Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Smijeh je najbolji lijek za stres, štiti srce, snižava krvni tlak...

Smijeh je najbolji lijek za stres, štiti srce, snižava krvni tlak...
1

Zdrav smijeh od srca opušta čitavo tijelo te ublažava fizičku napetost, jača imunološki sustav, zarazniji je od prehlade i gripe, a povezuje sve ljude i širi sreću

VIDEO

Smijeh je “lijek” za um i tijelo. Grohotan smijeh je prelazan te je zarazniji od prehlade, odnosno kihanja i kašljanja. Zasigurno vam je mnogo puta nečiji smijeh izmamio osmijeh na lice i popravio raspoloženje. Smijeh iznimno pozitivno djeluje na mentalno zdravlje. On veže i zbližava ljude, čini ih sretnima te jača osjećaj prisnosti. Ukratko - smijeh je “začin” koji životu dodaje žar, polet i radost te ublažava tjeskobu i strah. Osim što domino efektom širi osjećaj sreće, smijeh je i okidač za mnogobrojne pozitivne fizičke promjene u tijelu. 

On jača imunološki sustav, ublažava bol, podiže razinu energije, a smanjuje razinu hormona stresa štiteći nas tako od njegova štetnog utjecaja. Zdrav smijeh od srca opušta čitavo tijelo te ublažava fizičku napetost, a mišići ostaju opušteni i 45 minuta nakon smijanja. Smijeh štiti i srce jer poboljšava funkciju krvnih žila, pospješuje cirkulaciju te snižava krvni tlak, stoga je odlična preventiva od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih problema.

Budući da su najbolje stvari u životu besplatne, i smijeh je, iako neprocjenjivo vrijedan i djelotvoran “lijek” - besplatan te jednostavan za uporabu. Zato se smijte puno i često.

Jedini "lijek" protiv prehlade

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Smijeh jača bijela krvna zrnca i protutijela koja se bore protiv infekcija te, smijući se, postajemo otporniji na mnogobrojne bolesti. Također, smijeh potiče i oslobađanje endorfina te serotonina, odnosno tzv. hormona sreće. Imamo li dovoljno endorfina, osjećamo se sjajno, a taj nam dobar osjećaj privremeno olakšava te ublažava bol.

Alat protiv stresa, ljubavnih problema... 

Nijedan lijek ne djeluje tako brzo poput smijeha od srca. On u tren oka vraća naš um i tijelo u ravnotežu. Zbog takvoga snažnog djelovanja na fizičko i psihičko zdravlje sposobnost da se smijete lako i često vrijedi zlata jer je moćan alat u prevladavanju svih problema, od zdravstvenih pa do ljubavnih. Smijeh najbrže i najefikasnije popravlja odnose među partnerima.

I glumljenje sreće - usrećuje

Smijeh pomaže da ostanemo pozitivni, optimistični te emocionalno zdravi i kada prolazimo kroz teške situacije, razočaranja i gubitke. Smijeh je predah od tuge i boli koji nam daje snagu i hrabrost da u teškim trenucima ponovno pronađemo nadu i smisao. I sasvim mali osmijeh na licu, pa čak i onaj glumljeni, skraćuje dug i težak put oporavka te čini da se osjećate bolje.

Doza smijeha svaki dan

Uz to što je “lijek” - smijeh je i iznimno društveno koristan. On brzo popravlja međuljudske odnose i komunikaciju, poboljšava timski rad te pomaže da se izglade nesuglasice i izbjegnu sukobi. Uz malo humora svaki je posao lakši jer nas smijeh opušta, puni energijom, vraća inspiraciju i pomaže da ostanemo koncentrirani. Smijeh otapa negativne emocije - tugu, uznemirenost, tjeskobu i ljutnju.

Uz malu dozu humora mijenjamo i perspektivu te situaciju sagledavamo realnije. Smijehom kreiramo psihološku distancu koja nam pomaže da ne primamo k srcu sve što nam kaže partner, šef ili roditelji. Zato “začinite” ljubavnu vezu smijehom i humorom. To će i vama i partneru omogućiti da budete spontaniji, da se “izliječite” od pretjeranog prosuđivanja, kritiziranja i sumnjičavosti te da stavite u mirovanje stalno aktivni obrambeni sustav. Ako se ne smijete često, okružite se podsjetnicima koji će vam izmamiti osmijeh na lice. Na zid stavite simpatični plakat ili na radni stol ili u auto smiješnu figuru. 

Fotografiju koja vas uvijek nasmije postavite na desktop. Naravno, postoje i trenuci u životu u kojima nema mjesta smijehu. Ipak, većina dana nije obojena ni tugom ni srećom, pa te sive dane svakodnevice obojite vedrinom i smijehom.

Igra spaja i klijente, i prijatelje, i partnere, i obitelj

Smijeh i igra sastavni su dio svake zdrave veze - bilo da je riječ o ljubavnoj vezi, obiteljskim ili prijateljskim vezama te poslovnim vezama s kolegama i klijentima. Stoga se potrudite da u privatni, ali i poslovni život, uključite što je moguće više humora i smijeha.

Sreća je veća ako se dijeli

Smijeh koji dijelimo s drugima ima najjače djelovanje. Kad se jedni s drugima smijemo, stvara se čvrsta pozitivna veza koja je snažan “amortizer” - štiti od stresa, razočaranja, nesuglasica i nezadovoljstva. Sve to pozitivno utječe na raspoloženje

Opusti se!

Nemojte sebe ni svijet oko sebe doživljavati previše ozbiljno. Naučite se smijati sebi, podijelite s prijateljima smiješne, ali i apsurdne trenutke koji su vam se dogodili. Svaka tamna ima i svoju svijetlu stranu - pronađite je.

Osmijeh "vreba" iza svakog ugla

Širom otvorite vrata smijehu - gledajte komedije, družite se sa zabavnim ljudima koji vas znaju nasmijati, zabavite se uz društvene igre, ispričajte vic koji vas je nasmijao do suza, igrajte se s kućnim ljubimcem, napravite nešto luckasto, okušajte se na karaokama...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje