Obavijesti

Show

Komentari 16

'Pobješnjeli Max: Divlja cesta' je najbolji akcijski film 2015.

'Pobješnjeli Max: Divlja cesta' je najbolji akcijski film 2015.
8

'Pobješnjeli Max: Divlja cesta' je film kojeg je snimio redatelj koji je u dvadeset godina snimio samo dva dječja filma. Kako je uspio napraviti ovako dobar film?

VIDEO

Ljeto je gotovo, blockbuster sezona je pri kraju, a možda je već i završila. Filmovi kojih ćemo se vjerojatno sjećati su 'Ant-Man', 'Mission Impossible 5', 'Izvrnuto obrnuto'... Možda ima i onih koji su dovoljno sposobni da se sjete o čemu se u stvari radi u 'Jurskom Svijetu'.

No film, koji će sigurno svima ostati u sjećanju, je 'Pobješnjeli Max: Divlja cesta'. Postoji tek tri mjeseca, a već se o njemu priča kao o jednom od boljih akcijskih filmova ikad snimljenih. Ovo je samo par razloga u kojima se obrazlaže kako je George Miller uspio napraviti iznimno dobar akcijski film koji ostaje u sjećanju.

1) Nadogradnja, ne kopiranje

U 'Pobješnjelom Maxu' su gledatelji dobili sivi svijet s nestašicom goriva. Kad je 1981. izašao 'Pobješnjeli Max 2', dobili smo nadogradnju - vruću i suhu pustoš, prepunu ostataka civilizacije i divljih horda koje love ljude i benzin. Ali, s nadom na vidiku. Možemo reći i nešto slično za treći dio, koji nam je dao prava postapokaliptična društva, s novom kulturom, drugačijom ekonomijom i tehnologijom zasnovanom na ostacima. Opet, s nekim naznakama nade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na sve to George Miller je još jednom nadogradio i dao nam je pustoš u kojoj nade baš i nema, gorivo je još veća rijetkost, a 'genetska čistoća' daje moć. Dao nam je lika koji je onaj lik kojeg znamo, ali i nije. Dobili smo aluzije o njemu, jer ipak, nije protagonist.

VIDEO

2) Zaplet je jednostavan, likovi izvrsni

Ukoliko vam nakon dvadeset minuta filma nije jasno što tko u tom filmu želi i kako to namjerava učiniti, posve je moguće da ste imali zatvorene oči tih dvadeset minuta.

Imperator Furiosa skrene lijevo (humor kakvog želimo, zar ne?), i radnja krene. Svi detalji koji nam trebaju se pojave u par dijaloga koje dobijemo tijekom jurnjave. Svi likovi se bolje utjelove kroz to vrijeme. Ostalo služi samo tome da nam pomogne da se uživimo u sve.

VIDEO

3) Akcija je stvarno originalna

Možda ste gledali 'Mission Impossible 5' (ako niste, odite u kino, isplati se). Film je odličan, među ostalim točno zbog toga što su neke stvari opet takve kakve uvijek jesu. To jest, Ethan Hunt sve izvodi varkama i obmanama.

Max Rockatansky sve izvodi divljom vožnjom, a onda se pojave luđaci s dinamitnim kopljima koji uz urlik 'WITNESS ME!!' skaču na druga vozila i raznose ih. Pa se pojave manijaci na ogromnim šipkama koji se ljuljaju tamo-amo i otimaju ljude iz drugih vozila. Pa pomaknute 'babe' snajperisti na motorima. Auti u vatrenim vrtlozima, kamioni u pješčanoj oluji.

Ovo je vrlo vjerojatno jedini film s dva sata neprekidne akcije koji nije dosadan niti ljudima koji ne vole jurnjavu.

VIDEO

4) VELIČANSTVENO PRETJERIVANJE U SVEMU!!!!

Imamo svijet u kojem je sve spaljeno, kulture koje su čudni ostaci današnjice i ljude koji su jedva ljudi. Većina režisera bi reklo - idemo na realizam, sve će biti prljavo i tužno. George Miller je rekao - 'JOŠ EKSPLOZIJA! JOŠ ŠILJAKA! NEK SVE GORI!!' Nemamo dokaza da je to rekao, ali to nam jedino ima smisla.

Treba vam dokaz? Navedite lika iz filma koji nije pretjeran. Max? Izvrstan vozač ludih očiju koji priča sam sa sobom i voli samo svoje društvo? Imperator Furiosa? Brilijantna vozačica, sposobnija od ikojeg drugog lika u filmu, a sve to bez ruke! Immortan Joe? Nux? The People Eater? The Bullet Farmer? COMA, THE DOOF WARRIOR KOJI VOZI KAMION S PREKO 9000 WATTA ZVUČNIKA, ZAVEZAN U BUNGEE TRAKE, S GITAROM KOJA JE BACAČ PLAMENA U RUCI!??

Nema benzina? Pali SVE V8 motore, šalji sve aute van! Nema vode? Napravi Nijagarin slap u sred pustinje! Imaš auto? Dodaj dvjesto kila šiljaka i oštrica, ići će bolje!

Nema lika u tom filmu koji nije pretjeran, nema radnje koja nije pretjerana, nema normalne rečenice normalno izgovorene. Jer kad dobiješ priliku, kao što ju je dobio George Miller, ne napraviš simpa djelo. Ideš u glavu, ideš preko 9000, ideš do...znate do kamo.

Možemo se upitati zašto sve to, ali znamo da je jedini odgovor - zašto ne?

VIDEO

I, ako niste pogledali 'Pobješnjeli Max: Divlja cesta' u kinu, gdje je po drugi put nakon 'Dredd-a' 3D iskorišten na potpuno dobar i smislen način, istinski imate za čime žaliti. Mislite da nismo u pravu? Ostavite nam komentar.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica
Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?
13. PITANJE

Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?

Ivana Dakić se prije desetak godina natjecala u 'Potjeri', a sad se okušala i u kvizu 'Tko želi biti Milijunaš'