Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Egipatske tajne: Kleopatra nije bila lijepa, a prokletstava nema

Egipatske tajne: Kleopatra nije bila lijepa, a prokletstava nema
1

Stari Egipćani nisu bili opsjednuti smrću niti su ubijali svoje sluge, Tutankhamonovo prokletstvo je tek obična izmišljotina, a Kleopatra baš i nije bila neka ljepotica

VIDEO

Egipatska kraljica Kleopatra navodnom je ljepotom nadahnula mnoge umjetnike, pomutila pamet i Cezaru i Marku Antoniju, no novčići iz njezina doba pokazuju da ipak nije bila toliko prekrasna. Na njima je prikazana kao žena velika nosa, izbočene brade i tankih usana. I uz Tutankhamona se vežu mnogi mitovi, a jedan od njih je da su svi koji su ulazili u njegovu grobnicu umirali pod sumnjivim okolnostima. Zapravo je od 58 istraživača samo njih osmero umrlo u 12 godina, što opovrgava mit da je na njih bačeno prokletstvo.

Za stare Egipćane se govori i kako su zbog gradnje veličanstvenih piramida te složenih metoda mumificiranja bili opsjednuti smrću, no oni su time slavili život. Željeli su da im i na drugom svijetu bude tako lijepo kao za života, pa su zato u grobnicama imali različite predmete.

Piramide nisu gradili robovi

Nagađanja da su robovi sagradili piramide prvi je potaknuo grčki povjesničar Herodot u 5. st. pr. Kr. No dokazano je kako su do piramida bili pokapani njihovi graditelji, a ta čast nije mogla pripasti robovima. Graditelji su bili najvještiji obrtnici starog Egipta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nisu pokapali sluge sa sobom

Od njih 300-tinjak samo su dva faraona odredila da se nakon njihove smrti ubiju i sluge te pokopaju s njima. Umjesto slugu većina ih je ipak sa sobom u grob dala zakopati figurice slugu koje bi im trebale pomagati na drugom svijetu.

Hijeroglifi nisu opasne kletve

Mnogi vjeruju kako su hijeroglife izumili stari Egipćani, no njih su u Egipat donijeli osvajači iz zapadne Azije. Mit je i da hijeroglifi sadrže kletve i vradžbine, no većina ih je zapravo bezazlena te opisuje povijesne događaje.

Egiptologija nije ‘zaboravljena’

I dalje se pronalaze nova otkrića vezana uz stari Egipat. Tako je nedavno iz Velike piramide izvučen “solarni brod”, kojim je bog Sunca Ra išao u boj protiv boga tame Apepa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru