Kuhanje na neki način doživljavam kao pitanje ženske časti, zaključila je Alka Vuica koja u ovoj emisiji nije bila pobjednica, ali nije bilo ni loših tanjura
'Kuhanje je bitno za ženu kao što je bitno i da je kuća čista'
Poznata kantautorica Alka Vuica se u novoj emisiji odlučila za tradicionalnu pripremu ribe koju je odlučila servirati bez filetiranja. Jako voli grašak i kad ga je vidjela jednostavno nije mogla odoljeti da ga ne spremi. Odlučila se za pripremu brancina na ´starinski´, tradicionalniji način.
'Kuhanje je važno za ženu, kao što je važno i da kuća bude čista'
- Kuhanje na neki način doživljavam kao pitanje ženske časti. Mislim da je kuhanje za ženu jednako važno kao i da bude uređena i da joj je kuća čista. To mi je sve nekako povezano uz pitanje ženske časti - otkrila je.
Za vrijeme kuhanja se bojala da ribu ne presoli.
'Sklona sam eksperimentiranju'
- Kod ribe je uvijek osjetljivo soliti jer je ona naravno živeći u moru - slana - našalila se. U svom receptu koristila je i aluminijsku foliju s kojom voli kuhati zbog okusa kojeg će riba dobiti, a pak choy je pripremala na ´istarski´ način. Najviše ju je brinuo izgled jela i njegova prezentacija. Svojim jelom je bila zadovoljna, ali je rekla da je bitno je li žiri zadovoljan.
- Sklona sam eksperimentiranju, mada se volim držati jela koja znam pripremiti i koja sam češće radila tako da se uvijek držim jela koja volim i znam raditi - komentirala je prije kušanja.
Alka: Dinovi komentari su potpuno neutemeljeni!
Dino ju je prije kušanja pitao o njezinoj zamisli. Nakon što je probao njezino jelo komentirao je.
- Nemam ništa protiv tradicionalnog pristupa i sve zajedno u tom kontekstu izgleda super. Ipak, krumpir je bio dobro pečen, ali nije bio slan, a ista je stvar bila i s ribom - rekao je Dino, no Alka se s tim nije složila.
- Dinovi komentari su potpuno neutemeljeni - pjevačica nije shvaćala komentare o soli i dodala je da ne priznaje komentare o tome da nije dovoljno slano. Na pak choyju je bilo dosta papra, na čičoki previše limuna, a grašak nije trebalo toliko kuhati. Ipak, Dinu je ideja bila jako dobra. Andrej je njezino jelo nazvao odom tradiciji te ga u tom smislu smatra dosta uspješnim.
Radovanu je Alkino jelo izgledalo kao da je iz prošlog vremena. ´Kao drugu Titu da sam servirala!´, komentirala je Alka.
- Mislim da ne bi pristao na ovo - odgovorio je Radovan i oboje su prasnuli u smijeh. Alka misli da tradicionalna i starinska jela dobivaju sve više na cijeni i da ćemo se u budućnosti vratiti tradicionalnim jelima.
- Ja navijam za tradiciju - zaključila je. Nakon komentara žirija s Ivanom i Igorom je komentirala da se bori za tradicionalnu hrvatsku kuhinju.
NIje bilo loših tanjura
- Mislim da sam za ovaj mladi žiri prestaromodna pa mi sigurno neće dati najbolje mjesto jer sam ih valjda podsjetila na kuhinju njihove matere - našalila se prije proglašenja.
Iako Alka nije pobijedila, žiri je naglasio da u ovom izazovu nije bilo loših tanjura.
- Bolje se osjećam kada kuham nešto što znam. Ali, mili Bože, snaći ću se i ako se susretnem s nečim što nikad nisam vidjela jer zapravo kod kuhanja je princip isti, a sve su ostalo nijanse - najavila je nove izazove.
Ivanino urbano i maštovito jelo oduševilo je žiri
Ivana je, kako kaže, u novoj epizodi napravila nemoguće, a to je za nju bilo smisliti nešto jednostavno. Spremala je ribu drugi put u životu, a odlučila se za njeno pečenje na tavici u aromatičnom umaku i pripremu gnjezdašca od luka i krumpira.
Za vrijeme kuhanja Ivana je sebi ´nabila´ užurbani tempo te ju je pomalo dekoncentrirao Igor koji je do nje dolazio razgovarati, a koji pomoću tuđeg stresa, kako kaže, liječi svoj.
- Mešin, ti si moj idol! To što ne razgovaram s tobom ne znači da te ne volim nego...znaš? Trauma - rekla mu je te priznala da je sad više ´zagrizla´. Susrela se s istim problemom s graškom kao i kod curryja. Ovaj put Ivana nije htjela riskirati s kašnjenjem.
- Shvatila sam konačno da ne kuham za 15 ljudi dakle da to ne moraju biti veliki obroci i da moram biti gotova na vrijeme - rekla je Ivana koja se za vrijeme kuhanja upoznavala i s pećnicom te je shvatila da je treba pojačati. U svom jelu Ivana se inspirirala Londonom. Kako kaže, pripremala je ´fish and chips´ na hrvatski način.
Radovanova najpoznatija rečenica ponovno u MasterChef kuhinji
- Znam da će biti 100 zamjerki, to fakat očekujem - kazala je Ivana prije kušanja. Kad je kušao njezino jelo, inače zahtjevni Dino je komentirao:
- Skoro da nemam prigovora. Riba je odlično isfiletirana, pak choy odlično kuhan, povrće zeleno. Jedino bi luk u povrću rezao tanje ili kuhao malo duže. Svaka čast, poručio joj je. Andreju je sve fino napravljeno.
- Rečeno je što je rečeno, a morate znati da je ovo što je rekao Dino je maksimalno od njegove pohvale. Ja ću reći što mislim, a što on nikad neće nikad - započeo je Radovan završivši sa svojom najpoznatijom rečenicom: ´Meni je to jako fino!´.
Pobjednica je Ivana
Žiri je, kao i uvijek, o jelima vijećao savjesno. Dino iz dana u dan vidi napredak, a u ovom izazovu nije bilo loših tanjura.
- Svatko je napravio sam za sebe korak ili dva naprijed - pohvalio je kandidate.
- Zbog toga što je pripremila jelo zericu maštovitije, ambicioznije, poduzetnije i, po okusu, zamamnije - pobjednica je Ivana - proglasio je Radovan.
- Jako sam sretna - izjavila je pobjednica te dodala da je splet okolnosti bio takav da je to što je zamislila bilo uspješno i ukusno.
- Fakat sam sretna. Baš je dobar osjećaj - dodala je na kraju.