Obavijesti

Show

Komentari 2

Ž. Periš: Pokrenuli smo trend krimića u Hrvatskoj i regiji

Ž. Periš: Pokrenuli smo trend krimića u Hrvatskoj i regiji
1

UZORI Tarantino i noir filmovi 40-ih nadahnuli su Periša na pisanje romana. Ipak, iako mu je nadahnuće u Americi, kaže kako sada postoji balkanski stil krimića

VIDEO

Biblioteka Balkan Noir pokrenula je trend pisanja, ali i čitanja krimića kod nas. Tradicija je već postojala, no trebao je pokretač, kaže pisac Želimir Periš (40).

Iako kaže da se nikad nije posebno inspirirao samo kriminalističkim romanima, voli ih čitati. Iz biblioteke Balkan Noir najviše su mu se svidjeli romani Josipa Mlakića, Andreja Nikolaidisa i Emira Imamovića Pirkea.

- Mislim da već sad možemo govoriti o tzv. balkanskom stilu krimića, kao što govorimo o skandinavskom. Vidljiva je povezanost tema i motiva u hrvatskim, odnosno krimićima koji su nastali u našoj regiji - kaže Periš, a kvaliteta također nije upitna. Iako nema omiljenog pisca krimića, obožava gledati kriminalističke filmove.

- Najviše volim Quentina Tarantina i stare noir filmove iz 40-ih godina. Ti su mi filmovi bili u glavi kad sam pisao roman - otkriva Periš i dodaje da već piše nastavak svojeg prvog krimića.

Perišev kriminalistički roman “Mima i kvadratura duga” jedan je od osam romana renomiranih domaćih autora koji su objavljeni u biblioteci Balkan Noir u izdanju 24sata te izdavačkih kuća Mozaik knjige, Algoritma, Frakture i Naklade Ljevak.

Svi su u konkurenciji za nagradu od 75.000 kuna koju će autoru najboljeg krimića dodijeliti Podravka i Styria na Zagreb Book Festivalu u svibnju. O pobjedniku odlučuju čitatelji.      

Kako izabrati hrvatski krimi roman godine?

Pobjednika nagrade za najbolji krimić biblioteke Balkan Noir biraju čitatelji putem stranice www.24sata.hr/toplista-knjiga/toplista-balkan-noir. Dovoljno je kliknuti na jedan od osam ponuđenih naslova. Glasovanje traje do 15. svibnja, a više od svih osam nominiranih književnih naslova, kao i o biblioteci Balkan Noir te o žanru krimića u Hrvatskoj i u svijetu može se saznati na stranici www.24sata.hr/specijal/balkan-noir.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...