Obavijesti

Show

Komentari 9

5 najboljih i 5 najgorih filmova iz karijere Stevena Spielberga

5 najboljih i 5 najgorih filmova iz karijere Stevena Spielberga
12

Od svojeg prvog filma 1959., pa do danas, Steven Spielberg nas je očaravao svojim filmovima. No veliki je redatelj uspio snimiti i superhitove, kao i 'promašaje'

VIDEO

Odabrati 'samo' pet najboljih filmova Stevena Spielberga (68) je uistinu težak posao, jer kako odlučiti koji su to kad netko ima karijeru bez neuspjeha? No što se mora nije teško pa smo od 31 filma ipak uspjeli odabrati samo pet.

5. Spašavanje vojnika Ryana

Prvi film nakon brilijantne ‘Schindlerove liste’, i odmah pogodak. Nakon legendarne početne scene, stvari postaju sve bolje i bolje. Tko na kraju filma nije bio barem donekle zapanjen i viđenim prizorima i veličanstvenom glumom je vjerojatno oči imao zaklopljenima.

VIDEO

Ratni film kojeg malo koji drugi ratni film može nadmašiti.

4. Ralje

Film koji je trebao biti katastrofa i tragedija, kad bismo sudili samo prema poteškoćama na snimanju. Ali u stvari je ispao nevjerojatno uspješan, i smatra se začetnikom cijelog žanra filmova - man-vs-nature.

YouTube

Osim toga, začetnik je i kulture ‘ljetnog blockbustera’ pa mu i na tome moramo biti zahvalni.

3. Schindlerova lista

Mogli smo ga staviti i na prvo mjesto, no ipak smo se odlučili za treće. Film koji je ‘uletio’ u Spielbergovu karijeru od nikuda, posve netipičan za njega. Moralno teška i potresna drama koja je dan danas užasno svjedočanstvo o jednoj prošloj eri.

VIDEO

Premda je mnogo filmova o toj temi snimljeno, sumnjamo da će ikoji uspjeti toliko jak trag ostaviti na filmografiju kao što ga je ostavila ‘Schindlerova lista’.

2. E. T. vanzemaljac

E. T. vanzemaljac je jedan od onih filmova koje bez problema možete i danas pogledati i premda neke stvari smiješno izgledaju, film funkcionira. Sentimentalnost koja nije ‘ljigava’, prijateljstvo koje se nije trebalo dogoditi, simpatičan vanzemaljac, sve radi.

Screenshot/24sataTV

Probajte se sjetiti ikoga tko ne voli ovaj film. Ne možete? Nismo niti mislili.

1. Indiana Jones i otimači izgubljenog kovčega

Stotinu i petnaest minuta čiste, nepatvorene zabave koja ne stane, ne bude dosadna ili zamorna niti u jednom jedinom trenutku. Film kojem se malo toga, ako išta može prigovoriti, a pohvaliti ga se može bez ikakvog problema. Klasik i legenda filmografije.

24sata

Ali Spielberg nije imao samo kvalitetne filmove. Ipak, na filmskoj je sceni već 40 godina, pa se i velemajstoru poput njega tu i tamo moraju potkrasti pokoji ćorak.

5. Put rata

Film koji je ovo mjesto u popisu najlošijih filmova zauzeo iz jednog, jedinog razloga - dosadan je. Premda je vizualno jedan od ljepših Spielbergovih filmova, ovo je film koji vas neće držati prikovane za sjedala niti će vas natjerati da ga gledate opet.

A možda vas neće uspjeti niti natjerati da ga pogledate jednom.

VIDEO

4. Uvijek

Ovaj remake filma iz 1943. godine , ‘A Guy Named Joe’ je u stvari bio projekt Richarda Dreyfussa, a ne Spielbergov originalni film, pa i nije toliko teško za shvatiti zašto je film ispao, u nedostatku bolje riječi, kilavo .

I dalje je to dobar film, jer ipak ima Audrey Hepburn (u njenoj zadnjoj ulozi), ali niti to nije dovoljno da bismo rekli da je to film dostojan Spielbergovog talenta.

3. Avanture Tintina

Odlično i napisan i odglumljen film, no kad se sve uzme u obzir, stvarno je tužno što je jedan od najboljih junaka stripa na veliko platno prebačen kompjuterskom animacijom. Iako je animacija bila izvrsna, stvarno je jako odskakala od očekivanog, tj. zadirala je u tzv. ‘uncanny valley’, pa smo dobili film koji vizualno u stvari nije bio dobar.

VIDEO

Manje bi u ovom slučaju stvarno bilo više, no možda ne bismo trebali cijelu ‘štetu’ pripisati Spielbergu. Naime, Peter Jackson je bio producent, a znamo koliko je PJ zavolio kompjutersku animaciju u zadnjih par godina.

2. Jurski park 2: Izgubljeni svijet

Prvi stvarno prosječan film kojeg je Spielberg snimio je nastavak megahita iz 1993. godine. Kao i prvi film na ovoj listi, snimljen je isključivo zato da pokupi što više novaca, bez obzira na ‘žrtve’.

Kako znamo da ne valja? Pa, upitajte se o čemu je ovaj film. Zatim pokušajte prepričati priču nekome. Probajte se sjetiti jednog citata iz filma. Ne ide, zar ne?

VIDEO

1. Indiana Jones i kraljevstvo kristalne lubanje

A nakon prvog prosječnog filma, red je da spomenemo i jedini Spielbergov istinski loš film . Ne moramo spomenuti prosječnu muziku, ne moramo spomenuti niti vrlo loše efekte, dovoljno je samo da kažemo ‘Mutt Williams (Shia Labeouf) surfa lijanama po džungli kao Tarzan’.

Ili kad Mutt Williams izvlači Indianu Jonesa iz živog pijeska koristeći zmiju. Možemo spomenuti i scenu s frižiderom i atomskom bombom. Ali ono što je stvarno učinilo da zakolutamo očima su vanzemaljci.

internet

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'
Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden