Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Time-lapse oprašivanja cvijeća Čarolija koja se ne vidi okom

Time-lapse oprašivanja cvijeća Čarolija koja se ne vidi okom
1

Čarobni trenutak spajanja životinjskog i biljnog svijeta, oprašivanja, rijetko je viđeno golim okom, a donosi ga Louie Schwartzberg koji je 35 godina snimao razvoj cvijeća

VIDEO

Producent, kinematograf i redatelj Louie Schwartzberg 35 godina snimao je cvijeće, 24 sata na dan, svaki tjedan. Njegove ljepote ne može se zasititi. Donosi skrivenu čaroliju oprašivanja. 

Ispod možete pročitati cijeli transkript njegova videa na hrvatskom jeziku. Cijeli prijevod preuzet je s TED službene stranice. 

Odlično je biti ovdje na TED-u. Znate, mislim da će biti nekih prezentacija koje će ići iznad moje glave, ali oni koncepti koji najviše zapanjuju su oni koji prolaze točno ispod mojih nogu. Malene stvari u životu, na koje ponekad zaboravimo, poput oprašivanja, koje uzimamo zdravo za gotovo. I ne možete ispričati priču o oprašivačima -- pčelama, šišmišima, kolibrićima, leptirima -- bez da ispričate priču o izumu cvijeća i kako su oni evoluirali skupa kroz 50 milijuna godina.

0:43

Snimao sam cvijeće 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, kroz 35 godina. Gledati ih kako se kreću je ples koji mi nikad neće dosaditi. Zapanjuje me, i otvara moje srce. Ljepota i zavođenje su, ja vjerujem, prirodni alati za preživljavanje, jer ćemo zaštiti ono u što se zaljubimo. Njihova veza je ljubavna priča koja hrani Zemlju. Podsjeća nas da smo dio prirode, i nismo odvojeni od nje.

1:16

Kada sam čuo da pčele nestaju, Poremećaj Propadanja Kolonija, to me motiviralo da nešto poduzmem. Mi ovisimo o oprašivačima za trećinu voća i povrća koje pojedemo. I mnogi znanstvenici vjeruju da je to jedan od najozbiljnijih problema s kojima se suočava čovječanstvo. To je poput kanarinca u rudniku ugljena. Ako oni nestanu, i mi ćemo. Podsjeća nas da smo dio prirode i da se moramo brinuti za nju.

1:44

Ono što me motiviralo da snimam njihovo ponašanje je nešto što sam pitao moje znanstvene savjetnike: Što motivira oprašivače? Pa, njihov odgovor je bio, "Sve je vezano uz rizik i nagradu." Kao klinac razrogačenih očiju, pitao sam: "Zašto je to tako?" A oni bi rekli, "Pa, zato što žele preživjeti." A ja sam na to rekao, "Zašto?" "Kako bi se razmnožavali." "Dobro, zašto?" I pomislio sam da će vjerojatno reći, "Pa, to je sve zbog seksa." I Chip Taylor, naš vrhovni stručnjak za leptire, on je odgovorio, "Ništa nije vječno. Sve u svemiru se istroši."

2:22

I to me je zapanjilo. Jer sam shvatio da je priroda stvorila razmnožavanje kao mehanizam kojim se život kreće naprijed, kao životna sila koja prolazi kroz nas i čini nas poveznicom u evoluciji života. Rijetko viđeno golim okom, ovo križanje između životinjskog i biljnog svijeta je zaista čaroban trenutak. To je mistični trenutak u kojem se život regenerira, ponovno i ponovno.

2:54

Pa evo nešto nektara iz mog filma. Nadam se da ćete ga popiti, cvrkutati i posaditi neko sjemenje kako biste oprašili prijateljski vrt. I uvijek uzmite vremena kako biste pomirisali cvijeće, i dopustite da vas ispuni ljepotom, i ponovno otkrijte taj osjećaj čuđenja. Ovo su neki prizori iz filma.

3:14

(Glazba)

7:18

(Pljesak)

7:26

Hvala vam. Hvala vam puno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku