Obavijesti

Show

Komentari 4

Blackoutov 23. rođendan: Oni su pokrenuli hrvatski hip hop

Blackoutov 23. rođendan: Oni su pokrenuli hrvatski hip hop
3

Iako je kultna hip hop emisija 'Blackout' skinuta se etera zagrebačkog Radija 101 prije pet godina, brend kojeg su stvorili DJ-jevi Phat Phillie i Frx i danas je od velikog značaja za regijsku hip hop scenu

VIDEO

Mladi entuzijasti Filip Ivelja (DJ Phat Phillie) i Kristijan Frković (DJ Frx) na kultnom zagrebačkom Radiju 101, 1993. godine započeli su s emitiranjem emisije 'Blackout' te time označili početak 'zlatne ere hip hopa' u Hrvatskoj. 

Ime su, kažu, odabrali jer im je zvučalo 'cool' no mnogi taj pojam povezuju s događajem u New Yorku 1977. godine koji je ujedno trenutak nakon kojeg je hip hop postao svjetski poznat pravac. 

Naime, 13. srpnja te godine, zbog udara munje, većina New Yorka izgubila je struju. Zamračenje ('blackout') je uzrokovalo val nasilja i masovnih pljački trgovina. Ukralo se puno DJ i audioopreme kojom su 'klinci' iz kvarta Bronx mogli raditi glazbu uz koju su repali o urbanom bojnom polju na kojem žive i umiru mladi te organizirati partije za koje su struju krali s bandera. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
PR fotografija

Ivelja se zaljubio u hip hop na prvo slušanje 1983. tijekom posjeta baki u Jagodini. Njegov bratić Viktor je već tada crtao grafite i imao break dance grupu. Oduševljeni Filip vratio se u Zagreb, a tata mu je odmah kupio 'kazić'. Ubrzo je na Radiju 101 čuo emisiju Slavina Balena 'Rap Attack' te ju fanatično slušao iz tjedna u tjedan sve dok 1991. godine nije bio pozvan kao gost nakon povratka iz New Yorka gdje je proveo ljeto, usavršavajući engleski jezik. 

Emisija 'Blackout' je osim američkog, 'gurala' i domaći hip hop koji je tada bio u povojima. Iako je već postojala takozvana 'prva generacija' domaćih repera koji su startali osamdesetih godina, poput Renmena i grupe Diffo, Phillie i Frx u eteru su puštali autore iz cijele regije.

Osim toga, mladi DJ-jevi pokrenuli su i hip-hop partije na kojima su se reperi ponekad natjecali u freestyleu, gdje se rime slažu na licu mjesta. Najbolji je u tome bio Nenad Šimun Target koji je udružio snage s Vukovarcem iz Dubrave Srđanom Ćukom, poznatijim kao General Woo. 

Široj domaćoj publici Target i Woo su se pod imenom 'Tram 11' predstavili na hip-hop kompilaciji Blackout Project: Project Impossible pjesmom 'Hrvatski velikani'. Osim njih, na kompilaciji su se našla i sva ostala, kasnije velika, imena hip hop scene poput Bolesne braće, Koolade, Shot, Remi i El Bahattee.

Pjesma 'One-O-One' s iste kompilacije 21. prosinca orila se i zagrebačkim Trgom bana Jelačića na prosvjedima protiv ukidanja Radija 101 na kojima se skupilo oko 100.000 ljudi. 

'Blackout' je tako postao glasom urbane generacije, rušeći barijere cenzure i isporučivši najveće, već kultne, izvođače hip hop scene. 

Osim toga, Frx i Phillie su sa svojim 'Blackout' brendom u Hrvatsku od 1997. godine dovodili najznačanije imena svjetske hip hop scene. Pod etiketom Blackouta domaća publika je imala prilike vidjeti velikane poput Busta Ryhmesa, Method Meda, Redmena, Das Efx, Big L & OC i mnoge druge. 

Emisija 'Blackout' prisilno je napustila Radio 101 dolaskom nove uprave kraljem veljače 2011. godine. 

- Vodstvo radija nije pristalo čak ni na opciju da snimamo emisiju unaprijed i o svom trošku pa da se emitira kao snimka - ispričao je tada Phat Phillie.

- Blackout je počeo na Radiju 101 i uvijek će se vezati za njega mada on više ne postoji u obliku u kakvom smo ga poznavali. Ipak, mislim da smo dovoljno prepoznatljivi kao brend i imamo vjernu bazu slušatelja koji će nas i dalje pratiti bez obzira gdje se preselili - dodao je tada Phillie.

8172565

Kultna emisija od tada je našla svoj dom na Radiju student. 

Ove godine, 2. prosinca, 'Blackout' slavi 23. rođendan u zagrebačkom Garden Breweryju gdje će ugostiti legendarne 'igrače' njujorškog hipa hopa. Na bini će se naći dobitnik Grammya za produkciju albuma The Score grupe Fugees, Diamond D te Large Proffesor, producent Nasa, Mobb Deepa, Busta Rhymesa te Kool G Rap-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

Sestra Stele Rade osvojila 5000 eura, a pojavile su se i ljubavne iskre? 'Pričat ćeš s njim kasnije'
'TKO TO TAMO PJEVA'

Sestra Stele Rade osvojila 5000 eura, a pojavile su se i ljubavne iskre? 'Pričat ćeš s njim kasnije'

Natali Rade u posljednjem izazovu u showu 'Tko to tamo pjeva?' eliminirala je imitatoricu Abbe. Zatim je na kraju lutkar donio 5.000 eura
Hollywood je stigao u Zadar, a stanari odobrili: 'Samo nek' oni snimaju, dali su nam po 700  €'
ZADAR PRETVORILI U MOSUL

Hollywood je stigao u Zadar, a stanari odobrili: 'Samo nek' oni snimaju, dali su nam po 700 €'

Zadarski kvart Voštarnica danima je bio zatvoren za parkiranje, a dio centra grada preko noći pretvorio se u irački Mosul. Stanari nam otkrivaju kako je to biti u žiži zbivanja...