Obavijesti

Show

Komentari 0

Ž. Periš: Stvarnost je ionako preneuvjerljiva za dobru fikciju

Ž. Periš: Stvarnost je ionako preneuvjerljiva za dobru fikciju
6

Ako ne znam što se događa, događaje ću još bolje izmisliti, jer stvarnost je ionako preneuvjerljiva za fikciju, kaže Želimir Periš, autor hita 'Mima i kvadratura duga'

VIDEO

Radeći u novinarstvu, saznaš puno stvari, ali ako ih sve napišeš u novinama, a nema dokaza, tuže te pa ideš na sud. Zato ih staviš u fikciju i pišeš o njima do mile volje! To je zapravo ideja vodilja koja je troje autora Balkan Noir biblioteke nagnala da napišu svoje krimiće. Merita Arslani ('Pouzdan izvor') i Emir Imamović Pirke ('Vršenje dužnosti') su novinari, a Želimir Periš ('Mima i kvadratura duga') nije novinar ali je iskoristio svoje iskustvo čitanja novina  pa piše o onome što u novinama ne može pročitati. 

- Ako nemam pojma što se događa, mogu te događaje još bolje izmisliti, jer stvarnost je ionako preneuvjerljiva za fikciju. A ima toliko toga da ne može ni stati u jednu knjigu - kazao je Želimir Periš najavivši  nastavak priče o glavnom junaku Mimi. Kruno Lokotar,  voditelj i direktor festivala Kalibar Bestival u sklopu kojega su "Noirovci" promovirali knjige, u nekoliko je navrata naglasio da su Perišove knjige već planule u zadarskim kioscima.

- To je zato što je svaka trafika dobila po dva primjerka, a moja mama obišla sve i pokupovala. Hvala mama - kazao je Želimir nasmijavši publiku. S njim je na predstavljanju knjiga bio i "poluprodužetak", kako ga je zvao voditelj, šestogodišnji sin Bartol.

Meritina i Želimirova knjiga bave se bankarskim sustavom koji je idealan za dočaravanje korumpiranog dijela naših života jer u njegovoj osnovi leži novac koji je osnova za korupciju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Banka je prirodna tema kad pišeš crni krimić. Kad bih prijateljima na kavi kazao da pišem krimić i da je glavni negativac banka, uvijek bi reagirali s "A ko drugi!?" Ja sam osobno donedavno bio slobodan čovjek, a odnedavno sam zajedno s knjigom postao jedan od dužnika kupivši stan na kredit. Tako da ćete mi svakom kupljenom knjigom pomoći otkupiti tri kvadratna centimetra stana. Da se razumijemo, stan ima 50 tisuća četvornih centimetara - kazao je Želimir Periš.   

Iako su sve troje autora krenuli u pisanje krimića u kojima nije poanta otkrivanje zločina nego analiza društva kroz njegovo rješavanje, Želimir Periš je pišući "Mimu" zapravo kršio gotovo sva ustaljena pravila pisanja krimića, pogotovo onih crni. Njemu u knjizi nije ni mračno ni tmurno, nego peče sunce i pritiska sparina, a kad se sve zaplete, "ne znaš 'ko tu koga, zašto i kako". A "Kvadratura duga" u naslovu je proizašla iz starog antičkog problema izračunavanja kvadrature kruge na geometrijski način, što se pokazalo nemogućim. 

- Danas je taj isti problem s dugom. Ovo je zapravo suptilan poziv na revoluciju - kaže Periš. 

Bestselere 'Pouzdan izvor', 'Vršenje dužnosti' i'Mima i kvadratura duga' potražite na kioscima, u knjižarama i na mondo.hr za samo 39,90 kn.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...
NOĆNA PTICA

Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...

Filipa Belića su eksperti 'Braka na prvu' spojili s Tamarom Razum. Kad ju je prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje