Obavijesti

Show

Komentari 160

Odlazak legendarnog šarmera: Umro je Leonard Cohen (82)

Odlazak legendarnog šarmera: Umro je Leonard Cohen (82)
1

Detalji o smrti neumornog kanadskog kantautora nisu objavljeni. Karijera legendarnog glazbenog vizionara trajala je gotovo 50 godina. Pokopat će ga u Los Angelesu...

VIDEO

S dubokom tugom javljamo da je legendarni pjesnik, pjevač i umjetnik Leonard Cohen preminuo, objavljeno je na njegovoj facebook stranici. Imao je 82 godine. 

- Izgubili smo jednog od najvećih i najplodnijih glazbenih vizionara. Pogreb će biti u Los Angelesu, a obitelj moli za privatnost u ovim trenucima tuge - stoji u objavi.

Cohenov sin Adam je u priopćenju za Rolling Stone poručio da je njegov otac umro u svom domu u Los Angelesu. Otkrio je da je Leonard završio sve što je htio, a pisao je do svojih posljednjih trenutaka.

Glazbena karijera neumornog mračnog šarmera, poznatog po pjesmama "Hallelujah", "So long, Marianne", "Dance me to the end of love" i ostalim prelijepim mračnim baladama trajala je gotovo 50 godina. Posljednji album "You want it darker" objavio je prije mjesec dana.

- Spreman sam umrijeti - rekao je u jednom od posljednjih razgovora za  New Yorker. 

Njegove su balade često bile tužne, ali i pune romantike. Generacije su pjevušile i zaljubljeno plesale na njegove najpoznatije pjesme kao što su "Suzanne", "So Long Marianne" i "Bird on the Wire" koju su izvodili mnogi glazbenici, među njima i Johnny Cash i Joe Cocker.

Rođen je 21. rujna 1934. u imućnoj židovskoj obitelji u Montrealu. Studentske godine je posvetio pisanju poezije. Objavio je nekoliko zbirka pjesama, ali mu one nisu mogle osigurati sredstva za život pa je svoj spisateljski dar ugradio u glazbu. Kada se sredinom 60-ih doselio u New York počeo je uspješnu karijeru kantautora.

Duško Marušić/Pixsell

Cohen je u svojim pjesmama progovarao o tuzi kao o svojoj duhovnosti, a poslije se zanosio i idejama socijalne pravednosti.

U svom posljednjem albumu "You Want It Darker" Cohen razmišlja o vlastitoj smrti. Album je izašao 21. listopada, nekoliko mjeseci nakon smrti Marianne Ihlen, Norvežanke s kojom je živio na grčkom otoku Hydri i koja mu je bila nadahnuće za pjesmu "So Long, Marianne".

Na tom albumu kaže da je spreman za svoje posljednje putovanje: "Hineni, hineni, My Lord" ("Dolazim ti, Bože", na hebrejskom).

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.
Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare
PROMO

Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare

'Mama care' nova je rock dizalica grupe Donkey Hot kojom ova fantastična petorka najavljuje svoj album prvijenac