Obavijesti

Show

Komentari 46

Još ih pamtimo, a teško da će ih itko ikad uspjeti nadmašiti

Još ih pamtimo, a teško da će ih itko ikad uspjeti nadmašiti
6

ZLATNA GENERACIJA Vesna Spinčić-Prelog, Jasmina Nikić, Ksenija Urličić i Željka Fattorini danas su sretne bake koje se redovito druže na ženskim večerama

VIDEO

Htjele su biti profesorice. Jedna je htjela predavati matematiku, druga fiziku, treća eksperimentalnu biologiju, četvrta njemački i engleski, a peta hrvatski. Marljivo su studirale i diplomirale, da bi im njihovi planovi na kraju propali.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:13

Ali su zato postale omiljene televizijske spikerice, voditeljice i urednice kakve Hrvatska televizija više nikad neće imati. Četiri od njih, Vesna Spinčić - Prelog, Jasmina Nikić, Ksenija Urličić i Željka Fattorini, danas su sretne bake koje već desetak godina uživaju u zasluženoj mirovini i dalje se druže na svojim tradicionalnim 'ženskim večerama' te još ne mogu prežaliti dragu prijateljicu Helgu Vlahović – Brnobić, koja je umrla 2012. od posljedica raka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Željka Fattorini će ovih dana proslaviti 72. rođendan, ali se još rado prisjeća svojih televizijskih početaka.

- Moje odrastanje na televiziji teklo je sukladno godinama. Od dječjeg programa ‘Mende i Slavice’, festivala dječjih pjesama, omladinskog ‘Nedjeljom u 2’ s Vojom Šiljkom i pokojnim kolegom Ratkom Buljanom pa do prvih novinarskih zadataka u informativno-obrazovnoj emisiji ‘Dnevnik 10’.

Ipak, kaže, zenit karijere bio joj je između 1975. i 1985. godine.

- Nije bilo novina na kojima moja fotografija nije bila na naslovnoj stranici. Zahvaljujući vrlo gledanoj mozaičnoj emisiji ‘Nedjeljom popodne’, koju sam vodila uz urednika Sašu Zalepugina te voditelje Vladimira Levaka i Božu Sušeca, potukli smo sve rekorde gledanosti u bivšoj državi, pa sam osvojila i simpatije brojne publike.

Kao i njezine prijateljice i kolegice, Vesna Spinčić - Prelog i Jasmina Nikić Ivanišević, i Željka Fattorini je bila nadarena za znanost.

- U školi sam mislila da sam antitalent za matematiku, sve dok se nije pojavila profesorica zbog koje smo zavoljeli brojke te sam upisala Prirodoslovno-matematički fakultet i diplomirala eksperimentalnu biologiju. I zato mladi, ne bježite od matematike - kaže Željka.

Kolegica Jasmina Nikić – Ivanišević umjesto slavne voditeljice umalo je također postala znanstvenica.

- Nakon srednje škole razmišljala sam hoću li upisati Prirodoslovno-matematički ili Filozofski fakultet, jer sam voljela matematiku i fiziku - rekla je Nikić. Buduća profesorica hrvatskog jezika i književnosti te talijanskoga počela je karijeru na Radio-televiziji Zagreb 1961. najprije kao spikerica, a zatim voditeljica i urednica, da bi nakon 30-ak godina rada utemeljila Službu za jezik i govor na Hrvatskoj televiziji.

- Audicija je bila vrlo rigorozna. Tražilo se, uz medijsku prihvatljivost, dobro poznavanje opće kulture i jezika. Od velikog broja kandidata samo nas je nekoliko ostalo u užem izboru - prisjetila se Nikić. Napredovala je do voditeljice glazbenih festivala.

- Osim Zagrebačkog, vodila sam i Opatijski, ali mi je najviše prirastao srcu Splitski festival.

Vodila je emisije o fizici

Za to je 1970. godine dobila i nagradu Ondas, za najbolju svjetsku voditeljicu jer se prenosio u europskim zemljama. Već 1973. dobila je i Premio Romagna.

lisinski

Rođena Riječanka Vesna Spinčić - Prelog htjela je postati fizičarka.

- Bila sam vrlo živahno dijete, išla na mnoge aktivnosti, balet, glasovir, gimnastiku, bila sam u izviđačima - rekla je umirovljena voditeljica. Prvi je put pred mikrofon stala još u dječjim emisijama na Radio Rijeci. U Zagrebu je upisala fiziku, a na audiciju za radijske spikere javila se 1964. da bi namaknula novac za studiranje jer joj je umro otac. Zato kaže da se tog natječaja sjeća ne po tremi, nego po velikoj žalosti. Nesretna okolnost odredila je njezinu buduću zavidnu karijeru.

- Jedina veza s mojim studijem postat će kasnije emisije iz fizike i matematike – kaže Spinčić-Prelog.

Grbić je otišla u Sabor

Jedna je od malobrojnih koju su i najstroži televizijski kritičari ocjenjivali kao voditeljicu i spikericu jedinstvena glasa, ugodne pojave, uvjerljivu i pristupačnu, sa svim odlikama televizijskog profesionalca.

Gordana Grbić televizijsku karijeru započela je kao spikerica, a kasnije se posvetila novinarstvu te je jedno vrijeme bila i saborska zastupnica. U toj generaciji voditeljica bila je i Zlatna Belavić, koja je umirovljena kao urednica 'Vijesti' i 'Dnevnika'.

Sve voditeljice prošle su na vrlo rigoroznim audicijama na kojima se testirala i njihova opća kultura.

'Nedjeljno popodne' lansiralo Željku Fattorini

Emisija se počela emitirati sredinom 70-ih godina. Nezamjenjivi voditeljski trojac bili su Željka Fattorini, Vlado Levak i urednik Saša Zalepugin. 'Nedjeljno popodne' bila je mozaična emisija koja je trajala dva i pol sata te se bavila aktualnim temama.

- Smjenjivali su se gosti koji su nečim obilježili prethodni tjedan. Razgovarali smo sa sportašima, glumcima, pustolovima, pričali o filmu, kazalištu, putovanjima - prisjeća se Željka Fattorini.

Dodala je da bi im se pridružio i kolega iz sportske redakcije Božo Sušec, a išli su uživo, pa bi ponekad i pogriješili. Publici je to bilo šarmantno jer su vidjeli da u studiju ne sjede strojevi, nego ljudi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'
Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden