Obavijesti

Show

Komentari 89

Najdraži Titov glumac preživio pad helikoptera i moždani udar

Najdraži Titov glumac preživio pad helikoptera i moždani udar
1

Akademija je Kirka Douglasa nekoliko puta nominirala za Oscara, no kipić mu je došao u ruke tek 1996. nakon što je preživio moždani udar te je ispočetka učio govoriti

VIDEO

Činjenica da legendarni Kirk Douglas danas slavi 100. rođendan, nije baš toliko nevjerojatna s obzirom da je on i na filmskom platnu često tumačio borce - u 'Šampionu'  utjelovljuje lik arogantnog boksača, u 'Asu u rukavu' novinara koji pokušava spasiti svoju karijeru, a u 'Spartaku' postao je vođa pobunjenika. Iako doktori za njega još 1996. godine nisu imali dobre prognoze, Kirk nije odustajao ni u jednom trenu.

Rodio se u obitelji siromašnih ruskih Židova koji su u SAD doselili iz područja današnje Bjelorusije. Kada je bio dijete prodavao je gablece radnicima u pilani kako bi kupio kruh i mlijeko za svoju obitelj. Kasnije je raznosio novine i skupljao željezo.

U krevet je odveo profesoricu zbog koje je upisao glumu

Prvo seksualno iskustvo imao je s 15. godina kada je u krevet uspio odvesti profesoricu engleskog Louise Livingston, koja ga je usmjerila prema glumi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Danas bismo završili u zatvoru. Nisam smatrao da radimo nešto loše - objasnio je Kirk.

Studij glume ipak nije mogao upisati jer je bio presiromašan. Radio je razne poslove pa napokon otišao na audiciju. Na njujorškoj Akademiji dramskih umjetnosti dobio je specijalnu školarinu i uspio upisati glumu. Studirao je s Lauren Bacall koja mu je ubrzo postala dobra prijateljica.

- Bila sam ludo zaljubljena u Kirka. Jednom je spavao u zatvorskoj ćeliji jer nije imao prenoćište - pričala je glumica.

YouTube

Bio je toliko siromašan da si nije mogao priuštiti zimski kaput. Lauren je rekla kako mu je ona tada dala kaput svog ujaka. Bila je toliko luda za njim da je čak i zalazila u restoran u kojem je on radio, samo kako bi ga češće viđala. Najveći san joj je bio, priča, dovesti njegovu obitelj u New York kako bi mogli vidjeti svog sina na sceni.

- Nije me cijenio. Bio je dobar prema meni, ali očito sam bila premlada za njega - rekla je. Tijekom Drugog svjetskog rata bio je u ratnoj mornarici, ali morao se vratiti kući zbog ozljede. Vjenčao se s drugom kolegicom iz klase, Dianom Dill te s njom dobio Michaela (72) i Joela (69), ali brak je potrajao samo nekoliko godina.

Nakon rata snimao je sapunice i reklame na radiju te glumio na Broadwayu. Iako se Kirk vidio samo u kazalištu, Lauren Bacall ga je preporučila redatelju Halu Wallisu. Njegov debitantski film bio je 'Neobična ljubav Marthe Ivers'. Kritičari su tada pisali kako je ovaj mladi talent 'rođen da bude na filmskom platnu'.

Jahanje mu je postalo zabavno i zavolio je pištolje

 

- Mislim da nikad ne bi mogao postati dobar glumac da nisam toliko tašt, ne želim biti nimalo skroman - rekao je Kirk.

Želio je imati potpunu kontrolu nad svojom karijerom pa je stvorio vlastitu tvrtku i nazvao je po svojoj majci 'Bryna Productions'. Bryna je igrala veliku ulogu u njegovom životu i ona je bila njegov najveći kritičar. Često je od nje tražio savjete i cijenio je njeno mišljenje, a on ju je zauzvrat naučio pisati i čitati.

Pedesetih godina prvi se put okušao u vesternima. Jahanje mu je postao zabavno, a zavolio je i pištolje. Zaigrao je i u filmu 'As u rukavu' koji je tih godina bio vrlo kontroverzan. Tema je bila osjetljiva, a kritičari su film doživjeli kao 'okrutan i ciničan'.

 

- Ne samo da sam izgledao kao on, već sam bio iste dobi kao on kada je počinio samoubojstvo - rekao je Kirk, a njegova supruga ispričala je kako je po obiteljskoj kući hodao u glomaznim čizmama kakve je nosio veliki umjetnik.

U međuvremenu, neobuzdani Douglas se razveo od Diane koja više nije mogla tolerirati njegove ispade. Naime, pričalo se da je ljubovao s mnogim holivudskim ljepoticama tog vremena poput Ave Gardner i Marlene Dietrich. Nakon razvoda, u Parizu je upoznao Anne Buydens (97).

 

Na 'Spartaku' je radio i kao izvršni producent. Produkcija filma procijenjena je na 12 milijuna dolara, što je za to vrijeme bilo nezamislivo. Radio je sa scenaristom Trumbom koji je bio na tadašnjoj 'crnoj listi' u Hollywoodu zbog čega je nastavak njegova karijere postao upitan. 

- Bio sam prestrašen na smrt, ali nisam htio odustati - priča glumac.

Svađao se s redateljima, ali svi su ga cijenili

Uvijek je dao sve od sebe, a isto je očekivao i od ostalih članova ekipe. Imao je reputaciju producenata s kojim je teško raditi. Kirk je bio prepun energije pa je često imao prevelika očekivanja od drugih. Svaka uloga pa čak i ona sporedna bila mu je važna, a često se zbog svojih ideja znao posvađati s redateljem. Iako im je bilo teško raditi s Kirkom, filmska ekipa ga je obožavala.

-  Kirk Douglas je jako inteligentan. Nisam volio kada su glumci čitali cijeli scenarij i proučavali tuđi tekst. Kirk ne samo da je pročitao apsolutno sve, već se bacio i na režiju. Istraživao je i dobro se pripremio za rasprave prije snimanja - rekao je redatelj Melville Shavelson.

Po nalogu američke vlade 1964. održao je predavanje beogradskim studentima. Na Filmskoj akademiji skupilo se samo nekoliko studenata što je glumca jako razljutilo. Za nekoliko dana ga je dočekala puna dvorana studenata koji su pokazali zavidno znanje o američkoj kinematografiji.

Imao je veliku želju upoznati Josipa Broza Tita

U njegovoj vili u Ljubljani proveli su tri sata. Pili su vino i pričali, ponajviše o vesternima koje je Josip Broz obožavao. Gledao je sve u kojima je Douglas glumio, a najviše mu se sviđao 'Obračun kod O.K. Korala'.

Ambasador iz Velike Britanije koji nikako nije mogao stupiti u kontakt s Titom upitao je Kirka kako je uspio s predsjednikom provesti čak tri sata.

- Drаgi moj, ne rаzumijem, vi ste proveli tri sаtа s predsjednikom Titom, а jа ne mogu ni deset minutа - požalio se ambasador.

- Gospodine аmbаsаdore, koliko ste filmovа Vi snimili - upitao ga je Kirk.

Tito, kojem je Douglas bio najdraži glumac, žarko je želio da ga Kirk glumi u nekom od partizanskih filmova, ali to se nikad nije ostvarilo. Na naše prostore vratio se početkom sedamdesetih kada je snimao film 'Protuha'. Kirk je u ovom vesternu nadahnutim 'Otokom s blagom' glumio jednonogog gusara. 

Pixsell

Za svoj redateljski prvijenac odabrao je Paklenicu na kojoj je snimao film u kojem su glumila neka od najvećih holivudskih imena. U filmu se tako pojavljuje mladi Danny DeVito, Lesley-Anne Down i mnogi drugi, a od jugoslavenskih glumaca angažirao je Fabijana Šovagovića.

Opet je učio govoriti, a tek 1996. primio je svoj prvi Oscar

Nesreća na aerodromu 1991. godine za njega je bila sudbonosna. Naime, Kirk je bio ozlijeđen u u padu helikoptera u kojem je nekoliko ljudi poginulo. Tada je gledao smrti u oči pa se posvetio religiji. Iako je odgajan u židovstvu, vjeru nikad nije prakticirao i ozbiljno shvaćao.

 

Zbog teškog moždanog udara 1996. godine Kirk je opet morao učiti govoriti. Iako mu to liječnici nisu prognozirali uporni glumac se oporavio i dva mjeseca nakon toga primio prvi Oscar u životu, za 50 godina doprinosa filmskoj zajednici.

Kirk i danas ne može mirovati

Njegovi sinovi Michael i Joel producenti su filma 'It Runs in the Family' u kojem cijela obitelj, zajedno s bivšom suprugom Diane Dill, glumi sebe. Nekoliko godina kasnije Kirk je napravio autobiografski show 'Before I Forget'. Njegovi nastupi snimljeni su i 2010. godine pretvoreni u dokumentarni film.

 

Kirk ne može mirovati ni u dubokoj starosti pa je tako otvorio blog na kojem je vrlo ažuran. Prvo je bio aktivan na MySpaceu pa je neslužbeno postao najstariji bloger na svijetu. Od 2012. godine, njegove postove objavljuje Huffington Post. U posljednjem tekstu, Kirk se dotaknuo upravo svog stotog rođendana.

- Živio sam dug i kvalitetan život. Neću biti ovdje i vidjeti posljedice zla koje će se ukorijeniti u našoj zemlji. Ali vaša i moja djeca hoće - napisao je osvrnuvši se na izbore prilikom pisanja rođendanskog posta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju