Obavijesti

News

Komentari 88

U kući joj je 400 šišmiša: 'Sve smrdi, bježim jer sam očajna'

U kući joj je 400 šišmiša: 'Sve smrdi, bježim jer sam očajna'
5

Dobila sam rješenje da će 15. kolovoza početi s uklanjanjem obloga s unutarnje strane. Radovi još nisu počeli. Nitko me ne obavještava, očajna je vlasnica Branka

VIDEO

Sve je užeglo. Smrdi na amonijak kao nikad dosad. Bježim iz kuće. Očajna sam i ne znam što više činiti, govori nam Branka Koralija (62) iz Kraljeve Velike.

O njezinom suživotu s kolonijom šišmiša pisali smo u lipnju. Barem 400 ih se smjestilo među unutarnjim zidovima i gredama s vanjske strane drvene kućice od 40-ak četvornih metara.

- Dobila sam rješenje da će 15. kolovoza početi s uklanjanjem obloga s unutarnje strane. Međutim, radovi još nisu počeli. Nitko me ni o čemu ne obavještava - očajna je Branka.

Majstori bi, kaže, trebali raditi u prisutnosti Državnog zavoda za zaštitu prirode jer su šišmiši zaštićeni. Upravo iz tog razloga njezina agonija i traje tako dugo. No nisu se pojavili ni majstori ni nitko iz Državnog zavoda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Isprva su ih htjeli usisati. A meni bi ostavili smrad njihova izmeta u zidovima. Protivila sam se tome. Na kraju je sudski vještak odlučio kako se moraju ukloniti unutarnje obloge zidova i stropa, te šišmiši iznijeti iz kuće. Nakon toga dezinficirat će se prostor u kojem su boravili - kaže očajna žena koja se u mjesto kraj Lipovljana doselila prije pet godina, po odlasku u mirovinu. No mir koji je tražila nije našla jer je uskoro pristiglo nekoliko stotina sustanara.

- Rekli su mi i da ću dobiti zamjensko stanovanje dok traju radovi. Međutim, ni od toga nema ništa. Nitko mi ništa ne javlja - zgrožena je Branka.

Suživot sa šišmišima utječe joj i na zdravlje. Pije lijekove za srce.

- Tresem se. Amonijak mi narušava zdravlje. Imam i psihičkih posljedica. Oznojim se do madraca kad ih ugledam kako proviruju iz stropa. Znam da su zaštićeni, ali dođe mi da ih ubijem, a reći ću vam da zmiju na vilama nosim u šumu samo kako je ne bih morala ubiti. Čak sam psihologa pitala kako je moguće da dobivam potrebu ubiti životinju - očajno govori.

Tijekom ljeta je, priznaje, u zidovima bilo nešto manje šišmiša.

- Od vrućina su bježali u šumu, ali sad se već polako vraćaju. Uskoro će u zidovima opet danonoćno lepetati, a izmeta će biti posvuda - tužno zaključuje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina