Obavijesti

Show

Komentari 4

Nastavlja se omiljena avantura koja je začarala baš cijeli svijet

Nastavlja se omiljena avantura koja je začarala baš cijeli svijet
1

Zaplet serijala o čarobnjaku Harryju Potteru pažljivo je konstruiran, s desecima odlično definiranih likova, a sve to obogaćeno je razuzdanom maštom

VIDEO

Nije bitno kako teško u životu startaš nego što na kraju postaneš, riječi su 49-godišnje spisateljice J.K. Rowling, koje najbolje opisuju njezin težak život prije nego što se proslavila, kao i Harryja Pottera, njezinog izmišljenog dječaka čarobnjaka neuništiva duha, koji podjednako fascinira odrasle i djecu. Naime, prije uspjeha serijala bila je samohrana majka koja je živjela na socijalnoj pomoći, te je baš zato organizaciji One Parent Families, koja se brine, educira i pomaže pronaći zaposlenja samohranim roditeljima, donirala desetke milijuna funti.

Romani su prodani u 450 milijuna primjeraka

– Svatko tko dobije i više nego što mu je potrebno ima moralnu odgovornost s tim sredstvima postupati mudro i upotrijebiti ih inteligentno – kazala je nedavno Rowling. Dosad je napisala sedam romana serijala, koji imaju 4195 stranica, prodala je 450 milijuna primjeraka knjiga i prva je osoba na svijetu koja je, prema procjeni Forbesa, zaradila milijardu dolara od pisanja knjiga. Njezin posljednji, sedmi roman iz serijala o Harryju Potteru, prodan je u 15 milijuna primjeraka u prva 24 sata od objave, od toga 11 milijuna u Velikoj Britaniji i SAD-u. Nakon posljednjeg nastavka izjavila je da ne planira pisati nove. No uz mnoge fanove, na novi roman nagovara je i kći Jessica (20).

– Već je bilo trenutaka u kojima sam nakon sedmog dijela rekla ‘OK, napisat ću ga’, ali, i to je jedan veliki ali, ako ga napišem, sumnjam da će Harry biti glavni lik. Osjećam kao da sam njegovu priču već ispričala. Dajmo ideji vremena pa ćemo vidjeti – kazala je Rowling.

Novi filmski serijal bit će ekraniziran u obliku trilogije

Njezine riječi pokazale su se istinite. No ne piše roman nego nešto drugo. Rowling je u završnoj fazi pisanja filmskog scenarija za magični serijal “Fantastične zvijeri i gdje ih pronaći”. Riječ je o adaptaciji njezine knjige “Čudesne zvijeri i gdje ih pronaći”, koja će biti ekranizirana u obliku trilogije. Warner Bros objavio je da će prvi film u trilogiji početi prikazivati 18. studenog 2016. godine. Iako je smješten u svijet vještica i čarobnjaka, serijal nije ni nastavak niti opisuje događaje prije “Harryja Pottera” nego je samo produžetak tog svijeta. Zakoni i običaji skrivenog društva bit će poznati svima koji su čitali ili gledali “Harryja Pottera”. Zanimljivo je da je Rowling napisala tu knjigu kako bi pomogla dobrotvornoj organizaciji Comic Relief. A većina novca od prodaje ide izravno najsiromašnijoj djeci u različitim dijelovima svijeta. No da se Rowling konstantno nešto mota u glavi o Potteru, pokazuje i to da je prvotni plan o samom završetku knjige bio drukčiji.

Završetak priče o Harry Potteru nudi neočekivan kraj

Za magazin Wonderland otkrila je da su Harry i Hermiona trebali završiti zajedno. Ipak, sam kraj priče o Potteru završava sretno. Harry je oženjen s Ginny Weasley i ima troje djece: Jamesa Siriusa, Albusa Severusa i Lily Lunu. Ron i Hermiona su također u braku i imaju dvoje djece, Rose i Huga.

– Veza između Rona i Hermione bila je na neki način ostvarenje želje. Razlozi zbog kojih sam promijenila prvotni plan nemaju veze s radnjom, ali jednostavno je tako ispalo. Znam, žao mi je, mogu čuti prigovaranje fanova koji su priželjkivali da Harry i Hermiona na kraju budu zajedno, ali zaista sam iskrena sad. To je bio izbor koji sam sama napravila iz osobnih razloga. Nadam se da ne slamam srca obožavatelja ovom izjavom – rekla je Rowling.

Zna detalje iz života svakog od svojih likova

U rijetkim intervjuima koje je davala tijekom godina svog najvećeg uspjeha J. K. Rowling pokazuje da zna povijest i detalje iz života svakog svog lika, ali nije ih mogla sve podijeliti s obožavateljima i rekla je da će kad-tad objaviti enciklopediju u kojoj će otkriti tko je zaista Dean Thomas, prvi dečko Harryjeve životne ljubavi i Ronove sestre Ginny, gdje su i kako izgledaju ostale čarobnjačke srednje škole u svijetu, kako je s radom počeo Olivander’s, dućan s čarobnim štapićima u kojemu se opskrbljuju svi učenici Hogwardsa, te kako točno štapić izabire čarobnjaka... Za one koji nisu čitali serijal važno je napomenuti da su romani pažljivo konstruirana zapleta, s desecima odlično definiranih likova.

Na svim kioscima, u knjižarama Algoritam Profil Mozaika i na mondo.hr za samo 39,90 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao