Obavijesti

Show

Komentari 96

1944: O čemu govori Jamalina pjesma i zašto je naljutila Ruse

1944: O čemu govori Jamalina pjesma i zašto je naljutila Ruse
1

Svu patnju i bol svoje obitelji i naroda Jamala je opjevala u pjesmi '1944', kojom je pobijedila na ovogodišnjem Eurosongu. Zbog pjesme su reagirale ruske vlasti

VIDEO

Ukrajinska predstavnica pobijedila je na ovogodišnjem Eurosongu pjesmom čija je politička poruka uzrokovala tenzije sa susjednom im Rusijom, piše The Guardian

Jamala je u pjesmi naziva '1944' progovorila o Staljinovoj deportaciji krimskih Tatara, a ista je interpretirana kao kritika ruske aneksije Krima iz 2014. godine.

Naime, upravo ukrajinska predstavnica pripada krimskim Tatarima koji žive na teritoriju pod okupacijom Rusije, a koji su u prošlosti doživjeli Staljinov progon. Mnogi su umrli na izbjegličkom putu prema Aziji.

Jamala je rođena 27. kolovoza 1983. godine, otac joj je krimski Tatar, a majka Armenka. Preko svoje prabake s majčine strane je u rodu sa poznatim armenskim skladateljem Aramom Khachaturianom. 

Glazba je njena prva ljubav, a prekretnica u karijer dogodila se 2009.  kada je nastupila na međunarodnom natjecanju mladih pop pjevača 'New Wave' u Jurmali. Osvojila je prvu nagradu.

Tridesetdvogodišnja pjevačica rođena je u gradu Oshu u Kirgistanu, a njena obitelj i sunarodnjaci su za vrijeme Staljina prognani. Bježeći u potrazi za spasom, kćerka njene prabake je umrla na kamionu te je njeno tijelo nemilosrdno bačeno. 

Pradjed se borio u ruskoj vojsci protiv nacista. Tatari koji su se borili na strani Crvene armije kasnije su poslani na rad u Sibir i na Ural. Članovi njene obitelji vratili su se kući nakon osamostaljenja Ukrajine.

Završila je glazbenu školu gdje je učila svirati klavir, a nakon toga glazbeni koledž i akademiju, gdje je studirala operu. Željela se posvetiti klasičnoj glazbi, ali njen afinitet za jazz, soul, orijentalnu muziku i eksperimente rezultirao je promjenom planova.

Jamala je prvi put pokušala otići na Euroviziju s pjesmom 'Smile' 2011. godine. Dospjela je u finale ukrajinskog natjecanja, a zbog kontroverzi s glasanjem finale je ponovljeno. Pjevačica je odustala jer je sumnjala u namještanje.

Kada je Rusija izvršila aneksiju Krima 2014. godine, Jamala je tvrdila da je njena obitelj zlostavljana te da su je Rusi optuživali za fašizam.Obitelj na Krimu nije posjetila od ljeta 2014. godine.

Svu patnju i bol svoje obitelji i naroda Jamala je opjevala u pjesmi '1944', kojom je pobijedila na ovogodišnjem Eurosongu. Zbog pjesme su reagirale ruske vlasti tražeći diskvalifikaciju, ali su organizatori utvrdili da pravila nisu prekršena pa je Jamala svojom pjesmom osvojila žiri i publiku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'
ISPRIČALA DETALJE O MAJČINSTVU

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'

Marijin sin Mario će početkom svibnja napuniti pet mjeseci, a pjevačica je otkrila zašto se odlučila za to ime, tko joj je najveća podrška i zašto ne voli dijeliti sinove fotografije

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice
Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...
ČAROBNI DAN

Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...

Bivša pjevačica i voditeljica u vezi je s Većeslavom Holjevcem, bivšim ragbijašom i unukom istoimenog bivšeg gradonačelnika Zagreba