Obavijesti

Show

Komentari 0

Josip Mlakić o krimićima je puno učio od Pavla Pavličića

Neobičan ratni krimić ‘Božji gnjev’ Josipa Mlakića jedan je od kandidata za domaći kriminalistički roman godine Balkan Noira

VIDEO

Nagrađivani bosanskohercegovački pisac Josip Mlakić svojim se romanom “Božji gnjev” plasirao među autore nominirane za domaći krimić godine. Knjigu je objavio u biblioteci Balkan Noir.

Taj njegov, kako ga opisuje, ratni krimić, govori o devet boraca koji su u hrvatskim postrojbama u ratu u BiH poginuli u tajnoj akciji koju nitko nije odobrio.
- Ratni krimić je na prvi pogled paradoks. Međutim, krimić je svojevrsno discipliniranje teksta, odnosno njegovo uklapanje u žanrovske obrasce. Američka, tvrdo kuhana škola krimića davno je raskrstila s viteškim etičkim kodeksom istražitelja, tako da prema tom ključu i ratna etika, odnosno njen nedostatak, može savršeno funkcionirati u okvirima žanra. Ono što je najvažnije za svaki krimić dobra je detektivska motivacija. Kod mene je to osveta koja je prirodno stanje stvari u ratu, objašnjava Mlakić, tvrdeći da u Hrvatskoj i BiH ne postoji još jasno profilirana krimiscena, kao što je to slučaj sa SF-om, na primjer.

- Krimižanr u Hrvatskoj, pa i u bivšoj zemlji, ako to promatramo u duljem razdoblju, ne kao neki trenutačni književni hir, svodio se i svodi se na sjajni hrvatski dvojac Tribuson-Pavličić. Usput, o krimićima sam najviše naučio čitajući ih i iz Pavličićevih predgovora romanima iz edicije Trag koje je on ispisivao ‘80-ih godina prošlog stoljeća i koji su nekoliko godina prije rata sabrani u jednu knjigu - otkriva Mlakić kojemu nije jasno zašto se ovdašnjim piscima prigovara da se previše drže ratne tematike.

- Rat je vječna književna tema. Bosna i Hercegovina je posebna po tome što je rat tu ostavio najdublje tragove, a i ratni obrasci, svatko protiv svakoga, još su bitno obilježje društva. Ni u svijetu nije bitno drukčije - upozorava. Među omiljene autore krimića svrstava islandskog pisca Arnaldura Indridasona i irsku spisateljicu Tanu French. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Draga mi je i američka škola krimića, čijim sam se obrascem i sam poslužio, pa tako volim Rossa Macdonalda, Eda McBaina, a pogotovo dvojku James Ellroy i Raymond Chandler. Od europskih pisaca, neupitni su mi Georges Simenon i P. D. James. Moj krimić broj jedan svih vremena je Chandlerov ‘Dugi oproštaj’. Zanimljivo, to je jedan od rijetkih krimića u kojima je rat važna činjenica - zaključuje.

Kako izabrati hrvatski krimi roman godine?

Pobjednika nagrade za najbolji krimić biblioteke Balkan Noir biraju čitatelji putem stranice www.24sata.hr/toplista-knjiga/toplista-balkan-noir. Dovoljno je kliknuti na jedan od osam ponuđenih naslova. Glasovanje traje do 15. svibnja, a više o svih osam nominiranih književnih naslova, kao i o biblioteci Balkan Noir te o žanru krimića u Hrvatskoj i u svijetu, može se doznati na stranici www.24sata.hr/specijal/balkan-noir.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Bianca Censori bosa prošetala Disneylandom: 'Ovo je najviše odjeće što je ikada nosila...'
KANYEOVA DRAGA

Bianca Censori bosa prošetala Disneylandom: 'Ovo je najviše odjeće što je ikada nosila...'

Bianca i Kanye u braku su od kraja 2022., a od ljeta iz dana u dan šokira svojim golišavim modnim kombinacijama