Obavijesti

Show

Komentari 1

'Jason Bourne': Otišli smo u kino, pročitajte našu recenziju

'Jason Bourne': Otišli smo u kino, pročitajte našu recenziju
1

Jason Bourne je odličan filmski lik, ultimativni antiheroj koji je zahvaljujući izvrsnom scenariju i odličnoj glumi Matta Damona postao značajno više od prosječnog špijuna

VIDEO

'Jason Bourne' je zapravo potpuno nepotreban nastavak. Nije u pitanju to da mu se nismo radovali (naprotiv), jer Bourne je odličan filmski lik, ultimativni antiheroj koji je zahvaljujući izvrsnom scenariju i odličnoj glumi Matta Damona postao mnogo više od prosječnog špijuna.

Problem je u tome što je Jason Bourne u centru gotovo pa savršene filmske trilogije (ignorirati ćemo spinoff s Jeremyjem Rennerom), jer 'Identitet', 'Nadmoć' i 'Ultimatum' njegovu su priču ispričali na doista graciozan način, gdje smo vidjeli kakve sve mračne tajne krije njegova prošlost.

Filmska trilogija imala je i savršen svršetak, odnosno sliku Bournea kako pluta na vodi, što je ujedno bio možda i najbolji način da se oprostimo od njegovog lika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ipak, Matt Damon i redatelj te scenarist Paul Greengras (koji je bio zaslužan za prethodna dva filma) vraćaju se nakon gotovo deset godina kako bi oživjeli franšizu, te usput zaradili i koji dolar. Ipak, tim bi potezom potencijalno mogli uništiti uspješnu ostavštinu Bourneove franšize.

Srećom, novi film ipak nije učinio ono najgore, no ipak dojma smo da isto tako ovim zabavnim akcijskim filmom nije uspio i 'oživjeti' franšizu, jer u pitanju je uradak koji je inferioran u odnosu na svoje prethodnike.

Slijedeći kratku rekapitulaciju, vidimo Davida Webba kako se dobrovoljno prijavljuje u program specijalnih jedinica, pri čemu gubi pamćenje i postaje Jason Bourne, nakon čega se u filmu ponovno susrećemo i sa samim herojem. Očito je da otkrivanje korumpiranih poslodavaca Bourneu nije donijelo mir, zbog čega kanalizira svoj bijes kako bi postao ulični boksač.

Bourneova nekadašnja saveznica, Nicky Parsons (Julia Styles) također je živjela u anonimnosti, i radila kao haker kako bi završila posao koji je Bourne započeo, no kako bi došla do nekih visokopozicioniranih ljudi, Parsons očajnički treba Bourneovu pomoć.

Parsons i Bourne sretnu se tijekom prosvjeda u Ateni, ispred grčkog parlamenta, no bili su promatrani, što dovodi do prve akcijske sekvence u filmu, ali i do povratka u klasični 'Bourneov teritorij', na kojemu naš heroj pokušava doznati više o svojoj prošlosti, a CIA ga pritom ne uspijeva uhvatiti, ili pak ubiti.

Ključni igrači u toj operaciji uključuju direktora CIA-e, Roberta Deweya (Tommy Lee Jones), veterana koji očito zna više o Bourneovoj povijesti nego što to otkriva; Heather Lee (Alicia Vikander), direktoricu cyber odjela divizije koja koristi tehnologiju da bi nadmudrila suparnike; a tu je i 'The Asset' (Vincent Cassel), ubojica jednako sposoban kao i Bourne u umijeću ubijanja i borbe.

Tehnološki milijarder Aaron Kalloor (Riz Ahmed) još je jedan dodatak glumačkoj postavi, a radi se o poslovnom čovjeku nalik Marku Zuckerbergu, koji je osnivač i direktor društvene mreže Deep Dream Corporation. Kalloor jako cijeni online sigurnost, te propovijeda kako je 'privatnost sloboda', no mnogo se toga krije u pozadini njegove priče, zbog čega će ubrzo u radnji biti povezan s Bourneom.

No to je uglavnom sve svježe s filmom, obzirom da djeluje pretjerano 'poznato'. Lokacije su relativno egzotične; od Berlina do Reykjavika, preko Londona, do Las Vegasa, ali bez obzira na to akcija svejedno odaje vrlo jak dojam déjà vua. Tu je Tommy Lee Jones koji uvijek donosi izvrsnu glumu, a takav je slučaj i s ovim filmom. Jedini je problem što njegov lik nije toliko različit u odnosu na Briana Coxa i Chrisa Coopera iz prethodnih filmova.

Identičan je slučaj i s Vincentom Casselom čija uloga jest kvalitetna, no sve smo to već vidjeli kod Clivea Owena, Karla Urbana i Edgara Ramireza, iz prvog, drugog i trećeg filma.

Vikander Lee je možda i najzanimljivija novopridošlica u franšizu, jer njen 'prazan' lik bez ikakvih emocija teško možete pročitati, stoga može se reći da je na neki način nepredvidiva.

Akcija u filmu je prilično dobra, s time da se najviše ističe automobilska potjera na ulicama Las Vegasa, no nismo baš sigurni je li bolja i u odnosu na prethodne naslove, što se doduše može reći i za gotovo svaki aspekt filma.

Što se Matta Damona tiče, on je glumac koji je uvijek pouzdan u svojoj ulozi, a u filmu smo dobili i neka intrigantna otkrića o njegovoj prošlosti; ono što može još bolje objasniti tko je David Webb i što ga je nagnalo da krene tim katastrofalnim putem.
Sve u svemu, radnja se definitivno tematski povezuje s prethodnim filmovima, te otvara vrata novim nastavcima. No glavno je pitanje, trebamo li doista još filmova o Jasonu Bourneu? Ovaj je film sasvim solidan. Ima glavu i rep, no nažalost nije uspio nadmašiti kvalitetu prethodna tri filma (zanemarimo li spinoff), što bi trebala biti jasna poruka produkcijskoj kući da napokon umirovi slavnoga špijuna. Jer najgore što bi se moglo dogoditi jest da doista fantastičnu filmsku franšizu pretvore u negledljivu splačinu s milijardu nastavaka. Iskreno se nadamo da se to neće dogoditi.

Zaključak

Jason Bourne ima prolaznu radnju i nekoliko napetih sekvenci, što je zapravo bolje od većine aktualnih akcijskih filmova. No govorimo li u kontekstu prethodnika, novi film jednostavno nije dovoljno dobar. Radnja sasvim sigurno otvara prostor za nastavke, no glavno je pitanje jesu li potrebni.

Ocjena - 7

Izvor: adria.ign.com

'Jasona Bournea' možete upravo pogledati u Cinestar kinima, u distribuciji Blitz Filma.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode