Obavijesti

Show

Komentari 105

Filmovi uz koje smo odrastali, a rado ih gledamo još i danas

Filmovi uz koje smo odrastali, a rado ih gledamo još i danas
1

'Čudesna šuma' prvi je dugometražni crtić na ovim prostorima. Srca mališana osvojio je i marljivi šegrt Hlapić koji je krenuo u pustolovinu nakon što ga je izgrdio Majstor Mrkonja

VIDEO

Često se zaboravlja da su i najmlađi dio filmske publike, da su vrijednosti koje se prenose kroz žanr dječjeg filma bezvremenske te da se prenose generacijama.

U posljednjih dvadesetak godina postoji rupa u kategoriji filmova za djecu i mlade, ali situacija se počela popravljati. Klinci su dobili novog junaka - Koka kojeg su ubrzo zavoljeli, a njegove avanture su dobile još nekoliko filmskih nastavaka.

Prisjetimo se filmova koje smo gledali kao djeca, a volimo ih pogledati i danas.

'Čudesna šuma'

Omiljeni film cijele generacije je prvi dugometražni crtić na ovim prostorima. Čudesnu šumu štiti čarobni hrast koji pruža zaštitu onom tko se skloni ispod njega.

Slikar Paleta zaspao je kraj njega, a kada se probudio shvatio je da je dobio moć pomoću koje može komunicirati sa životinjama. Uskoro počinje njegova borba sa zlim Kaktus carom.

'Družba Pere Kvržice'

Pero Kvržica kreće u pustolovinu sa školskim kolegama. Dječaci pokušavaju preurediti stari napušteni mlin, a pritom nailaze na prepreke.

Nakon što su im se pridružili ostali učenici i učitelj, družina uspije pokrenuti mlin te ga predaje seljacima.

'Čudnovate zgode Šegrta Hlapića'

Priča Ivane Brlić-Mažuranić o malenom junaku koji svojim poštenjem i mudrošću nadvlada zlo osvojila je srca brojnih mališana. Hlapić koji je 'malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Kraljević Marko, mudar kao knjiga, a dobar kao sunce' radi kao šegrt u postolarskoj radionici Majstora Mrkonje.

Kada ga šef izgrdi, Hlapić sa svojim psom Bundašom odlazi u veliki svijet u kojem upoznaje mišicu Gitu.

'Vuk samotnjak'

Dječak Ranko nailazi na njemačkog ovčara s ogrlicom na kojoj piše ‘Hund’. Dječak shvaća da je to pas kojeg su Nijemci ostavili u povlačenju i koji je zbog samoće postao nepovjerljiv prema ljudima.

Nakon nekog vremena oni se sprijatelje i Hund spašava život Ranku obranivši ga od vuka. Seljaci njemačkog ovčara zamijene za vuka-samotnjaka koji kolje njihove ovce i povedu hajku na Hunda.

'Vlak u snijegu'

Djeca koja se iz Zagreba vraćaju sa školskog izleta ostaju zatrpani u mećavi. Iako su prije toga bili nesložni, povede ih 'zadrugarstvo' te uspiju vlak otkopati iz hrpe snijega.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao