Obavijesti

Show

Komentari 36

Što nas čeka: Dodjelu bi mogli obilježiti novi rekordi i politika

Što nas čeka: Dodjelu bi mogli obilježiti novi rekordi i politika
1

Dodjela nagrade Oscar se, kao i svake godine, održava u losanđeleskom Dolby Theatreu. Ovogodišnja dodjela po mnogočemu je prva u povijesti Oscara

VIDEO

Ceremonija će početi oko 2:30 ujutro 27. veljače, po našem vremenu. 

Hollywood slavi Hollywood

Ovogodišnjim nominacijama 'debelo' dominira film 'La La Land' o mladom ambicioznom umjetničkom paru u Hollywoodu. Djelo redatelja Damiena Chazella osvojilo je 14 nominacija.

Sudeći prema nagradama branše koje nerijetko 'prognoziraju' oskarovce, mjuzikl bi mogao osvojiti nekoliko zlatnih kipića u tehničkim kategorijama te ima velike šanse osvojiti nagradu za film godine.

Chazellu mnogi prognoziraju Oscara za najboljeg redatelja, a iako je Natalie Portman ('Jackie') bila favorit kritičara, Emma Stone bi mogla dobiti svoju prvu nagradu američke filmske Akademije. Stone je, naime, nedavno dobila nagradu britanske Akademije, kao i Zlatni Globus za najbolju glumicu. 

Osim 'La La Landa', jedino su 'Titanic' i 'Sve o Evi' prikupili toliko nominacija, stoga film Damiena Chazella ima i šanse napokon skinuti 'Titanica', 'Ben Hura' i 'Gospodar prstenova:Povratak kralja' s trona po najviše osvojenih Oscara (11). 

Kimmel sa šalama o Mattu Damonu

Nakon komičara Chrisa Rocka, glumca Neila Patricka Harrisa i voditeljice Ellen DeGeneres, voditelj Jimmy KImmel preuzima ulogu voditelja Oscara. Kimmel je u svom prepoznatljivom stilu cijeli posao doživio vrlo ležerno te je čak i prvi put otkrio koliko iznosi honorar voditelja najveće holivudske večeri (100.000 kuna).

Voditelj je i svoju novu ulogu iskoristio za 'potpirivanje' svoje lažne svađe s prijateljem, Mattom Damonom. Kimmel je Damonu, koji je nominiran za Oscara kao producent filma 'Manchester By The Sea', poželio da ne osvoji zlatnog kipića, a glumac je voditelji poručio da za njega kao voditelja ceremonija ima 'ekstremno niska očekivanja'. 

Nezadovoljstvo političkom klimom

Sudeći prema dodjeli Zlatnih Globusa, radnici filmske industrije neće se libiti kririzirati poteze američkog predsjednika Donalda Trumpa. Najglasnija na toj dodjeli bila je Meryl Streep koja je zbog svog strastvenog govora, u kojem osuđuje Trumpovu politiku prema strancima dobila i nagradu za borbu za ljudska prava. 

Osim toga, samo tri dana uoči dodjele, redatelji filmova nominiranih u kategoriji 'Strani film' u zajedničkoj su izjavi izrazili nezadovoljstvo 'valom fanatičnog nacionalizma koji je preplavio SAD i mnoge druge zemlje' te su unaprijed rekli da Oscara posvećuju svima koji se bore protiv toga. 

- Ne želimo razmišljato o granicama. Ne postoji najbolje zemlja, najbolji spo, najbolja vjera ili najbolja rasta. Želimo da ova nagrada bude simbol jedinstva među nacijama i slobode umjetnosti - napisali su. 

Slavni prezenteri

Dobitnike prestižne nagrada najavit će holivudski 'veterani', kao i novija poznata lica. Ulogu prezentera imat će zvijezde poput Jennifer Aniston, Matt Damon, Salma Hayek, Meryl Streep, Ryan Gosling te zvijezde filma 'Hidden Figures' Octavia Spencer i Taraji P. Henson, dok će Seth Rogen i Vince Vaughn izaći u paru. Kao prezenteri najavljeni su i Warren Beatty, Faye Dunaway i Michael J. Fox. Na pozornicu će izaći i zvijezda SNL-a Kate McKinnon u koji mnogi polažu nadu da će učiniti ili reći nešto zabavno te razbiti monotoniju. 

Akademija je najavila da će oskarovac Leonardo DiCaprio uručiti nagradu za najbolju žensku glumicu, Brie Larson za najbolju mušku te Alicia Vikander za najboljeg sporednog glumca. Dwayne 'The Rock' Johnson najavit će dobitnika za najbolju pjesmu. 

Kontroverzni kandidati

Najviše se pričalo o nominaciji glumca Caseyja Afflecka za ulogu u filmu 'Manchester By The Sea'. I dok mu mnogi kritičari i filmski portali prognoziraju pobjedu, neki su se bunili što je Affleck uopće dobio tu čast da bude nominiran. Iza brata Bena Afflecka stoje dvije tužbe za seksualno uznemiravanje. 

Actors Michelle Williams and Casey Affleck pose for photographers at a Gala screening of their film "Manchester by the Sea" at the 60th BFI London Film Festival in London

Mel Gibson u Hollywood se vratio u velikom stilu. Njegov 'Hacksaw Ridge' pokupio je iznimno pozitivne kritike, a ovo mu je prva nominacija za režiju od 'Bravehearta'. No mnogi mu još ne opraštaju antisemitistički ispad te tužbu za obiteljsko nasilje. 

Godina raznolikosti

Barry Jenkins mogao bi biti prvi redatelj crnac koji je osvojio Oscara, ako njegov rad na 'Moonlightu' nadjača konkurenciju. Njegov film ima šanse postati prvi najbolji film godine s gej protagonistom. Denzel Washington mogao bi srušiti vlastiti rekord i postati crnac s najviše osvojenih nagrada.

Damien Chazelle (32) redatelj 'La La Land', ako pobijedi u kategoriji najboljeg redatelja, bit će najmlađi redatelj kojemu je to uspjelo, uz Normana Tauroga koji je zlatni kipić osvojio 1932. 

Ovo je prva godina u povijesti Oscara da su crnci zastupljeni u svakoj glumačkoj kategoriji, što je veliki pomak od 2015. kada su svi nominirani bili bijelci. 

U kategoriji najboljeg sporednog glumca našao se i Dev Patel zbog uloge u filmu Lion. Dev je treći glumac u povijesti Oscara indijskog podrijetla te 13. Azijat s nominacijom. 

Glazbeni nastupi

Glazbeni dio ceremonije odradit će autori nominirani za najbolju pjesmu iz filma. Pjevačica Auli'i Cravalho koja daje glas Vaiani u istoimenom animiranom filmu pjevat će 'How Far I'll Go' s autorom Lin-Manuelom Mirandom. Sting će izvesti pjesmu 'The Empty Chair' iz dokumentarca 'Jim: The James Foley Story', a Justin Timberlake hit iz animiranog filma 'Trolls', 'Can't Stop The Feeling'. 

John Legend nastupat će s dvije nominirane pjesme iz 'La La Landa', 'City of Stars' i 'Audition'. 

Popis nominacija u svim glavnim kategorijama pogledajte ovdje.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Za sve je kriv Leo: DiCaprio se osvetio i zamijenio kuverte?
'VRATIO' IM JE

Za sve je kriv Leo: DiCaprio se osvetio i zamijenio kuverte?

DiCaprio je bio posljednji koji je imao omotnicu u rukama nakon što je Emmu Stone proglasio najboljom glumicom. Korisnici Twittera tvrde da je zamijenio kuverte kako bi se osvetio Akademiji

Trump je komentirao Oscare: 'Kad se previše bave politikom'
'Bilo je pomalo tužno'

Trump je komentirao Oscare: 'Kad se previše bave politikom'

Toliko su se usredotočili na politiku da su na kraju izgubili kontrol, rekao je u ponedjeljak američki predsjednik Donald Trump za krajnje desni portal Breibart News
Autor najvećeg gafa na Oscaru zaveo je više od 13.000 žena
U KREVETU NE GRIJEŠI

Autor najvećeg gafa na Oscaru zaveo je više od 13.000 žena

Legendarni zavodnik, glumac, redatelj i producent našao se u središtu skandala kada je nagradu Oscar na pozornici pred milijunima predao krivoj filmskoj ekipi