Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

U adventsko vrijeme posjetite Beč, Graz, Salzburg...

U adventsko vrijeme posjetite Beč, Graz, Salzburg...
2

Obilježite Advent nezaboravnim putovanjima Beč, Graz, Salzburg ili Budimpešta.... ovoga prosinca svakako otputujte u jedan od ovih čarobnih gradova koji će vas oduševiti...

VIDEO

Advent u Beču

Od svih europskih glavnih gradova, Beč nam je najbliži. Veličanstven grad, s divnim arithektonskim i kulturnim naslijeđem, sa svojim šarmom i raskoši, oduševit će vas bilo da ste u njemu prvi put ili ste čest gost. Odlučite li ga posjetiti u doba Adventa, sasvim ćete sigurno biti oduševljeni. Glamurozno ukrašena barokna zdanja, dvorac Schönbrunn, Prirodoslovni muzej, veličanstveni spomenici na Ringu, vrtovi Belvedere palače u predblagdansko doba izgledaju još ljepše, a prošeteti po Mariahilfer ili Kärtner Strasseu,  popiti kavu na Grabenu, vidjeti što je napravio Hundertwasser, doživljaji su koji se pamte.  

Advent u Beču nije samo jedan sajam niti se održava na jednoj lokaciji. Desetak je sajmova raspoređeno po cijelome gradu, no kada se spominje božićni sajam u Beču najčešće se misli na 'Adventsku čaroliju u Beču'. Kao i svake godine, posjetitelje očekuje bogat program i poneka novost, poput još raskošnije i inovativnije svečane rasvjete.

Na brojnim štandovima kupiti se mogu originalni božićni darovi, poput ručno ukrašenih staklenih kuglica ili šalica s natpisom 'Christkindlmarkt' i godinom održavanja sajma. Iz njih posjetitelji najčešće piju kuhano vino, čiji se miris, zajedno s mirisom okićenih jelki, zavodljivo širi po cijeloj okolici. Tu su, naravno, i neizostavne domaće slastice. Posebnom ugođaju sajmova pridonose i zborovi iz cijeloga svijeta, čiji repertoar varira od klasičnih skladbi, preko tradicionalnih božićnih pjesma do gospela. Odvedete li vaše mališane u zoološki vrt Schönbrunn sasvim će sigurno ostati bez daha. Radi se o jednom od najboljih europskih zooloških vrtova s više od 500 različitih životinjskih vrsta. Osim u vanjskim nastambama,  životinje su smještene i u zatvorenim objektima, poput Tropske kuće. Bečki prirodoslovni muzej  je pak jedan od najboljih muzeja takve vrste na svijetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pogledajte ponudu adventskih putovanja u Beč

Graz je više od shoppinga  

I Graz, drugi grad po veličini u Austriji, oduševit će predblagdanskim ugođajem. Ako se odlučite na put do Graza, a razlog nije samo kupovina, postoji nekoliko znamenitosti koje bi mogli posjetiti dok ste ondje. Gradska vijećnica, glavni trg ili Hauptplatz koji je izgrađen još u srednjem vijeku, Katedrala Domkirche, Muzej moderne umjetnosti... samo su neke od posebnosti ovoga grada. U tom gradu od 305.000 stanovnika naći ćete stare, ali i moderne znamenitosti. Katedrala u stilu kasne gotike podsjeća na vrijeme kada je Graz bio carski grad. Ondje se nalazi i mauzolej u kojem počiva Ferdinand II. Na pet katova Landeszeughausa izloženo je 32.000 komada povijesnog oružja i ratnih strojeva, a ljetnikovac s renesansnim dvorištem s arkadama djeluje poput venecijanske palače. Poput Beča, i središte Graza u predblagdansko doba odiše mirisima kuhanog vina i raznih delicija, a kupiti se mogu razne prigodne sitnice. 

Pogledajte ponudu adventskih putovanja u Graz

Salzburg ima najstariji božićni sajam  

Advent u Salzburgu jedan je pak od najstarijih takvih sajmova u Europi. Kao i u Beču, zapravo je skup više sajmova koji se održavaju na nekoliko mjesta u gradu. Ipak, kada se spominje adventski sajam, najčešće se misli na Christkindlmarkt, smješten na trgovima oko Katedrale - Domplatzu i Residenzplatzu. Salzburg je tijekom adventa doista posebno mjesto, božićni duh osjeti se na svakom koraku. U to vrijeme posjete ga stotine tisuća turista iz cijeloga svijeta, ponajviše kako bi osjetili spomenutu jedinstvenu božićnu atmosferu. Miris kuhanog vina, snijegom pokriveni krovovi, tradicionalni kolačići i ručno izrađeni ukrasi, razgalit će i zainteresirati svakog posjetitelja. Salzburg ima još jednu svoju tajnu kojom osvaja srca - on je jedan od najbolje očuvanih gradova sjeverno od Alpa, s predivnim pogledom i lokacijom, a njegov stari dio je na UNESCO-vu popisu mjesta svjetske baštine.

Putujete li s djecom kojoj razgledavanje može brzo dosaditi, u blizini je i gradsko klizalište na Mozartplatzu. Mještani Salzburga svake godine biraju i "pravog malog Isusa", kojeg posjetitelji mogu vidjeti samo subotom. Ako ste u Salzburgu, svakako vrijedi posjetiti i Mozartovu kuću. U obnovljenom prostoru na tri kata posjetitelji mogu vidjeti kako je Mozart rastao, kada se i kako počeo baviti glazbom, tko su mu bili prijatelji i kako se slagao s roditeljima. Izložene su i njegova mala violina te drugi instrumenti koje je svirao. Za sve željne dobrog šopinga tu je Getreidegasse, najpoznatija trgovačka ulica u Salzburgu. Poznata je po odličnim trgovinama za svačiji džep, ali i po posebnom razmještaju ulica te mnoštvu uskih prolaza i spojenih kuća koje joj daju poseban ugođaj.

Pogledajte ponudu adventskih putovanja u Salzburg

Otkrijte čari Budimpešte

Budimpešta je jedno od onih mjesta koje će vas, bez obzira koliko ste ga puta posjetili, uvijek iznova oduševiti nekim novootkrivenim detaljem. Mađarska metropola nudi  bezbroj hotela i hostela po prihvatljivim cijenama, pa ukoliko još nemate ideju kamo biste mogli ovoga Adventa, razmislite i o Budimpešti.

Što treba posjetiti? Budim i Pešta spojeni u jednu cjelinu čine Budimpeštu, a ukoliko želite posjetiti budimsku stranu, najlakše je doći uspinjačom koja će vas dovesti na Várhegy, dio grada koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a i u kojem se nalazi Budimski dvorac, tj. Kraljevska palača. S vidikovca ćete doživjeti i najljepši pogled na Peštu, Dunav i brojne gradske mostove, od kojih je najstariji, ali i najljepši Lančani most. Ono što svakako morate vidjeti, a nalazi se u blizini Budimskog dvorca, Matijaševa je crkva, poznata kao mjesto krunjenja carice Sissy za ugarsku kraljicu, a tu je i Ribarska tvrđava, prekrasan kompleks sa sedam bijelih tornjeva koji simboliziraju sedam plemena koja su osnovala mađarsku naciju i državu. S tog mjesta se možda i najbolje vidi panorama grada te zgrada obližnjeg Parlamenta – savršeno mjesto za fotkanje. Kad vam dojadi klasični obilazak, možete uskočiti u rikšu, obilaziti Budimpeštu na biciklu ili pak na neobičnom vozilu trikkeu, za koje kažu da je vrlo sigurno prijevozno sredstvo. Mađari su vrlo ponosni na svoju nacionalnu kuhinju i na svoja odlična vina poput tokajca ili šopronskog kekfrankoša.

Pogledajte ponudu adventskih putovanja u Budimpeštu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...