TRI, DVA, JEDAN - KUHAJ Trećeg dana istarske i kvarnerske kuhinje natjecatelji su radili žgvacet od kunića s fužima, neki se još nisu sreli s mesom ove životinje
Mile i Anka bi kunića ipak rađe imali za ljubimca nego u loncu
Večerašnji prvi zadatak, žgvacet od kunića s fužima, većini je natjecatelja pravi misterij.
Među njima su Anka i Mile koji kunića ne smatraju hranom, već vrlo dragom životinjom koja im može biti kućni ljubimac.
Trećeg dana istarske i kvarnerske kuhinje natjecatelji su najprije radili žgvacet od kunića s fužima, poznato jelo kombinirano kuhanim i pečenim namirnicama. Većina ih nikada dosad nije pripremala kunića, pa su stoga njihovi recepti bili donekle različiti. Neki su meso kunića držali u 'pacu', neki odmah pekli ili dinstali, dok se poneki do samog kraja pripreme jela nisu mogli odlučiti hoće li u svom žgvacetu koristiti crno ili bijelo vino.
I dok je Bisera davala savjete Nataliji i Jeleni, a Nenad pomagao Evelini, Anka i Mile od ostalih su kandidata pokušavali doznati kako pravilno izrezati meso kunića. Bili su u mukama jer se dosad nikada nisu susreli s mesom te plahe životinje koje bi rado imali kao kućnog ljubimca nego u loncu, pa su već u samom startu sumnjali da će im njihovi žgvaceti dobro ispasti. Za to je vrijeme žiri dijelio ostalima savjete – koje vino koristiti, što učiniti s rajčicama, te da li dodati žgvacetu vrganj ili ne…
Nakon tako dobrog ručka natjecatelji su pekli cukerančiće, jednostavnu slasticu koja je neizbježna na većini obiteljskih proslava i događanja. S obzirom da nemaju klasičnog oblika, natjecatelji su iznenada postali kreativni i cukerančiće izrađivali prema vlastitoj mašti, kao cvjetići, trakice, polumjeseci...
Evelina je cukerančiće radila u dvije verzije (i pritom koristila školsko ravnalo), Tanja je koristila svinjsku mast umjesto maslinovog ulja, Jelena je u tijesto dodala domaći ekstrakt jagode, a Nenad je svoje slastice namočio muškantnim oraščićem.