Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Neobični običaji: Mladence se gađa smećem, selo nosi kuću

Neobični običaji: Mladence se gađa smećem, selo nosi kuću
1

Svijet je isprepleten jedinstvenim i živopisnim kulturama, a te su se tradicije - od kojih su neke simpatične, a druge šokantne u nekim krajevima zadržale i danas

VIDEO

Taarof - pa tko još plaća u dućanu?

Ova iranska praksa znak je iskazivanja poštovanja, premda se generalno smatra kako treba biti odbijena. Radi se o tome da se smatra pristojnim od trgovca da odbije naplatiti kupcu višeg društvenog ranga, no kupac svejedno treba inzistirati na plaćanju. Trgovac može odbiti naplatu nekoliko puta prije nego što ga kupac "uvjeri" da prihvati novac. Za ljude nepoznate s ovim običajem, praksa može biti vrlo zbunjujuća. Taarof se može proširiti i na društvene pozivnice, primjerice pozivanje gosta u kuću može biti samo formalni čin, a ako pozvani prihvati, može domaćina nenamjerno staviti u neugodan položaj (npr. da uopće nije u kući), piše Listverse.

Rusi i alkohol

Rusija koja je poznata kao zemlja u kojoj se najviše pije, a ljubav prema votki je dio kulture, postoje brojne etikete povezane s alkoholom. Tako je zabranjeno odlagati čašu na stol nakon zdravice ako u njoj još uvijek ima pića. Tko kasni na večeru mora "eksati" čašu votke da bi sustigao ostale, a ako krenete nazdraviti s praznom čašom, taj grijeh treba platiti ispijanjem cijele boce.

Mano Po - klečanje ispred starijih

Pagmamano je gesta koja simbolizira poštovanje prema starijima, a sliči klanjanju uz dodatak da se uzme ruka starijeg čovjeka i prisloni na vlastito čelo. Prakticira se u Filipinima te dijelovima Malezije i Indonezije. Navodno je posuđena iz kineske kulture, a često se susreće na obiteljskim okupljanjima i na taj se način traži blagoslov od starijih. Osim toga, sličnu funkciju ima obraćanje starijima s riječima "po" i "opo" koji su izrazi poštovanja u običnim rečenicama.

Bayanihan

Još jedna osobitost filipinske kulture, a prema tom običaju suseljani trebaju na neobičan način pomoći oko selidbe. Gotovo se cijelo selo angažira tako da podignu strukturu same kuće i nose ju na novu lokaciju, obično prelazeći veliku udaljenost. To se najčešće radi kako bi se izbjegla šteta od prijetećih poplava ili elementarnih nepogoda, a bayanihan se obično prakticira u ruralnim sredinama, gdje su kuće izgrađene od bambusa i palminog drveća. U gradovima, običaj je sveden na nošenje kućanskih aparata i ormara.

Kana i pomračenje - tradicije za vjenčanje

Tradicionalna islamska vjenčanja rezultat su stoljetnih tradicija i rituala, a jedan od takvih je vjerovanje kako je najbolji dan za vjenčanje četvrtak. Još jedna tradicija je Mehndi ili noć kane. Tada se dvije noći prije vjenčanja mladenka okruži ženama sa svoje strane obitelji te one kanom oslikavaju razne simbole na njezine ruke i noge. Oni simboliziraju ulazak u svijet ženstvenosti, sreću i plodnost.

Dok je bojenje kanom gotovo umjetnički doživljaj, običaj nazvan "pomračenje" iz Škotske nije nimalo tako ugodan za oči. Prijatelji budućih mladenaca ih vežu i tjeraju da paradiraju po ulici, gdje ih se gađa smećem, perjem, jajima i blatom. Taj poprilično zabavan običaj za promatrače simbolizira povezivanje mladenaca u borbi s teškoćama, ali i prema tradiciji navodno tjera zle duhove.

Kasniti je pristojno

U nekoliko je dijelova svijeta kašnjenje na društvena okupljanja najpristojnija stvar koju možete napraviti. Primjerice, ako u Čileu domaćin kaže da je večera u 20 sati, očekuje se da gosti dođu oko pola sata kasnije. U Ekvadoru kašnjenje od 15 do 20 minuta znači da ste došli na vrijeme, dok Brazilci općenito ne poštuju vremenska ograničenja, s obrazloženjem da je vrijeme "elastično".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja