Obavijesti

News

Komentari 381

Skriveno 20 godina: Župnik iz okolice Zadra dirao dječake?

Skriveno 20 godina: Župnik iz okolice Zadra dirao dječake?
2

Zadarski nadbiskup Puljić pokrenuo je istragu protiv umirovljenog župnika nakon što su javile desetine žrtvi zlostavljanja. Prijave stižu čak i iz Švicarske te Amerike

VIDEO

Deseci muškaraca iz okolice Zadra prijavili su zlostavljanja svećenika (80) koji ih je pipao dok su bili djeca ministranti u selu u kojem je službovao od 1976. do 1996. Istragu protiv umirovljenog župnika pokrenuli su i policija te Vatikan, što nam je potvrdio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. 

U Vatikan su poslali svećenikove dokumente i svjedočanstva zlostavljanih. Od straha godinama ništa nisu govorili. Bojali su se kako će reagirati njihovi roditelji i selo u kojem je svećenik imao velik utjecaj. Lani je čak i nagrađen za životno djelo jer je sredinom osamdesetih sagradio novu crkvu. No sad, kad su odrasli, nekoliko zlostavljanih je odlučilo progovoriti i razotkriti tajnu koju su krili više od tri desetljeća. 

- Na vjeronauku su dečki sjedili naprijed, a cure straga. Jednom me je pozvao na duhovni razgovor. Imao sam 12 godina. Započeo je razgovor o seksu, zapravo je samo o tome želio razgovarati. Pitao me masturbiram li i kako. Govorio je kako žene muškarce navode na zlo i blud te da nisu dobre. On je visok čovjek i imao je oko 140 kila. Jednom se toliko uzbudio da je htio da se skinem da vidi je li sve u redu s mojim spolnim organom. Otkopčao mi je hlače i skinuo me. Drugi put me dirao po spolovilu u ispovjedaonici - rekao je Josip Lisica u HTV-ovoj emisiji “8. kat”. 

Tada, kao i ostali ministranti, nije prijavio svećenika zbog straha. Na kraju se Lisica odselio iz Hrvatske i sad živi u Švicarskoj. Svećenika je zadarskom nadbiskupu Puljiću prijavio i muškarac koji danas živi u SAD-u. Puljić je bio u posjetu u New Yorku, a dr. Nenad Bugarija (39) došao je iz Pittsburgha da mu prijavi svećenika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nadbiskup je bio zatečen i žalostan. Jamčio mi je kako će se to riješiti odmah i da se takve stvari neće tolerirati. Rekao je kako je to strašnije od ratnog zločina. Svećenik je zlostavljao djecu koja se nisu mogla braniti. Žalosno je što ima ljudi koji su sve znali, a ništa nisu učinili. Jedan svećenik mi je prije rekao kako je prije nekoliko godina sve prijavio nadležnim crkvenim institucijama, ali ništa se nije pomaknulo. Boli me što se o tome šutjelo - rekao je Bugarija. 

- Moja je priča slična Josipovoj i ne želim prepričavati te gnjusne detalje. Taj svećenik lani je dobio nagradu za životno djelo zato što je u našem selu sagradio crkvu. On jest sagradio tu veliku betonsku zgradu, ali je onu duhovnu crkvu uništio. Trebao bi doći u selo i ispričati se za svoje grijehe - kaže Bugarija za Zadarski list. 

Bivši župnik nalazi se u domu za umirovljene svećenike. Navodno je bolestan. Svojedobno se hvalio kako je u selu krstio više od 1000 djece.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 381
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1