Najtiražniji austrijski dnevni list objavio je u svom nedjeljnom izdanju članak pod naslovom "Hrvatska - karipsko otočje Europe" u kojemu ponajviše hvale Brač i Split
Austrijanci nas hvale: Hrvatska je karipsko otočje Europe...
Lavanda, metvica, kadulja i ružmarin. Biljke su to s Brača, trećeg po veličini otoka u Hrvatskoj, a posljednja je i simbol sreće te čest pratitelj na vjenčanjima. Ovako počinje tekst novinara austrijskog Kronen Zeitunga. Hrvatsku nazivaju karipskim otočjem Europe, prekrasnom zbog zlatnih plaža i tirkiznog mora, a posebno se osvrću na Split i Brač. Ističu da je potrebno samo 55 minuta iz Beča do Splita Airbusom.
"Već na samom izlazu pozdravljaju vas palme i more kako treperi u daljini. S aerodroma se vrlo brzo stiže u Split, gdje vas čeka Dioklecijanova palača, dio moćnog Rimskog carstva i jedina takva preživjela struktura u Dalmaciji iz rimskog razdoblja."
Nakon Splita, novinari odlaze na Brač gdje ih oduševljava plaža Zlatni rat i domaće bilje koje se osjeti stotinama metara prije pristajanja u luku.
"Ovaj otok poznat je po kamenu koji se nalazi čak u Bijeloj kući u Washingtonu te u bečkom parlamentu i zgradi Reichstaga u Berlinu." Posjetili su i samostan dominikanaca za koji kažu da je idealno mjesto za tišinu i opuštanje. Svidjelo im se i jako vino.
U obiteljskom restoranu iznad starog grada Bola koji vodi već treća generacija iznenadio ih je pristup.
"Nema menija, ali sve piše na ploči: Marinirani kapari, masline iz vlastite berbe, pita s ribom po bakinom receptu, rajčice iz vrta, sardine, vino iz vlastitog podruma i domaći kruh." Jeli su grdobinu prženu u maslinovu ulju i češnjaku s limunom i divljim koromačem, koji je gazda, kako pišu "to jutro kupio od prijatelja". Za desert su pojeli tanke kriške sira karamelizirane u šećeru. Čudo jedno nakon drugog, zaključuju.