Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Sva veličanstvenost talijanske kuhinje u vječnom gradu Rimu

Sva veličanstvenost talijanske kuhinje u vječnom gradu Rimu
1

Talijanska gastronomija s razlogom je postala omiljena diljem svijeta. Talijani su umjetnici u kuhinji i od najobičnijih sastojaka naprave pravo kulinarsko slavlje...

VIDEO

Pizza Bianca (Bijela pizza)

Ovaj brzi zalogaj tipičan je za Rim i može se naći u mnogim pekarnicama u gradu. Radi se zapravo o tijestu za pizzu bez previše dodataka, uglavnom je začinjeno samo s krupnom soli, ali može, poput foccacia, imati i drugih dodataka, ali puno manje nego pizza. Za bijelu pizzu je bitno da tijesto bude lagano, prozračno, hrskavo i slano.

Fritti

Pržena hrana omiljena je u gotovo cijelom svijetu, a Rimljani  su prženje hrane podigli na novu razinu. Kušajte prženi slani bakalar, tikvice, morske plodove, kuglice od riže...

Carbonara

Tjestenina Carbonara toliko je popularna i velike su šanse da ste je jeli već puno puta, no ako je niste kušali u Rimu moglo bi se reći da je niste kušali uopće. Ako vam na spomen tjestenine s jajima, sirom i slaninom rastu zazubice svakako posjetite jedan od restorana u centru Rima ili četvrti Testaccio i uživajte. 

Pizza na rimski način

Italija se s pravom smatra kolijevkom omiljene kraljice brze hrane - pizze. Načini pripreme ovog jela razlikuju se od regije do regije.  Pizza iz Rima potpuno je drugačija od pizze iz dva sata udaljenog Napulja.  Tijesto rimske pizze vrlo je tanko i nema debele kore, a poželjno je i da bude malo zapečena. Odaberite pizzeriju i počastite se ovom poslasticom za večeru, jer većina restorana svoje krušne peći pali tek navečer. 

Quinto Quarto (peta četvrtina)

Talijani, majstori kulinarstva, i od iznutrica i ostataka mesa uspjeli su stvoriti gastronomsku gozbu. Radnici u klaonicama i mesnicama u 20. stoljeću dio plaće dobivali su u mesnim ostacima i iznutricama koje, kada se izvažu, teže isto kao i četvrtina životinje od koje potječu te je tako skovan naziv peta četvrtina. Nije trebalo dugo da kreativni kuhari i kuharice od toga naprave ukusna jela. I 100 godina kasnije ova jela od 'pete četvrtine' su i dalje omiljena u Rimu, a neka od najpopularnijih su: 'Tripa alla Romana' - tripice s bogatim umakom od rajčice i ovčjim sirom, 'Coda alla vaccinara' - bikov rep koji se satima kuhao u umaku od rajčice ili u bazi od čokolade, 'La pajata' - iznutrice jako mlade teladi poslužene s umakom od rajčice s tjesteninom rigatoni.

Saznajte više o direktnim letovima za Rim iz Zagreba, Splita i Dubrovnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku