Obavijesti

Show

Komentari 0

Chui: Jazz ima moć upijanja svega što se događa u glazbi

Chui: Jazz ima moć upijanja svega što se događa u glazbi
1

Zavod za eksperimentalni zvuk zatvara ciklus s nastupom Chuia 21.11. u KSETu. Ima li jazz granice, kako nastaje eksperimentalna glazba pročitajte u intervjuu

VIDEO

Chui je instrumentalni trio, a sviraju spoj moderne plesne glazbe s primjesama drum'n'bassa, post rocka, duba do old school funka, jazza i psihodelično ambijentalne glazbe te obilato koriste elektroniku. Zavod za eksperimentalni zvuk zatvara ovogodišnji ciklus s nastupom Chuia 21.11. u zagrebačkom KSETu. Ima li jazz granice, kako nastaje eksperimentalna glazba i koliko hvale kritičara pomažu glazbeniku rekao nam je klavijaturist Toni Starešinić.

Ima li jazz granice? Tako se ne čini u vašoj glazbi. Prkosite li vi tradicionalnom jazzu i što znači vaš odmah od tradicije?

Ispada kao da jazz nema granica i to je fenomenalna stvar. Ima neiscrpnu mogućnost da upija sve što se dešava u glazbi, da se širi, da uvijek zvuči svježe, mlado... zato je i opstao do dan danas i dalje privlači nove ljude, posebice mlade. Možemo na to širenje granica gledati kao i na odvajanje od jazza, jer ponekad se granice između nečeg što je jazz i što nije jazz lako pobrkaju. Jazz puristi tu imaju najjasnije postavljene granice koje su često možda postavljene i preusko i definiranje jazza kao glazbenog stila koji se najvećim dijelom definirao do kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća i nije nešto što ide u prilog jazzu. Uostalom jazz je i počeo kao plesna glazba, a ograničavanje istog samo na intelektualne sfere je na neki način privatiziranje jazza. Duhovnost i živa energija, pogotovo energija groovea su također sastavni dio jazza. Mi ne prkosimo tradicionalnom jazzu i pitanje je uopće koliko je naša glazba jazz. Ona je zbir svega što slušamo pa tako tu ima i jazza jer slušamo i jazz i vani je ovakva glazba normalna stvar i ima hrpetina bendova koji sviraju sličnu glazbu dok je kod nas suprotna situacija pa u tom kontekstu Chui sigurno odskače od ostatka scene. Ako nečemu „prkosimo“ onda je to sigurno u prezentaciji glazbe. Obično su instrumentalni albumi bilo jazz, klasične ili kakve druge glazbe prezentirani kao nešto ozbiljno, dok smo mi odlučili tu ići u suprotnom smjeru što možete vidjeti po stripovskim omotima albuma.

Miješate mnoge utjecaje u vašoj glazbi, koliko je to privuklo nove mlade ljude tj. iznenadilo starije poklonike jazza? 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jako smo se iznenadili da ljudi super reagiraju na glazbu, pogotovo mladi, ali ima tu i starije ekipe koja čuje nešto što ih podsjeća na njihove glazbene idole, ispada da svi stariji u nama čuju Pink Floyd. S obzirom da odličnu posjećenost naših koncerata mogu zaključiti da definitivno u hrvatskoj ima publike za ovakvu glazbu.

Pobrali ste pohvale za svoj prvi album. Znači li to da ima nade za jazz u Hrvata ili i dalje vaš zvuk mora potražiti poklonike izvan naših granica? 

Premala smo nacija i uz financijsku nemoć i poremećene sustave vrijednosti teško da ima nade za jazz u Hrvata tako da svakako treba ići van. Da, pobrali smo mnogo pohvala za prvi album, ali nam to nije pomoglo da Hrvati kupe više od 50 primjeraka tog albuma i da odsviramo godišnje više od petnaestak koncerata, dok smo po ljeti prodali dvjestotinjak CD-a strancima koji nisu pročitali ni jednu pohvalu već im je samo bilo dovoljno da nas čuju uživo.  

Na koji način nastaje vaša glazba? Koliko je riječ o improvizaciji?

Na novom albumu je najveći dio glazbe nastao iz jam sessiona – bilo onih na probi ili koncertnih. Znali smo svirati koncerte potpuno free bez i jedne pjesme, jednostavno bi krenuli s nečim pa kamo nas odvede. Pošto nas je malo u bendu i ja sviram jedini harmonijski instrument prilično jednostavno nam je glazbeno komunicirati tijekom koncerta. Tako da je svaki koncert drugačiji i pjesme uživo nikad nisu iste. Za novi album smo sve te ideje koje su se skupile po sessionima skratili i složili u nekakvu konkretniju formu.

Što je Chui, a što pak Umfufu kako se zove jedna od stvari s prvog albuma?

Mali Chui je jedno slatko svemirsko biće sa velikim ušima. Zove se Chui jer zvuči slatko i asocira na riječ „čuj“ što u kombinaciji sa velikim ušima jasno govori što trebamo raditi sa Chuievom glazbom. Naravno da je iz svemira kad glazba koju nosi sa sobom ima puno space elemenata – iako u svemiru nema zvuka, ali sigurno na nekoj udaljenoj planeti postoji neki space band koji definitivno ima utjecaja na našu glazbu. I Chui ima rep zato što Chui na staroafričkom swahili jeziku znači leopard. Umfufu je afrička žena iz stand up repertoara komičara Eddy Murphya. Skladba ima elemente afro funka pa se fino poklopila cijela priča.

Upravo ste objavili i novi studijski uradak „The second arrival“, jeste li na njemu ostati vjerni miješanju svega, od drum'n'bassa, post rocka, duba do old school funka?

Ima tu svega, još je raznolikiji nego prvi album, malo više je otišao u smjeru američkog groovea dok je prvi bio više europski. Manje je eksperimentalnih tonova i ambijentale, a veći naglasak je stavljen na plesni groove i energiju. Možemo ih usporediti i u filmskom kontekstu, pa bi prvi album više bio kao neki mali nezavisni film, dok je drugi više blockbusterski. Ali oba albuma su sastavni dio naše glazbe još od prvog koncerta tako da smo sad i studijski zaokružili kompletnu sliku benda. Na albumu ima i mnogo odličnih gostiju koji su svak' na svoj način obogatili cijeli materijal. Uz našeg starog suradnika Andreja Jakuša, tu su još Vojkan Jocić /sax, Branko Sterpin / truba, krilnica, Nenad Grahovac / trombon, oceanske školjke, Željka Veverec & Matthew McGrath / radijski dvojac, DJ Venom i naravno naš producent i duhovni vođa Hrvoje Nikšić.

Vaša je glazba više eksperimentalna, nego popularna, kako bi rekli neki od glazbenih kritičara. Koliko je Zavod za eksperimentalni zvuk bitan za hrvatsku scenu u ovom trenu?

Zavod za eksperimentalni zvuk je odlična stvar za hrvatsku scenu. Želimo mu uspjeha da potraje još dulje i da nam dovede još vrhunskih glazbenika. Prije desetak godina u KSET-u su ovakvi koncerti bili normalna pojava i uvijek su bili dobro posjećeni. Jedan od bendova koji je tada više puta svirao u KEST-u je bio Chicago Underground Duo / Trio / Quartet. Ja sam se tada zaljubio u taj bend i definitivno je i on utjecao na Chuievu zvučnu sliku. Ako želimo kreativnu i kvalitetnu scenu moramo imati i gdje čuti kreativne i kvalitetne bendove. Dražen, Tamara i Elvis solidno guraju po pitanju „mainstream“ jazza sa svojim festivalima dok mi se čini da Škugor malo posustaje sa alternativnijim jazzom, pa je definitivno pravo vrijeme da se desi ZEZ. I čast nam je što smo i mi dio toga festivala. Za kraj što drugo da kažem nego da sve pozovem u četvrtak 21.11. u KSET na novu porciju ZEZa. Uz nas svira i Tarana, jako zanimljiv duo iz New Yorka. Jedva čekam da ih čujem uživo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'