Hrvatska je sljedeća velika stvar kažem vam, siguran je slavni američki kuhar Anthony Bourdain koji je u našoj zemlji otkrio bogatstvo dobre i ukusne hrane
Slavni Bourdain o Hrvatskoj: Ako još niste bili, vi ste idiot
- Ovo je prvoklasna hrana, prvoklasno vino i prvoklasni sir... Ja nisam znao za Hrvatsku. I ako još niste bili tamo onda ste idiot. Ja sam idiot zato što nisam bio prije - istaknuo je slavni američki kuhar Anthony Bourdain koji je u Hrvatskoj snimao epizodu za svoju emisiju "Anthony Bourdain: Bez rezervacije", koja se prikazuje na Travel Channelu. Ovaj kuhar jedan je od najpoznatijih američkih TV chefova, a posebno je bila popularna njegova knjiga "Kuhinja povjerljivo".
- Hrvatska je sljedeća velika stvar - siguran je Bourdain.
U svom posjetu Hrvatskoj, jadransku obalu otkrivao je u društvu kuhara Mate Jankovića. Uživao je u kamenicama koje se vade na tradicionalan način, ulju od tartufa u Istri, rižotu u Skradinu, fritaji sa šparogama, crnom vinu i siru, ali i ribolovu.
Isplati se pogledati Motovun zato jer je to grad tartufa, a cijena ručka iznosi koliko i hamburger na Manhattanu, tvrdi Bourdain.
Svidjela mu se i riba koja se priprema na tradicionalan način, pa čak i ona mala koja se zapetlja u mreže. Dojmila ga se i činjenica da se sve iskorištava, pa čak i jetra ribe. Na otoku Pagu koji uspoređuje s površinom Mjeseca uživao je u janjećim tripicama i hobotnici ispod peke, a najviše ga se dojmilo hrvatsko crno vino iz Skradina koje naziva božanskim. Od previše vina čak je i završio na podu.
U tijeku je osma sezona Emmyjem nagrađivanog serijala Anthonyja Bourdaina, a emisija pod nazivom "Hrvatska obala" emitirana je ovaj tjedan.