Obavijesti

Show

Komentari 26

H. Šalković: Navukao sam se, sada želim pisati samo krimiće

H. Šalković: Navukao sam se, sada želim pisati samo krimiće
3

SKUPLJA POHVALE Šalkovićev prvi krimić oduševio je domaću književnu publiku. On sam tim žanrom želi objasniti ljudsku psihologiju i poriv za zlom

VIDEO

Pazio sam i na najsitnije detalje kad sam pisao ‘Valcer za Eintrachta’. Čak sam na kraju za konzultanta uzeo prijatelja koji je radio kao inspektor. Htio sam da sve bude autentično, rekao je pisac Hrvoje Šalković.

Njegov prvi krimić u biblioteci Balkan Noir naišao je na odobravanje publike. Šalković kaže kako je ponosan i sretan jer je opet uspio ostvariti kontakt s publikom.

- Prva pohvala koju sam dobio bila je od moje urednice, koja obožava krimiće. Rekla je da su joj kolači zagorjeli dok je čitala moj roman. To mi je puno značilo - kaže Šalković.

Dodaje da, osim u književnosti, obožava kriminalistički žanr, kako filmove, tako i serije.

- Mislim da je taj žanr jako dobar alat da objasnimo ljudsku psihologiju i zašto činimo loše stvari. Zato na televiziji ne propuštam kriminalističke serije kojih, nasreću, sad ima sve više - kaže pisac.

Najviše voli čitati skandinavske autore kriminalističkih romana.

- Uživam gledati, čitati, ali i pisati krimiće. Sad sam se tako navukao da želim samo to pisati - smije se Hrvoje. U prvom je romanu pazio na sve zakonitosti žanra te na razvijanje dobre radnje i odnosa među likovima. “Valcer za Eintracht” s još sedam romana renomiranih domaćih autora u konkurenciji je za nagradu najboljeg krimića biblioteke Balkan Noira u izdanju 24sata te izdavačkih kuća Mozaik knjige, Algoritma, Frakture i Naklade Ljevak. Nagradu od 75.000 kuna najboljem će autoru dodijeliti Podravka i Styria na Zagreb Book Festivalu u svibnju, a o pobjedniku će odlučiti čitatelji.     

Grgić otvorio drugi krug

Ovo je osvetnički krimić sa zaokretom, opisao je svoj roman “Bog vas mrzi” pisac Velimir Grgić.

Kaže kako mu je najvažnije bilo stvoriti noir atmosferu, a inspirirao se azijskim filmom. Grgićev roman prvi je iz drugog kruga Balkan Noira. Uskoro će biti u prodaji za 49,90 kuna.     

Kako izabrati hrvatski krimi roman godine?  

Pobjednika nagrade za najbolji krimić biblioteke Balkan Noir biraju čitatelji putem stranice www.24sata.hr/toplista-knjiga/toplista-balkan-noir. Dovoljno je kliknuti na jedan od osam ponuđenih naslova. Glasovanje traje do 15. svibnja, a više od svih osam nominiranih književnih naslova, kao i o biblioteci Balkan Noir te o žanru krimića u Hrvatskoj i u svijetu može se saznati na stranici www.24sata.hr/specijal/balkan-noir.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...