Obavijesti

Lifestyle

Komentari 39

Mirjam - život žene Amazonke u džungli, ali u trapericama

Mirjam - život žene Amazonke u džungli, ali u trapericama
7

Ova suvremena Amazonka nosi odjeću "vanjskog svijeta", živi u selvi jer se tamo osjeća sigurno, ali hoće li to biti izbor njene kćeri, odlučiti će sama djevojčica

VIDEO

Petar Rikić proputovao je svijet s motorom sa samo 19 godina 2009., obišao cijelu Ameriku od najsjevernije do najjužnije točke te bio na ekspediciji Ande-Amazona 2013./2014. Sada se ponovno vratio u amazonsku džunglu koju nam otkriva u svom četvrtom tekstu. 

Petrove doživljaje možete pratiti i na njegovoj Facebook stranici

Prijateljica Mirjam, iz naroda Waorani, dio je zajednice koja živi na osamljenom mjestu na obali rijeke Cononaco, u ekvadorskom dijelu Amazonije. Zapravo se radi samo o jednoj obitelji - otac, majka, dvije kćeri, sin i dvoje male djece. Rijeka im je spoj s ostatkom plemena i ostatkom svijeta. Od "civilizacije" su udaljeni više od 100 kilometara, a najbliži susjedi kojima povremeno odlaze žive kilometrima nizvodno.

Povremeno, nekoliko puta na godinu odlaze i u grad zbog određenih razloga. Ljudima, generacijama naviknutim na amazonsku kišnu šumu, ona nudi razne vrste jestivog korijenja i šumskog voća, a osim toga i razne vrste riba, kajmana, ptica, majmuna, veprove te neke vrste ukusnih crva veličine oko pet centimetara. 

Nakon što sam s muškarcima sudjelovao u pripremi oružja za lov, puhaljki, izradi strelica i otrova curare te više puta bio u lovu, otvorila mi se prilika za promatrati zanimljiv dio njihove svakodnevice, vrijeme kad u tom okruženju džungle, žene ostanu same.

Jedno jutro, u svojim ophodnjama nedaleko od nastambi naišao sam na svjež trag od jaguara te pored nastambe ugledao zmiju otrovnicu kakvu smo ubili par dana prije, pa sam učinio isto jer se u blizini igraju djeca

Naime, muškarci su otišli na zatvoreni plemenski skup na kojem će se raspravljati upravo o pitanju sigurnosti njihovih malih izoliranih zajednica jer su se zbog napada na dva člana jedne druge zajednice, pojavile prijetnje njihovoj sigurnosti. Ostao sam tako sam sa ženama i dvoje male djece četiri dana, a iako to od mene nitko nije tražio, valjda po nekom muškom unutarnjem mehanizmu, preuzeo sam zaštitničku ulogu.

U toj svojoj ulozi zaštitnika - promatrača, koja mi je na neki način i godila, više vremena sam provodio hodajući s kopljem obalom rijeke i okolicom nego boraveći oko nastambi. 

Usput, mogao sam vidjeti i kako žene prepuštene sebi u okruženju džungle funkcioniraju vrlo efikasno. Sve svakodnevne aktivnosti, od sakupljanja plodova, iskopavanja yuke i drugog jestivog korijenja, ribolova u kojem najčešće love piranje, čak i slatkovodne raže za koje nisam ni znao da postoje, sječe drva, pripreme hrane, pletenja košara od lišća... sve se izvršavalo čak i s više predanosti, nego kad su muškarci tu.

Jedno jutro, u svojim ophodnjama nedaleko od nastambi, naišao sam na svjež trag od jaguara te pored nastambe ugledao zmiju otrovnicu kakvu smo ubili prije par dana, pa sam učinio isto jer se u blizini igraju djeca.

Ali krenuo sam s pričom o Mirjam...

Mirjam je prije nekoliko godina rodila prekrasnu curicu. Otac djevojčice uopće ne živi u njihovoj zajednici. Međutim, u njezinom narodu to je prihvatljiva opcija u kojoj odgojnu ulogu oca, kao i u drugim zajednicama, preuzimaju ostali muški članovi obitelji, tako da su djeca zaštićena i na brizi svima u zajednici.

Na pitanje bi li ipak radije živjela van želve, Mirjam mi je rekla, da se osjeća dijelom ovog okruženja i da tu nalazi sve što joj treba, a na pitanje kako vidi budućnost svoje kćeri, rekla je da će joj pokazati oba svijeta, a ona će odlučiti o tome

Promatrajući njihov odnos i igru, majčinsku predanu brigu i stalni kontakt, ako je osmijeh mjerilo sreće, rekao bih da su obje vrlo sretne i zadovoljne. Iako živi u džungli higijena je na priličnoj razini, a kao što i sama nosi odjeću ''vanjskog svijeta'' Mirjam tako s pažnjom oblači i curicu.

Na pitanje bi li ipak radije živjela van selve, Mirjam mi je rekla, da se osjeća dijelom ovog okruženja i da tu nalazi sve što joj treba, a na pitanje kako vidi budućnost svoje kćeri, rekla je da će joj pokazati oba svijeta, a ona će odlučiti o tome. 

Pored svega dobrog, dani u selvi su katkada sparni, često pada kiša, dosta je vlage, komaraca i krvopija raznih vrsta, a bez obzira na blizinu ekvatora, vatra se održava neprekidno, jer osim praktične upotrebe za kuhanje, ona je mjesto okupljanja, a navečer igrom svjetla i sjene stvara poseban ugođaj. Ono što mi se jako svidjelo je običaj da svatko prije spavanja otpjeva svoju pjesmu.

Petrove doživljaje možete pratiti i na njegovoj Facebook stranici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'