Obavijesti

Reporteri

Komentari 22

Očajni Riječani pravdu zbog grijanja tražili su na ulicama

Očajni Riječani pravdu zbog grijanja tražili su na ulicama
3

Riječani više nisu mogli izdržati, morali su izaći na ulice da bi ukazali na nepravedan sustav u kojem moraju plaćati grijanje čak i ako su im radijatori hladni

VIDEO

Smanjenje cijena centralnog grijanja za 60 posto, lakše isključivanje za one koji to žele, ukidanje paušala te preispitivanje poslovanja Energa – četiri su zahtjeva koje su mnogobrojni nezadovoljni korisnici centralnog grijanja u Rijeci, na drugom prosvjednom hodu u srijedu popodne, koji je krenuo od zgrade Energa do poglavarstva na Korzu, uputili upravi Energa i gradonačelniku Vojku Obersnelu.

Novi prosvjedni hod u organizaciji inicijative "Protiv skupog Energa"«, nakon onog održanog početkom veljače, organizatori su odlučili pokrenuti jer od prvog prosvjeda, prema riječima Slavenke Žuže, nije učinjeno ništa po pitanju neizdrživih cijena centralnog grijanja.

– Sada se najavljuje smanjenje cijene od sedam posto, zbog snižene cijene plina. Promijenjen je Pravilnik o obračunu i raspodjeli troškova, ali promjene nisu donijele ništa osim dodatnog poskupljenja za većinu korisnika. Građani koji nisu koristili radijatore, pokušavajući uštedjeti, te su na razdjelnicima imali nula impulsa, sada su prisiljeni plaćati još više, rekla je Žuža.

Prosvjednici ovoga puta traže temeljito preispitivanje poslovanja gradskog distributera toplinske energije te zahtijevaju da se nadležnim službama, neovisnim stručnjacima i gradskoj oporbi omogući uvid u poslovanje Energa.

- Nužno je utvrditi sve parametre poslovanja i ispitati kako su formirane sadašnje cijene grijanja. Sumnjamo na možebitne manipulacije cijenom, koja je najviša u Hrvatskoj, iako je Rijeka mediteranski grad - poručio je pokretač inicijative "Protiv skupog Energa" Josip Kukuljan. 

Prosvjedni hod održan je uoči  sjednice Gradskog vijeća najavljene za četvrtak, na kojoj će oporba zatražiti moratorij na poskupljenje centralnog grijanja od 1. prosinca prošle godine, kada je cijena isporučene toplinske energije skočila s 0,37 na 0,50 kuna po kilovatsatu. U Inicijativi očekuju kako će gradski vijećnici stati na stranu građana i podržati takav prijedlog te najavljuju kako će i osobno uoči sjednice vijeća doći pred zgradu gradske uprave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu