Obavijesti

Sport

Komentari 46

Ivano vs Nikola: Rivalstvo koje je rukomet diglo na višu razinu

Ivano vs Nikola: Rivalstvo koje je rukomet diglo na višu razinu
12

Ivano Balić i Nikola Karabatić obilježili su ne to desetljeće, nego cijelu rukometnu povijest čudesnim rivalstvom. Jedan je najbolji svih vremena, drugi odmah do njega

VIDEO

U sljedećim tjednima na portalu 24sata pozabavit ćemo se najvećim rivalstvima u svijetu sporta. Nogomet, košarka, rukomet, boks, F1, čak i umjetničko klizanje - svaki sport ponudi suparništva o kojima se s posebnim užitkom raspravlja. Među takvima je i ono Balićevo i Karabatićevo , s kojim nastavljamo serijal tekstova nazvan Najveća sportska rivalstva .

Ono što su nam u nogometu pružili Leo Messi i Cristiano Ronaldo , u boksu Ali i Frazier , u košarci Bird i Magic to rukometu i svim njegovim obožavateljima posljednjih desetak godina poklanjaju Ivano Balić i Nikola Karabatić . Bilo je velikih i prije njih, no nikada u isto vrijeme nisu živjela i igrala dva takva rukometaša kao što su Ivano i Nikola .

Jedan kao da je izmislio rukomet, umjetnik kakvog ovaj sport nije vidio , čovjek koji mijenja pravila, igrač kojem se dive i oni koji rukomet ne razumiju, ne prate ili ga jednostavno ne vole. No zbog njega pogledat će pokoju utakmicu. Počet će čak i trenirati ili na treninge poslati svoju djecu. Da, samo zbog njega. Jer to što je Balić radio, i još uvijek radi, ne viđa se često. Ili bolje rečeno - nije se viđalo do tada. On je srednji vanjski koji pomiče granice, a njegovim čudesnim rješenjima znali su usred utakmice zapljeskati i protivnički igrači.

VIDEO

Drugi, rukometni stroj . Igrač koji dominira snagom, rukometaš kakvih je sve manje, mašina koja melje i u obrani i u napadu. Iako je nešto sporiji od Balića i nema takva vizionarska rješenja, Nikola Karabatić možda je i najkompletniji rukometaš svih vremena. Iako predispozicijama više klasični lijevi vanjski igrač, Karabatić je primarno srednji i kao takav je pravi vođa neponovljive francuske generacije koja je osvojila sve što se moglo.

VIDEO

No ono što njih dvojicu izdiže daleko od drugih je upravo njihovo rivalstvo i sreća da žive i igraju u isto vrijeme. Ivano je pet godina stariji, no dočekao je Karabatića u borbama za trofeje, a u pamćenju najviše ostaje njihov sudar u finalu Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj 2009. godine .

Karabatić je oštro faulirao Balića udarcem u vrat, a nakon što nije dobio isključenje Ivano je izgubio živce, unio mu se u lice i umalo je sve preraslo u fizički obračun dva najbolja rukometaša u povijesti.

VIDEO

- Hoće li između nas opet sve biti u redu? Pa mi se ni ne poznajemo! - odbrusio je Karabatić odmah nakon finala.

No prepucavanje je počelo puno prije.

- Zaustavio sam ga prije, zaustavit ću ga opet - najavio je Svjetsko prvenstvo Karabatić kroz sudar s Balićem.

Nije dugo trebalo čekati na odgovor rukometnog genijalca.

- Onoga dana kada me on potpuno zaustavi, ostavit ću se rukometa - rekao je Balić nakon čega je uslijedio novi Karabatićev odgovor:

- Ma on se sigurno šalio. Siguran sam da to neće napraviti.

Bile su to tenzije prije i neposredno poslije SP-a. Naslov je uzela Francuska i to je vjerojatno najbolniji poraz veličanstvene hrvatske generacije. Nikola je u jednu ruku zaustavio Ivana, no hrvatski se genijalac nije oprostio . Nastavio je svoju veliku karijeru u jednakom prgavom stilu kao i do tada. U njegovom je sportskom životu sve nekako bilo van svih pravila.

Igor Kralj/PIXSELL

Najprije je iz Splita otišao u Metković, a onda kada ga je svijet već jako dobro upoznao u Portugalu 2003. i kada je mogao birati klub i plaću, Ivano je otišao u San Antonio bez obzira na brojne ponude bogatih Nijemaca.

- Zašto San Antonio? Zato što je tamo bio Jackson Richardson . Nisu važni novci, nisu važni ni trofeji, samo sam želio igrati sa svojim idolom i to sam ostvario. Mogao sam puno više zaraditi u drugim klubovima, mogao sam i više osvojiti, no ne žalim ni za čim - rekao je Ivano.

Četiri godine kasnije ponovno je mogao birati, ponovno su se javili najbogatiji i najmoćniji klubovi u Europi, ali on je izabrao Zagreb gdje je namjeravao dočekati mirovinu. No problemi s ozljedama i novcem potjerali su ga iz domovine i Balić je ponovno otišao u Španjolsku, ovoga puta u Atletico gdje ga je čekao jedan od najvećih, Talant Dušebajev . Zadržao se samo jednu sezonu nakon čega je napokon morao pokleknuti pred Bundesligom .

DPA/Pixsell

I dok su svi očekivali da će otići u neki od velikana ili u neki od novih bogataša te loviti jedino što mu nedostaje, Ligu prvaka, Balić je izabrao - Wetzlar . Sam priznaje da uživa kao rijetko kada, radi u mladoj ekipi, razvija se i kako sam kaže 'uči na svakom treningu nešto novo'. Kada to kaže igrač koji je proglašen najboljim svih vremena, onda to ipak ima neku težinu.

U karijeri je s reprezentacijom osvojio Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo , ima dva srebra i jednu broncu s EP-a , dva srebra sa SP-a te još jednu broncu s Igara . Po svom i potencijalu suigrača mogao je i trebao osvojiti puno više, no uvijek su tu bili neki suci, neki problemi s ozljedama i neki tamo - Nikola Karabatić.

PIXSELL

Francuz hrvatsko-srpskih korijena s reprezentacijom je osvojio dva olimpijska, dva svjetska i tri europska zlata , a na to je dodao i dvije svjetske i jednu europsku broncu . Uz to je uzeo i dvije Lige prvaka . Doista dojmljivo.

No kada se birao najbolji svih vremena, navijači i struka rekli su - Ivano Balić. Odmah iza njega? Pogađate - Nikola Karabatić...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića