Obavijesti

Sport

Komentari 0

Arneri, Bjedov Gabrilo i Goleš dobili nagradu za životno djelo

Arneri, Bjedov Gabrilo i Goleš dobili nagradu za životno djelo
1

U MZOS-u su uručene najviše državne nagrade na području sporta koje Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta

VIDEO

Nagrada je nazvana po ocu našeg olimpizma Franji Bučaru, a dodjeljuje se za višegodišnje uspješno djelovanje u sportu, osvajanje olimpijske medalje, iznimno znanstveno, stručno i pedagoško ostvarenje ili sportsko dostignuće. Nagradu za životno djelo 2015. godine dobili su posthumno Gojko Arneri, Đurđica Bjedov Gabrilo i Janko Goleš.

Gojko Arneri je preminuo 1983. godine u Zagrebu. Bio je diplomirani inženjer kemije, doktor znanosti i profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu te reprezentativac u vaterpolu s 50 nastupa koji svoju sportsku karijeru započinje kao član Korčulanskoga plivačkog kluba iz Korčule.

Đurđica Bjedov Gabrilo je najuspješnija hrvatska plivačica svih vremena, a svoje najveće uspjehe ostvarila je 1968. godine na Olimpijskim igrama u Mexico Cityju gdje je osvojila zlatnu i srebrnu medalju te postavila olimpijski rekord na 100 metara prsno. Upravo ovaj izvrsni rezultat donio joj je titulu najuspješnije hrvatske plivačice svih vremena i najbolje prsašice svijeta 1968. godine.

Janko Goleš u hrvatskom i zagrebačkom sportu djeluje od 1960. godine. Više od 50 godina aktivan je sportski djelatnik, posebice u rukometu gdje je obavljao niz aktivnosti. Novinarsku karijeru započeo je 1970. godine kao suradnik u Sportskim novostima, zatim kao novinar reporter da bi kasnije postao pomoćnik glavnoga urednika, zamjenik glavnoga urednika, glavni urednik te direktor.

Dvanaest ravnopravnih godišnjih nagrada za 2015. godinu dobili su: Filip Hrgović, Leonard Pijetraj, Jurica Gizdić, Vladimir Janković, Kristijan Vincetić, Frano Vićan, Ivo Karlović,  Maša Martinović, Damir Erceg, Damir Martin, Ronald Lopatny i Gimnastičko društvo "Osijek-Žito".

Dobitnici nagrade za životno djelo dobili su, osim povelja i zlatnih medalja s likom Franje Bučara, i novčani iznos od 50.000 kuna neto, dok su dobitnici godišnjih nagrada, uz povelje i medalje, nagrađeni i novčanim iznosom od 20.000 kuna neto.

Nagrade su uručili ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar i predsjednik Odbora Igor Jukić, a u ime nagrađenih zahvalio je Janko Goleš koji je istaknuo značaj sporta za naše društvo i apelirao na nadležne da u proračunu osiguraju više sredstava za financiranje sporta.

Ministar znanost, obrazovanja i sporta je istaknuo zadovoljstvo što se nagrada dodjeljuje na dan kada slavimo 140. obljetnicu oca našeg olimpizma i čovjeka koji je u Hrvatsku uveo mnoge sportove.

- Hrvatski sport je jedan od najboljih mehanizama promocije Hrvatske u svijetu - kazao je Mornar i naglasio da je svjestan da se 150 milijuna kuna, koliko je HOO zatražio ove godine iz državnog proračuna, neće moći realizirati od sredstava Hrvatske lutrije pa je zato apelirao na sve da lobiraju kod političara, a posebno kod budućeg ministra financija, da osiguraju potrebna sredstva za financiranje hrvatskog sporta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
VIDEO Ovo ima samo kod nas: Jednog od najboljih relijaša 'žicao' cigaretu nakon utrke?!
MORATE POGLEDATI

VIDEO Ovo ima samo kod nas: Jednog od najboljih relijaša 'žicao' cigaretu nakon utrke?!

Cijeli događaj je prošao bez incidenata, a novi predsjednik HAKS-a rekao je kako ćemo WRC u Hrvatskoj gledati i iduće tri godine. Odlična je to vijest za navijače