Obavijesti

Show

Komentari 18

Preminuo scenarist, pedagog i autor Ivo Brešan u 81. godini

Preminuo scenarist, pedagog i autor Ivo Brešan u 81. godini
1

Cijenjeni autor, pedagog i nekadašnji ravnatelj Šibenskog kazališta preminuo je s napunjenih 80 godina. Najpoznatiji je po svom djelu "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja"

VIDEO

Ivo Brešan preminuo je u 81. godini u Zagrebu nešto nakon 13 sati. Najpoznatiji je po svom djelu "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", a u karijeri se, osim pisanjem romana, bavio pisanjem filmskih i kazališnih scenarija.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

00:58

Kad bi se dosadašnji život Ive Brešana svodio na brojke, onda bi to izgledalo otprilike ovako – napisao je 12 romana, osam filmskih scenarija, a prema njegovim tekstovima izvedene su 23 drame.  Njegovi tekstovi poput “Nečastivog na Filozofskom fakultetu”, “Viđenje Isusa Krista u kasarni VP 2507” ili “Hidrocentrale u Suhom Dolu” prevedeni su i izvedeni u mnogim europskim zemljama, od Poljske do Njemačke i SSSR-a.  

Jedan je i od najuspješnijih hrvatskih filmskih scenarista, koji je potpisao i kultnog “Izbavitelja” Krste Papića te “Kako je počeo rat na mom otoku” i “Maršala”, koje je režirao njegov sin Vinko Brešan. No Ivo Brešan je hrvatskoj kulturi dao mnogo više. Od "Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja”, koja je praizvedena prije 45 godina, on nas svojim djelima ne prestaje podsjećati na potrebu trajnog preispitivanja vlastite savjesti. 

Rodio se u Vodicama, gdje mu je otac tijekom Drugog svjetskog rata bio član KPJ, a kasnije i pripadnik Titovih partizana, zbog čega su mu obitelj progonili talijanski fašisti.

Marko Lukunić/Pixsell

U Šibeniku je pohađao osnovnu školu i gimnaziju, a studirao je slavistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Radio je kao srednjoškolski profesor u šibenskoj gimnaziji, potom kao umjetnički voditelj Centra za kulturu "Šibenik" i Međunarodnog dječjeg festivala, a također je postao ravnateljem Šibenskog kazališta.

Godine 2008. dobio je nagradu Ksaver Šandor Gjalski za roman Katedrala

Njegova supruga Jela Goldan Brešan preminula je krajem rujna u šibenskoj bolnici. Iznenada joj je pozlilo, liječnici su se satima borili za njezin život, no nisu je uspjeli spasiti. 

Jela je rođena u Slavonskom Brodu, a veći dio života provela je u Šibeniku. Ondje je generacije gimnazijalaca pamte kao omiljenu profesoricu hrvatskog i engleskog jezika. Objavila je četiri romana: 'Limenke i ciklame', 'Helka Stapp i njene sanje', 'Helkin rat i mir' i 'Sara'.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao