladost, ujutro se istezati i možda preduhitriti celulit, jesti sezam za zdrave kosti i tako spriječiti osteoporozu, disati duboko i svakodnevno izdisati stres, čitati  knjige popularne psihologije i samopomoći te otkrivati tajne kako biti super mama, supruga i ljubavnica…

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prelistavajući proteklih 20 godina svoje ženstvenosti, na trenutak mi se učini kao da čitam stranice iluzorne i retuširane senzualne ženske revije koja slavi život žene Carice – žene koja uvijek može ili mora biti lijepa, njegovana, zdrava, poželjna, uspješna, jaka, pametna, ponizna, smirena, koketna, nasmijana, cool, originalna, gotovo svemoguća!  

Danas, u 40-ima znam kako odoljeti izazovu žene Carice, u čiju klopku upadnemo više manje sve u nekom razdoblju života, a pri tome se opravdavamo i na jedan dan u godini glasno uzvikujemo da imamo pravo biti žene bez superlativa.  

Odjednom, želimo biti heroine i ratnice koje imaju pravo na nezdrave odluke i navike. Dosta nam je nježnih i svemogućih Carica! 

Prelistavajući proteklih 20 godina svoje ženstvenosti, na trenutak mi se učini kao da čitam stranice iluzorne i retuširane senzualne ženske revije koja slavi život žene Carice

Podržavam takve ženske revolucije ako će nas one osloboditi tjeskobe, ali sam sigurna da u toj borbi ne trebamo ‘imati muda’ već  biti svjesne da imamo samo ženske jajnike! 

Vjerojatno ću u svojim 50-ima i u 60-ima i dalje rado dijeliti dragim ženama savjete o zdravom životu jer poput dr. Christiane Northrup znam da upoznavanjem ženskog tijela razotkrivamo žensku mudrost koja nas čini istinskim Caricama koje vladaju ženskim životom.

Kao što poručuje dr. Northrup naši jajnici drugačije funkcioniraju od muških; energija osvetoljubivosti, ogorčenosti, ili želje da se s nekim obračunamo, financijska ili fizička prijetnja iz vanjskog svijeta, sve to utječe na zdravlje jajnika… Žena koju napusti partner ili koja osjeća veliki stres na poslu može imati problema s  jajnicima ako vjeruje da nema nikakvog načina da prevlada određenu situaciju te da “vanjski” svijet ne dopušta da se promijeni’. 

Stoga, odlazak na redovni ginekološki pregled kojeg spominjem na početku je sigurno jedan korak prema našem emocionalnom i tjelesnom zdravlju, jer ne smijemo zaboraviti da su Carice unutar našeg tijela ipak ranjiva i normalna ljudska bića, igrom sudbine ženskog spola.

U povodu Dana žena cijeli tjedan objavljujemo kolumne naših urednica i kolegica. Više o Danu žena potražite u našem SPECIJALU.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu