Obavijesti

Show

Komentari 21

Slijepi dječak presretan: 'Držao sam za ruku najveću legendu'

Slijepi dječak presretan: 'Držao sam za ruku najveću legendu'
4

Mate Mišo Kovač priključio se akciji kojom se skuplja novac za računalo prilagođeno slijepima. Uoči koncerta u Šibeniku, sastao se sa slijepim osnovnoškolcem Matom Bralićem

VIDEO

Kako se zoveš? U koji razred ideš? Mogu li ti kupiti neki sok, pitao je Mate Mišo Kovač (75) imenjaka Matu Bralića (10), koji je od silnog uzbuđenja jedva išta uspio izustiti pred najvećim glazbenim idolom.

Pjevač se prije koncerta u šibenskom Docu na zamolbu Turističke zajednice Grada Šibenika iza pozornice susreo s dječakom.

Mate je slijep od rođenja, ali to ga nimalo ne sprečava da ide na satove gitare i pjevanja. Razdragani Mate je pet minuta čvrsto stiskao ruku omiljena glazbenika. I bio je oduševljen.

- Ništa ga nisam čuo, osim želim li sok, ali sam sretan. Upoznao sam i držao za ruku najveću legendu - rekao nam je Bralić nakon susreta.

Dječaku treba oprema za školu

Koncert je odslušao na nogama od početka do kraja, pjevajući Mišine hitove s još nekoliko desetaka tisuća najvatrenijih obožavatelja.

- Susret smo organizirali jer je Mate to silno htio. Mišo je odmah pristao i počeo se raspitivati o dječaku - kaže Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika. On je i sudionik projekta “Želim, hoću, mogu!”, kojemu je glavni cilj osigurati opremu za slijepe i slabovidne, računala sa zvučnim ekranom i Brailleovu elektroničku bilježnicu. To bi Mati, učeniku drugog razreda OŠ “Tina Ujevića” u Šibeniku, omogućilo nesmetano školovanje.

Desetogodišnjaku je škola na prvome mjestu

- Kovača nismo ni pitali da financijski sudjeluje u projektu, iako vjerujemo da ne bi odbio - kaže Karađole. Dok ne dobije opremu, Bralić s profesorom svira gitaru i pjeva po sluhu.

Od Mišinih pjesama za sada zna “Takav sam rođen” i “Ja nemam razloga da živim”. Nada se da će uz elektroničku bilježnicu i novo računalo brzo naučiti i ostale.

Euforija: Nekoliko desetaka tisuća ljudi pjevalo je uglas s Matom Mišem Kovačem

Na možda posljednji veliki koncert, unatoč preporukama liječnika da ne pjeva zbog zdravstvenih problema, Kovač je pristao zbog proslave 950. obljetnice prvog spomena Šibenika. Pjevao je za honorar od 105.000 kn. Brailleova elektronička bilježnica i računalo stoje 72.500 kuna, a udruga je prikupila gotovo pola iznosa.

Donacije se mogu uplatiti na: IBAN: HR8324110061100008857, Udruga slijepih, naznaka “za Matu Bralića“.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao