Obavijesti

Sport

Komentari 372

Nitko kao 'furija': Španjolska obranila titulu i ušla u povijest!

Nitko kao 'furija': Španjolska obranila titulu i ušla u povijest!
62

Španjolska nogometna reprezentacija osvojila je treći europski naslov nakon što je u finalu u Kijevu pregazila Italiju 4-0! 'Furija' je prva koja je obranila naslov na Euru!

VIDEO

Od prve utakmice kritizirali su ih, famoznu 'tiki-taku' proglasili su napornom. Štoviše, cjelokupni dojam usporedili su s provlačenjem Grčke 2004. godine, no Španjolska je u finalu 14. Europskog prvenstva svim kritičarima začepila usta i odgovorila im osvajanjem novog, trećeg europskog naslova! Time su se pridružili Njemačkoj kao najuspješnija europska reprezentacija s tri naslova (1964., 2008. i 2012.).

Što su više bili kritizirani i iz utakmice u utakmicu stavljani u ulogu 'autsajdera', to se 'furija' više inatila što je demonstrirala rutinski svladavši Italiju u kijevskom finalu 4-0!

Kao da nisu mogli izabrati bolje vrijeme i mjesto da odigraju najbolju utakmicu na ovom Euru pokazavši svima zašto su zasluženo najbolja reprezentacija Europe i svijeta. Ovaj treći naslov najbolje oslikava nevjerojatnu dominaciju španjolske reprezentacije, koja je ispisala povijest postavši prva momčad u povijesti Europskih prvenstava koja je obranila naslov. No ni to nije sve jer je 'furija' postala jedina reprezentacija koja je uzela 'hat-trick' osvojivši tri uzastopne titule na velikim natjecanjima (EP 2008., SP 2010. i EP 2012.)!

Novim naslovom Španjolska je postala najuspješnija momčad u finalima velikih natjecanja osvojivši četiri naslova od pet finala u koliko su igrali! Ni tu ne staje impresivna statistika po kojoj se španjolski izbornik Vicente del Bosque pridružio izborniku Zapadne Njemačke Helmutu Schönu  (1972. i 1974.) osvojivši svjetski i europski naslov!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A koliko su Španjolci bili dominatni u finalu govori podatak da se pobjeda od 4-0  nikad nije dogodila! Najuvjerljiviju pobjedu u finalu EP-a do ovog finala držala je Zapadna Njemačka koja je 1972. godine tukla Sovjetski savez 3-0. Za slavlje u četiri čina pobrinuli su se David Silva golom glavom u sjajnoj akciji u 14. minuti, Jordi Alba rutinski izigravši obranu 'azzurra' u 41. minuti, Fernando Torres u 84. minuti (drugi gol u finalima Eura) te Juan Mata u 88. minuti samo minutu po ulasku u igru!

Sama utakmica bila je jedna od najatraktivnijih na Euru, ako ne i najbolja, a ujedno i jedna od najspektakularnijih u dugoj povijesti ovog natjecanja. Za to se pobrinula ona stara, brza i efikasna 'tiki-taka' koja je poput noža probijala obranu Talijana koji se mogu pomiriti da su jednostavno dotučeni od najbolje reprezentacije na planetu. Poraz je mogao biti još bolniji, no u nastavku 'azzurri' su bili čak bolji nego u prvom dijelu. No Di Natale i Cassano nisu mogli ništa protiv obrane koja 509 minuta nije primila gol. Upravo su Talijani jedini koji su matirali Casillasa u prvoj utakmici 10. lipnja. A kako bi i mogli nešto više napraviti kad su zadnjih pola sata odigrali s igračem manje jer se posljednja Prandellijeva izmjena Thiago Motta ozlijedio.

Svim ljubiteljima nogometa ostalo je samo pokloniti se ovako moćnoj Španjolskoj, a Hrvatskoj može biti utjeha da je ispala od prvaka i finalista Eura te da se i s jednima i drugima ravnopravno borila do posljednje sekunde.

Finale Europskog prvenstva:

  • Španjolska - Italija 4-0 (Silva 14', Jordi Alba 41', Torres 84', Juan Mata 88')
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 372
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'
ANALIZA TOMISLAVA IVKOVIĆA:

'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'

Kad je zdrav, Pjaca može biti prevaga. Dio utakmice bio je i druga špica, jako je opasan, surađuje sa suigračima, ima udarac, sve, tvrdi nekadašnji golman i trener