Obavijesti

News

Komentari 42

Je li 'Zodiac' još među nama? Tvrdio da je ubio čak 37 ljudi

Je li 'Zodiac' još među nama? Tvrdio da je ubio čak 37 ljudi
7

Zodiac je jedan od najvećih neriješenih misterija svih vremena, odmah iza Jacka Trbosjeka. Iako tvrdi da je ubio 37 ljudi, policija ga je sa sigurnošću povezala s 8

VIDEO

U novom specijalu 'Nikad otkriveni ubojice' donosimo vam priče koje su šokirale javnost i navele na mnoge špekulacije o mogućim počiniteljima i motivima ubojstava. Unatoč opširnim istragama ovi zloglasni monstrumi nikad nisu pronađeni...

Serijski ubojica Zodiac 'operirao' je sjevernom Kalifornijom kasnih 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća . Njegov identitet ni dan danas nije poznat.

Iako je policija ispitala preko 2500 sumnjivaca , slučaj nikada nije službeno riješen. Nekoliko njih se isticalo, ali forenzika tog vremena nije bila dovoljno jaka da upre prstom u krivca. Napao je ukupno osmero ljudi, a samo dvoje je preživjelo . Zodiac je tvrdio kako je ubio 37 ljudi.

Sve je počelo u listopadu 1966. godine u Riversideu . Narednih godina Zodiac je proganjao policajce pozivima, šifriranim porukama, vrijeđanjima...

Je li ubijena studentica bila prva Zodiacova žrtva?

Jedne nedjelje u listopadu pronađeno je tijelo studentice Cheri Jo Bates (18) . Bila je brutalno ubijena na parkiralištu kraj knjižnice. Nije bila ni silovana ni opljačkana.

Ubojica je onesposobio njezinu zelenu Bubu i čekao da dođe do automobila. Policajci pretpostavljaju kako joj je tada ponudio pomoć i pretvarao se da prčka po motoru . Pošto nije mogao popraviti kvar, predložio je da je odveze i tako namamio u smrt.

Zaustavio se na osamljenom dijelu kampusa, između dvije kuće. Istražitelji znaju da su stajali sat i pol prije ubojstva . Što se tada događalo, ostat će misterij. U jednom trenutku napao ju je nožem . Ubo ju je tri puta u prsa i sedam puta zarezao vrat toliko silovito da joj je gotovo odrezao glavu . Prije toga ju je gušio, tukao i rezao po licu. Kraj njezina tijela policajci su pronašli potrgani ručni sat Timex poprskan bojom za fasade. Vrijeme je stalo na 00.23. Pronađen je i otisak njezine štikle, kosa, krv, a ispod njezinih noktiju koža napadača. Na automobilu su bili masni otisci ruku i prstiju.

Patolog je potvrdio kako je vrijeme smrti bilo 22.30 , a tada je i jedan svjedok čuo prvo glasni vrisak, a zatim i prigušeni jauk.

VIDEO

Vrijeme koje je provela s napadačem, ukazivalo je da se poznaju

Tek mjesec dana nakon, policija je shvatila da se ne radi o ubojstvu iz strasti kako su vjerovali jer je vrijeme koje je provela s napadačem sugeriralo da ga poznaje.

Policajci su dobili anonimno pismo s naslovom 'Priznanje'

- Bila je mlada i lijepa, a sada je zatučena i mrtva. Nije prva, a neće biti ni zadnja. Ležim u krevetu i razmišljam o sljedećoj žrtvi. Možda bude ona prelijepa plavuša koja čuva dijete kraj male trgovine i svaku večer oko 19 sati prolazi kroz mračnu ulicu. A možda bude rasna brineta koja je rekla XXX ne kada sam je pitao za spoj u srednjoj školi. A možda ne bude ni jedna od njih. Ali odrezat ću joj ženske organe i pokazati ih da cijeli svijet vidi. Nemojte mi olakšavati. Čuvajte vaše kćeri, sestre i supruge i držite ih dalje od ulica. Gospođica Bates bila je glupa. Otišla je na klanje kao janje... - piše u pismu . Zatim je opisao kako ju je ubio. Policija je prema detaljima zaključila da je autentično, ali bilo je nejasnoća.

Na omotnici bez markice su pronašli jedan otisak prsta , ali nikada nije utvrđeno je li od sumnjivca ili možda poštara ili policajca. Ubojica je napisao da se nije opirala, a patolog je zaključio drugačije. Tvrdio je i da je nož pukao u prsima što, također, nije bilo tako.

Istražitelji ni dan danas ne mogu biti sigurno da je Zodiac ubojica.

Pucao mladim ljubavnicima u leđa

Više od dvije godine kasnije, 20. prosinca 1968. godine, David Arthur Faraday (17) i Betty Lou Jensen (16) parkirali su se na osamljenom mjestu u Valleju. Roditeljima su rekli da idu na božićni koncert, a došli su na mjesto omiljeno za mlade ljubavnike. Stranac je prišao njihovom automobilu s pištoljem od 22 kalibra. Prvo je pucao u Davida. Betty Lou uspjela je otvoriti vrata i napraviti dva koraka dok je ubojica nije dohvatio. Ispalio joj je pet metaka u leđa. Detektiv Russ Butterbach došao je na mjesto nesreće. Mladić je bio živ. Nadao se kako će otkriti nešto. Međutim, umro je na putu u bolnicu. Lokalne stanovnike počela je hvatati panika. Nasumična ubojstva nisu bila uobičajena u to vrijeme.

Sedam mjeseci nakon dvostrukog ubojstva, Zodiac je opet napao, samo nekoliko minuta vožnje dalje od posljednjeg ubojstva. Meta su opet bili mladi ljubavnici, Darlene Farren (22) i Michael Mageau (19). Automobil je parkirao kraj njih, ali se odmah odvezao. Desetak minuta kasnije, vratio se i stao iza njih. Ubojica je izašao iz automobila sa svjetiljkom i pištoljem Luger 9 mm. Stao je kraj suvozačevih vrata i ispalio nekoliko hitaca u njih. Mageau je preživio napad unatoč tome što je bio ranjen u lice, vrat i prsa.

VIDEO

Ubojica nazvao policiju iz telefonske govornice

Samo sat vremena kasnije, muškarac koji se predstavio kao ubojica, nazvao je policiju. Priznao je nova ubojstva, ali i ubojstva od godine prije. Policajci su locirali poziv. Nazvao je iz telefonske govornice, nekoliko ulica dalje od policijske postaje. Ostavio je otvorenu slušalicu, ali policajci nisu pronašli ni jedan upotrebljiv otisak prsta.

Manje od mjesec dana kasnije, Vallejo Times Herald, San Francisco Chronicle i The San Francisco Examiner primili su pisma. Bila su gotovo identična, a ubojica si je pripisao zasluge za ubojstva. Svako pismo imalo je kriptogram od 408 simbola u kojima je ubojica tvrdio da se skrivaju njegovi podaci. Zahtijevao je da se kriptogram objavi na naslovnicama novina jer će u protivnom 'tražiti usamljene ljude u noći i neće stati dok ih ne ubije 12 tijekom vikenda'.

Ipak, Chronicle je objavio pismo tek na 4, stranici s komentarom policije.

Policija nije odmah povjerovala da im piše ubojica

- Nismo uvjereni da je ubojica napisao pismo - pisalo je i tražili su autora da pošalje novo pismo s još više detalja . Prijetnje se, na sreću, nisu ostvarile. Nekoliko dana kasnije, The San Francisco Examiner primio je još jedno pismo naslovljeno: 'Dragi uredniče, ovo vam piše Zodiac' . Tada se prvi puta identificirao. U pismu su bili detalji o ubojstvima koji nikada nisu objavljeni. Poslao je poruku policajcima da će ga uhititi tek kada razbiju šifru.

Donald i Bettye Harden iz Salinasa doista su razbili šifru. U poruci s tipfelerima ubojica je otkrio kako skuplja robove za zagrobni život. U dekodiranom tekstu nema imena jer, objasnio je, to bi ga omelo ili zaustavilo u zadatku.

S kukuljicom na glavi i pištoljem u ruci napao par

Studenti Bryan Hartnell (20) i Cecelia Shepard (22) bili su na pikniku krajem rujna 1969. godine na Twin Oak Ridgeu. Prišao im je muškarac s crnom kukuljicom na glavi. Imao je izrezane rupe na očima, a preko toga sunčane naočale. Na prsima je imao znak Zodiaca, a u ruci pištolj kalibra 45.

Rekao im je kako je zatvorenik koji je pobjegao iz zatvora Deer Lodge u Montani. Tvrdio je i kako je ubio čuvara i ukrao mu auto. Objasnio im je kako treba njihov automobil i novac kako bi pobjegao u Meksiko. Ceceliji je naredio da veže Bryana prije nego što ju je vezao. Bryan se nadao kako je riječ o bizarnoj pljački, ali tada ih je napadač izbo nožem. Zodiac je tada na njihovom automobilu nacrtao znak Zodiaca i napisao "Vallejo/12-20-68/7-4-69/Sept 27–69–6:30/by knife" .

Policajci pronašli otisak dlana, ali uzalud

Zatim je nazvao policiju s telefonske govornice kako bi se pohvalio što je učinio. Policajci su opet stigavši do te govornice, vidjeli otvorenu slušalicu. Međutim, ovoga puta uspjeli su uzeti otisak dlana. Ipak, nikada ga nisu povezali ni s jednim sumnjivcem.

Otac i sin koji su bili u blizini mjesta ubojstva čuli su vriskove i došli u pomoć. Par je još bio živ. Cecilia je uspjela policajcima opisati ubojicu . Zatim je pala u komu iz koje se nije probudila. Umrla je dva dana kasnije. Bryan je preživio napad.

Mogli su ga uhitili, ali su tražili crnca?

Dva tjedna kasnije, putnik je ušao u taksi koji je vozio Paul Stine u San Franciscu . Pucao mu je u glavu. Ukrao mu je novčanik, ključeve automobila i otrgao komad krvave košulje. To su sve gledala trojica tinejdžera koji su i nazvali policiju dok je zločin još bio u tijeku.

Dva bloka dalje, policajac  Don Fouke koji se odazvao na dojavu, vidio je bijelca koji mu je dolazio u susret. Policijski dispečer rekao mu je da vodi računa o crnom sumnjivcu. Prošao je pored muškarca bez zaustavljanja. Ni danas nije jasno kako je došlo do zabune u opisu ni je li Fouke mogao uloviti zloglasnog serijskog ubojicu. U narednih nekoliko godina policajci su ispitali preko 2500 mogućih sumnjivaca.

Chronicle je u listopadu dobio pismo s komadom krvave košulje kojim je autor dokazao da je ubojica. Zodiac je zaprijetio kako je sljedeća meta autobus pun školske djece. Dao je i detalje.

- Pucat ću u prednje gume i skidati ih dok istrčavaju iz autobusa - napisao je.

Drugi kriptogram nikada nije dešifriran

Zodiac je nakon toga nazvao policiju i tražio dva vrsna odvjetnika F. Leeja Baileyja ili Melvina Bellija, da se pojave na lokalnoj televiziji. Došao je Belli. Voditelj Jim Dunbar molio je gledatelje da ne zovu kako bi linije bile slobodne. Zodiac je navodno i nazvao nekoliko puta i predstavio se kao Sam . Dogovorili su susret, ali Zodiac nije došao.

Nedugo zatim poslao je još jedan kriptogram od 340 simbola . Nikada nije dešifriran.

U narednom pismu na sedam strana, tvrdio je kako su ga dva policajca zaustavila i pričala s njim tri minute nakon što je ubio Stinea. Nakon toga je poslao još jedno pismo odvjetniku Belliju s još jednim komadom krvave košulje. Tvrdio je da želi njegovu pomoć.

Trudnica s malim djetetom uspjela se spasiti

Tada je opet napao. Kathleen Johns (22) vozila se iz San Bernardina za Petalumu kako bi posjetila majku. Bila je sedam mjeseci trudna, a u automobilu je bila i njezina desetomjesečna kćer . Prolazeći kraj Modesta, auto iza nje počeo joj je trubiti i blendati. Stala je.

Vozač je došao do nje i rekao kako joj visi stražnje svjetlo. Ponudio se kako će joj popraviti. Nakon što je završio, odvezao se. Kathleen se pokušala vratiti na cestu, ali joj je doslovno ispao volan. Muškarac se vratio i ponudio joj da će ih odvesti do prve benzinske postaje po pomo ć. Nakon 90 minuta vožnje prošli su više postaja, ali muškarac se nije zaustavljao. Kada bi ga pitala zašto, promijenio bi temu. Kada se konačno zaustavio na jednom križanju, Kathleen je zgrabila kćer i iskočila iz auta . Sakrila se u grmlje. Tražio ju je uz pomoć svjetiljke i uvjeravao kako je neće ozlijediti. Na sreću, odustao je, a Kathleen je stopirala do policijske postaje.

Davajući izjavu na policiji, vidjela je skicu ubojice taksista Paula Stinea. Prepoznala je svog otmičara.

Želio da svi nose gumbe sa znakom Zodiaca

Policajci su kasnije pronašli njezin automobil zapaljen . Zodiac je nastavio komunicirati s policijom. U jednom pismu napisao je 'Moje ime je...' i kriptogram od 13 znakova . Zatim je počeo postavljati bizarne zahtjeve. Zaprijetio je da će dignuti autobus u zrak ako se njegovo pismo ne objavi na naslovnici. Tražio je i da ljudi počnu nositi gumbe sa znakom Zodiaca.

Prijetio je novinaru, slao čestitke, a tada je stiglo pismo u kojem je priznao ubojstvo Cheri Jo Bates iz 1966. godine , koje policija do tada nije povezivala s njim. Zodiac se opet oglasio i pohvalio policiju što je konačno povezala slučajeve, ali naglasio da pronalaze samo one lagane.

Priznao ubojstvo žene čije tijelo nije pronađeno

Zodiac je u ožujku 1971. poslao razglednicu novinaru Chroniclea Paulu Averyju u kojem priznaje krivicu za nestanak Donne Lass (25) šest mjeseci ranije. Lass je bila medicinska sestra u hotelu i casinu Sahara Tahoe. Kobne večeri radila je do dva sata ujutro. Sljedećeg dana, njezinu šeficu i gazdaricu nazvala je nepoznata žena i rekla kako je Lass hitno morala otići u rodni grad zbog situacije u obitelji. Ona nikada nije pronađena , ali njezin grob je. Međutim, u njemu su bile samo sunčane naočale.

Vallejo Times-Herald povezao je ubojstva Roberta Domingosa (18) i Linde Edwards (17) iz 1963. sa Zodiacom. Ubijeni su iz pištolja na plaži dok su markirali iz škole. Policija vjeruje kako ih je ubojica vezao. Međutim, oslobodili su se i počeli bježati. Tada im je pucao u leđa. Tijela je stavio u malu šupu i zapalio, ali, šupa nije izgorjela do kraja.

Najveći sumnjivac imao je kvocijent inteligencije genijalca

Međutim, Zodiac je tada utihnuo. Javio se pismom tek 1974. godine. Pohvalio je film Egzorcist kao najbolju satiričnu komediju koju je ikada vidio. Bilo je još dosta pisama čija se autentičnost ne može povezati sa Zodiacom.

Najveći sumnjivac bio je Arthur Leigh Allen. Živio je u kamp kućici s malim mrtvim životinjama.

U vrijeme napada na Ceciliju i Bryana, Allen je rekao obitelji da ide roniti. Vratio se krvav s nožem na prednjem sjedalu automobila. Policija je dobila dojavu o njemu . Rekao je policajcima kako je na kraju odustao od ronjenja i otišao na plažu. Tamo je sreo neke prijatelje. Pomogao im je zaklati kokoš i roštiljali su.

Dvije godine kasnije, prijatelj ga je prijavio. Ispričao je da se nazivao Zodiac prije nego što je serijski ubojica počeo s napadima. Navodno mu je rekao da će loviti ljude s pištoljem i svjetiljkom kako bi ih ubio.

Policajci su ga drugi put doveli na ispitivanje. Allen je nosio sat sa simbolom Zodiaca . Psihološki profil odgovarao je ubojici. Usamljeni bijelac u ranim tridesetima s kvocijentom inteligencije koja graniči s genijalnošću i ljubavi prema oružju. Pretragom kuće pronašli su uznemirujuće stvari. Male životinje secirane i spremljene u hladnjak, krvave noževe i seksualna pomagala. Ipak, ni jedan dokaz nije se mogao direktno povezati s ubojstvima. Uzeli su mu otisak prsta, ali nije odgovarao onom nađenom na Stineovom taksiju.

Sve je upućivalo na njega, osim dokaza

Doveli su stručnjake za rukopis. Ni tako ga nisu uspjeli povezati. Iako ga je policija oslobodila sumnje, detektiv nije bio uvjeren u njegovu nevinost. U rujnu 1974. godine, Allen je optužen za nevezani slučaj zlostavljanja djeteta. Završio je u zatvoru na tri godine. U to vrijeme, Zodiacova pisma nisu stizala. Samo šest mjeseci nakon izlaska iz zatvora 1977., stiglo je novo pismo.

- Vratio sam se! - pisalo je. Unatoč manjku forenzičkih dokaza, opet je postao glavni sumnjivac.

U međuvremenu se javio i doušnik. Ralph Spinelli sjedio je u zatvoru i čekao presudu. Prijetilo mu je 30 godina zatvora za niz oružanih pljački jer je već dva puta bio kažnjavan. Tada je rekao čarobnu riječ - Zodiac.

Ispričao je kako je 1969. godine vodio striptiz klub. Allen je želio raditi kao redar. Spinelli nije bio zainteresiran. Allen je rekao kako će učiniti nešto zaista veliko da bi dokazao da je sposoban za posao. Sutradan je ubijen Stine. Allen se vratio kod Spinellija i rekao kako je on to učinio.

Preživjeli prepoznao Allena kao Zodiaca

Policija je tek tada kontaktirala Michaela Mageaua, jedinog preživjelog koji je vidio Zodiaca. Pokazali su mu nekoliko fotografija među kojima je bio i Allen. Odmah ga je prepoznao.

Policija je opet dobila nalog za pretres na račun osnovane sumnje. Ovoga puta pronašli su bombe kakve je i opisivao Zodiac. I dalje ništa nije bilo dovoljno. Uskoro su mediji saznali za sumnjivca i opkolili mu kuću. Novinarka Rita Williams uspjela je dogovoriti intervju s njim. Pričao je puno, ali rekao malo. Gledajući je u oči tvrdio je: 'Sigurno nisam Zodiac'

- Mislim da je Zodiac vani i smije se ovome svemu - rekao je i dodao kako možda nikada nećemo otkriti tko je ubojica ako on to sam ne prizna. Rita ga je pitala je li spreman na priznanje, a Allen je rekao:

- Ne, naravno da ne!

Allen je umro od srčanog udara 1992. godine , a detektiv George Bawart tražio je obdukciju kako bi pohranili njegov DNK iako tada nije ni znao što se može učiniti s tim. Osam godina kasnije uspjeli su izvući djelomični DNK s markice pisma u kojem je bio komad košulje ubijenog taksista. Nije odgovarao DNK-u Allena. Testirali su i prijatelja koji ga je prijavio. Nije odgovarao.

I dan danas javljaju se ljudi uvjereni da znaju tko je Zodiac

Dennis Kaufman javio se policiji 2007. godine. Tvrdio je da je Zodiac njegov očuh Jack Tarrance . Među stvarima koje je dao FBI-u bila je i crna kukuljica kakvu je i nosio serijski ubojica . Napravili su DNK analizu 2010. godine, ali je bila neodređena.

Kaufman je dao i neke fotografije na kojima su bile žrtve . Međutim, fotografije su bile toliko male i slabe rezolucije da se nije moglo sa sigurnošću reći što je na njima. Rezultati usporedbe rukopisa, također, su bili neodređeni.

Još jedna žena tvrdila je da je njezin otac Zodiac, ali prije toga je bila uvjerena da je njezin otac John F. Kennedy.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik