Obavijesti

Show

Komentari 148

Tajne glume: Slavko Štimac je i danas poput vuka samotnjaka

Tajne glume: Slavko Štimac je i danas poput vuka samotnjaka
4

PIŠE HUND, A PIŠE I MILE Filmski glumac nakon 20 godina pauze vratio se kazalištu, uoči predstave na Brijunima koncentrirao se meditirajući uz more

VIDEO

Slavko Štimac (56) proslavio se s 12 godina ulogom u 'Vuku samotnjaku'. Nakon toga nizao je filmove jer je redatelje oduševio neposrednošću i lakoćom kojom je glumio. I danas je vrlo uvjerljiv na sceni, a prije predstave obavezno meditira i vježba jogu.

Iako je poznatiji kao filmski glumac, Štimac se dokazao i u kazalištu kojem se lani vratio nakon 20 godina pauze. U beogradskom Zvezdara teatru glumi u predstavi “Klaustrofobična komedija”, koja danas i sutra gostuje u kazalištu Ulysses.

Dan uoči prve predstave Štimac se osamio. Šetao je sam Brijunima i otišao na plažu. Ondje je meditirao i vježbao jogu. To je, doznajemo, obavezni glumčev ritual kojim se priprema kako bi bio što uvjerljiviji na sceni. Štimac se glumom počeo baviti slučajno, kad mu je Maja Gluščević, supruga redatelja Obrada Gluščevića, ponudila ulogu u dječjem filmu “Vuk samotnjak”. Nakon toga snimao je ulogu za ulogom.

sff

Emotivac: Štimca je na povratak u kazalište nagovorio pisac Dušan Kovačević, u čijem je ‘Ko to tamo peva’ glumio mladoženju

- Poslove sam dobivao uglavnom tako da mi je zazvonio telefon i netko me pitao želim li igrati. Sve je to mnogo jednostavnije nego što ljudi misle - rekao je Štimac.

Četiri godine nakon “Vuka samotnjaka”, 1976. glumio je Ljubana u “Vlaku u snijegu”, a uslijedili su serija i film “Salaš u malom ritu”, “Ko to tamo peva?” i “Sjećaš li se Dolly Bell”. Premda su ga obožavateljice proganjale toliko da nije mogao izaći iz doma, slava ga, tvrdi, nije promijenila. Nije se igrao s djecom niti putovao s razredom na ekskurzije, nije prolazio faze odrastanja koje su prošli njegovi vršnjaci. On je, kaže, odrastao na filmu.

Osvojio publiku neposrednom glumom: Proslavila ga je več prva uloga, Ranka u ‘Vuku samotnjaku’. Pamti se i danas po Štimčevoj rečenici: ‘Piše hund, al piše i Mile’, kad je na psećoj pločici pročitao Military Hund

- Jedino mi je žao što zbog zauzetosti nikad nisam naučio svirati gitaru i harmoniku. To mi je oduvijek bila velika želja.
Štimac živi povučeno sa suprugom Vesnom u Beogradu, a njihov sin završio je studij u Berlinu. Slavku se često razvesele generacije koje su odrastale uz filmove u kojima je igrao, pa kad posjećuje brata u Zagrebu obožavatelji ga “okupiraju” na ulici. Žao mu je što je na Brijune stigao nekoliko dana nakon što je ondje naslovnu ulogu u predstavi 'Richard III' igrao Ralph Fiennes. Štimac je glumio u filmu “Koriolan”, koji je Fiennes režirao.

I danas se čuje ‘mesi mesi, neće da ti škodi’: Film ‘Varljivo leto 1968.’ poznato je po rečenici pokojnog Bate Stojkovića: ‘Mesi, mesi, neće da ti škodi’. Štimac u filmu igra problematičnog mladića koji zadaje glavobolje ocu

- On je divan tip, pun je emocija. Ispričavao se što mi je ponudio tako malu ulogu. Rekao je da bismo jednom zajedno trebali raditi nešto puno veće - prisjeća se Slavko.

Nedugo poslije snimanja Fiennes je Štimcu poslao zajedničku fotografiju i pitao ga kad će opet zajedno raditi.

- Stvarno je divan. Što god da mi ponudi, ne bih odbio - kaže Štimac.

 

Sa seksi Nedom Arnerić valjao se po travi: U filmu ‘Tko to tamo peva’ glumcu nije bilo neugodno voditi ljubav sa starijom kolegicom Nedom Arnerić. Još se prepričava legendarni citat iz scene filma: ‘I tata bi sine’.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...

Bianca Censori bosa prošetala Disneylandom: 'Ovo je najviše odjeće što je ikada nosila...'
KANYEOVA DRAGA

Bianca Censori bosa prošetala Disneylandom: 'Ovo je najviše odjeće što je ikada nosila...'

Bianca i Kanye u braku su od kraja 2022., a od ljeta iz dana u dan šokira svojim golišavim modnim kombinacijama
Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...