Obavijesti

Show

Komentari 43

Otkrivamo koliko štete i koliko koristi imaju kuhari od showa

Otkrivamo koliko štete i koliko koristi imaju kuhari od showa
8

Vlasnik restorana Kruge tvrdi da mu je posao propao nakon RTL-ova showa. 
A vlasnik samoborskog restorana tvrdi da su mu kuhari spasili posao i doveli goste

VIDEO

Ovogodišnja sezona “Jezikove juhe”, u kojoj su glavne zvijezde bili pulski kuhari David Skoko i Ivan Zidar, razotkrila je način funkcioniranja hrvatskih restorana.

Šokantnih prizora nije nedostajalo – od restorana Frankopan u središtu Zagreba do restorana Kruge u zagrebačkom Trnju. Ali bilo je i onih koji su trebali samo malo svježih ideja da bi privukli goste i počeli poslovati izvrsno. U prvom slučaju ni iskusni kuhari nisu mogli spasiti stvar, a ovi drugi profitirali su od emisije te danas posluju fantastično. Da bismo dobili bolju sliku o tome što se događalo nakon emisije, obišli smo nekoliko restorana koje je prije tri godine pokušao uhodati francuski kuhar Stephan Macchi i nekoliko njih kojima su pomagali Skoko i Zidar.

RTL televizija

Jedan od onih kojima emisija nije donijela ništa dobroga je Saša Đurđević. Nakon ovogodišnje “Jezikove juhe” vlasniku restorana Kruge u zagrebačkom Trnju posao je propao, a za to krivi producente i organizatore showa.

- Pripremam sudsku tužbu protiv produkcijske kuće Constantin, koja radi ‘Jezikovu juhu’. Oni tu emisiju rade na lopovski način - ljutit je vlasnik, koji se žali da mu je snimateljska ekipa četiri dana okupirala restoran od ujutro do navečer, pa nije mogao primati goste ni narudžbe.

- Obećali su mi da će u restoran uložiti oko 20.000 kuna, oličiti zidove, lakirati stolove i klupe u vrtu, ali ništa od onoga što smo se dogovorili uoči snimanja nisu ispunili. Pismeni ugovor dobili smo na potpis tek nakon početka snimanja - kaže Đurđević, ljutit zbog gubitka novca:

- Pronašao sam mobitel kod njihova djelatnika, koji ga je uzeo jer im je smetala zvonjava. Zato sam četvrti dan bojkotirao ekipu i puštao glasno glazbu u restoranu tako dugo dok mi ne donesu ugovor. Brat mi je odvjetnik i tužit ću ih za oduzimanje privatne imovine, ugrožavanje poslovanja restorana i štetu - najavio je Saša Đurđević, koji je lokal zatvorio 27. listopada i pokrenuo dostavu hrane.

Sakrili su mi mobitel i cijeli me dan okupirali

David Skoko i Ivan Zidar pomagali su Saši i njegovoj supruzi Tanji Biondić Đurđević u prvoj epizodi showa. Zamjerili su Đurđeviću da u restoranu vodi glavnu riječ iako nema pojma o kuhanju, da ga nikad nema u lokalu, a kritizirali su ga i zbog loše higijene. David Skoko kaže:

- Žao mi je što se lokal zatvorio, ali odmah mi se činilo da i nema budućnost. Ne znam zašto je Saša otvarao restoran ako ne voli kuhanje i u to se ne razumije, a ne pušta kuharima da rade svoj posao. Ako je pristao na snimanje samo zato da preuredi restoran, onda je to smiješno. Sve naše prijedloge Saša je odbijao uz stav ‘ja sam najpametniji’ - razočarano je rekao Skoko, kojem se osoblje žalilo da im je rad u restoranu patnja.

- Nama je cilj bio pomoći im, poboljšati njihova jela i dati recepte za nova, ali Saša je bio tvrdoglav. Zadnji dan je doveo svoje prijatelje i s njima puštao glazbu, pa nismo mogli snimati do kasno popodne - prisjeća se Ivan Zidar, kojem je to bilo najlošije iskustvo.

Na Đurđevićeve optužbe i najavu sudske tužbe odgovorili su producenti produkcijske kuće Constantin.

- Svi restorani koji su sudjelovali u novoj sezoni ‘Jezikove juhe’ dobivaju ugovore na uvid i potpis prije početka snimanja. Tako je bilo i u slučaju restorana Kruge. Prema tom ugovoru, kako kažu producenti, osoblje mora biti neprekidno u restoranu tijekom snimanja showa. Vlasnici potpisivanjem ugovora pristaju i na povremeno zatvaraje lokala. U Constantinu demantiraju Sašu.

Promet nam se povećao, 
a dobili smo i reklamu

- Vlasniku restorana Kruge obnovili smo ulaz, kupili novu peć za kuhanje te dizajnirali, otisnuli i uvezali novi jelovnik. Tijekom petodnevnog snimanja vlasnicima je na raspolaganju bila cijela produkcijska ekipa za dogovore i za savjete.Za razliku od Đurđevića, u restoranu Pri staroj vuri u Samoboru i Čuček u Đurmancu zahvalni su ekipi “Jezikove juhe” jer im se promet nakon emisije višestruko povećao.

Obećali su mi da će urediti restoran, oličiti zidove, lakirati stolove, ali od svega na kraju ništa...

Vlasnik Kruga: Okupirali su mi restoran, a nisu ispoštovali svoj dio u ugovoru

Rekli su da će snimati četiri sata na dan i da neće ometati rad restorana, ali već prvi dan došlo ih je 28 i gosti nisu mogli unutra. Nisu izlazili iz restorana od osam ujutro do osam navečer, pa sam zaradio samo 400 kuna umjesto 3000 kuna, ljutito kaže Đurđević, koji nije mogao primati ni narudžbe za dostavu hrane jer, tvrdi, ekipa mu je sakrila mobitel.

Luka Stanzl/PIXSELL

U prošloj sezoni u restoranu Tornado bilo je na desetke žohara

Voditelj samoborskog restorana Neven Lari Pazman kaže da su na jelovnik uvrstili jela koja su im Skoko i Zidar predložili, a gosti su prezadovoljni.

- Dečki su napravili točno ono što smo očekivali. Istaknuli smo jela kojih nema u drugim restoranima, dodali nekoliko njihovih recepata, a emisija mi je pomogla i da mi se vrate stari gosti koji nisu znali gdje radim. Povećao nam se promet i prošlu subotu već u 17 sati u kuhinji nismo imali ništa jer su gosti sve pojeli i morali smo ranije zatvoriti - kaže nasmijani i zadovoljni Lari.

I u Đurmancu su presretni učinkom emisije. Vlasnik i voditelj Damir Čuček, koji je u gradnju te uređenje prostora i kuhinje uložio milijun eura, pozvao je ekipu “Jezikove juhe” jer je želio povećati promet. Unatoč pucnjavi koja je treći dan snimanja tamo iznenadila ekipu, Čuček kaže da su mu Skoko i Zidar iznimno pomogli:

- Osim starih gostiju, počeli su nam dolaziti ljudi iz Slovenije, Varaždina, Čakovca, Zagreba. Razbio sam i predrasude sugrađana. Skoko i Zidar uvjerili su me da domaći štrukli moraju biti naš zaštitni znak, a i desert od jabuke i mascarponea postao je pravi hit - kaže Čuček, kojeg je Skoko pohvalio zbog higijene u kuhinji. Zidar kaže da je tu jeo najbolji kravlji sir u životu, a obojicu je oduševilo domaće tijesto koje mijesi šefica kuhinje Štefica.

- Iz jelovnika su mi uklonili neka jela koja se nisu uklapala u novi koncept i istaknuli su ona koja spravljamo vrhunski, pa smo postali prepoznatljivi - kaže Čuček, koji jedini u tom kraju dostavlja i pizze. Zidar kaže da je to jedini restoran u kojem je logično da uz jela s menija imaju i pizze:

- Inače ne volim takav koncept, kad se klasični restoran bavi i brzom hranom, ali kod Damira je to logično. Budući da vodu zagrijava sustavom krušne peći, ona radi cijeli dan i nakon što u njoj ispeče kruh, logično je da peče i pizzu, da bi iskoristio energiju - objasnio je Zidar.

U gostionici Tomislav u središtu Zagreba voditelj Marijan Jurjević kaže da im se nakon emisije ništa nije promijenilo. Restoran su otvorili ljetos u srpnju i dosad su k njima dolazili samo zaposlenici okolnih tvrtki i institucija.

- Dečki su i sami rekli da nas nemaju čemu naučiti. Vidjeli su da smo se specijalizirali za klasičnu domaću kuhinju i roštilj, za što su nas i oni pohvalili. Nismo mijenjali ponudu jer tek čekamo da nas gosti pronađu - kaže Jurjević. Skoko se slaže da su Jurjević i njegov kuhar Ivica predstavnici stare škole, da odlično kuhaju, ali da bi trebali pratiti zahtjeve tržišta i pomaknuti se od tradicionalnih jela. Zidar misli da bi takvom prostoru umjesto sarmi više odgovarala ekskluzivnija ponuda i da bi im bolje išlo da nisu u centru grada.

Prije tri godine Stephan Macchi snimio je posljednju sezonu “Jezikove juhe”, a tad je pokušao pomoći restoranu Kod Ruže u Dupcu. Iznenadio se kad je vidio da je to mali dnevni restoran na kraju grada koji se smjestio među obiteljske kuće i nije ga bilo nimalo lako pronaći. Pokušao je pomoći samohranoj majci Ruži Marijanović, koja je spravljala gablece, no danas prostor zjapi prazan. Susjedi su nam rekli da restoran već dugo ne radi. Vlasnica je u međuvremenu pokušala zaraditi i pečenjem odojaka, janjetine i peradi na ražnju, no i to je očito propalo. U telefonskom razgovoru nije željela ništa objašnjavati i poklopila je slušalicu.

Daniel Kasap/Pixsell

Vrhunski kuhari moraju jako paziti na higijenu

Malo sretniju sudbinu imao je restoran Tornado u Karlovcu. Macchi je prije dvije godine zatekao tamo šokantan prizor. Kuhinjom su šetali žohari, a u hladnjaku je našao - glavu bika, pa je dobro “oprao” gazdu Hamida. Ovih dana provjerili smo kako posluje Tornado dvije godine nakon emisije. Zaposlenici su nam objasnili da Macchi nije pretjerano puno pomogao.

- Ma čujte, bila je to samo dobra reklama, ali to nije bilo dugog vijeka i nije nam pomoglo jer bivši gazda nije nabavljao kvalitetne namirnice i to je bio razlog zbog kojeg nismo imali gostiju. Dva mjeseca nakon Macchijeva dolaska prodao je lokal i otišao, a od tada nam je krenulo sve nabolje. Novi gazda, Dražen Dobošević, pazi na higijenu i namirnice te danas poslujemo izvrsno - rekla je voditeljica restorana.

Sličnu priču ispričala je i supruga Branka Crnkovića, vlasnika pivnice Mejaši u Ludbregu. Razočarana je Stephanom Macchijem i njegovim metodama.

- Ništa nam nije pomogao. Emisija je odlično zamišljena, ali je on bio potpuno pogrešan lik. Toliko mi se zamjerio da nisam imala snage pogledati ni ovogodišnju seriju emisija. Naravno da nam restoran radi. I nakon njega, kao i prije njega, izvrsno poslujemo. A što ste tiče reklame, ona nam nije donijela nove goste - govori danas zadovoljno gospođa Crnković, koja se prisjetila i jednog restorana iz Međimurja iz kojeg su Macchija, nakon tri dana snimanja, jednostavno otjerali.

Iz jednog restorana u Međimurju vlasnici su otjerali Stephana Macchija i ekipu “Jezikove juhe”

'Slava mi je odmogla'

Nakon showa propao je i Stephan Macchi koji kaže da mu slava nije pomogla. I on se okušao u ugostiteljstvu u dvorcu Bežanec, no vlasnik dvorca optužio ga je da ne plaća i da u dvorac dovodi ljubavnice umjesto da radi.

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Restoran je bio užasno prljav, a nakon emisije vlasnik prodao lokal

Karlovački restoran Tornado bio je šokantan za većinu gledatelja. Kuhinjom su mirno šetali žohari, a vlasnik za to baš i nije mario. Dva mjeseca nakon emisije restoran je prodao. U njemu je ostao raditi i dio starog osoblja, koji kažu da od emisije nisu imali puno koristi, ali da je činjenica da stari vlasnik nije puno znao o ugostiteljstvu te da je nabavljao loše namirnice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'