Obavijesti

Sport

Komentari 26

Božica pobjede: Vedrana (28) je pravnica i prvakinja kickboxa

Božica pobjede: Vedrana (28) je pravnica i prvakinja kickboxa
11

Počela sam sasvim slučajno, kad sam imala osam godina. Kod mene doma, u Klinča Selu, kickbox je bio jedina aktivnost u školi, nije bilo niti jednog drugog sporta, priča nam Vedrana Halinčić

VIDEO

Prijepodne Vedrana Halinčić (28) pravnica je u elegantnoj haljini. Poslijepodne postaje nepobjediva kickboksačica, aktualna i dvostruka prvakinja Europe pred kojom drhte protivnice. I upravo se sprema uzeti i svjetski naslov.


POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:18

Tenis, plivanje, gimnastika... To su, uglavnom, prve asocijacije na ženske sportove. Na spomen kickboxa prvo kroz glavu prođe Jean Claude van Damme i hit iz 1989.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Naravno da sam gledala film ‘Kickboxer’, obožavam ga. Kao i ostale borilačke filmove. Jako volim ‘Rockyja’, a definitivno najbolji film mi je ‘Djevojka od milijun dolara’. Čitala sam i knjigu, to je jedna zaista dirljiva, potresna sportska i životna priča koju bi svaki sportaš trebao čuti, pročitati, pogledati... - počela je svoju priču Vedrana Halinčić pa se odmah vratila na početak:


- Počela sam sasvim slučajno, kad sam imala osam godina. Kod mene doma, u Klinča Selu, kickbox je bio jedina aktivnost u školi, nije bilo niti jednog drugog sporta. I tako je krenuo cijeli moj razred, a na kraju sam jedino ja ostala.

Danas, 20 godina poslije, kickbox je za Vedranu način života. Prvakinja Europe prvi put je postala 2014., ponovila je to 2016., a u studenom u Budimpešti ide napraviti još korak više - uzeti svjetski naslov!

- Na svakom SP-u, ali baš na svakom, osjećala sam se loše. I znala da neće biti dobro. Evo, na posljednjem SP-u izgubila sam od Britanke koju sam uvijek pobjeđivala. I suci su stali na njenu stranu, svi su u dvorani mislili da pobjeđujem, pa i moji roditelji, koji su gledali na internetu... Kad su njoj digli ruku, nitko nije mogao vjerovati - priča Vedrana.

Roditelji su gledali doma jer je Vedrana, kako kaže u šali, zabranila majci dolazak.

- Kad sam imala prvi meč, 1998. u Buzetu, mama me dovezla i gledala. Imala sam jedva 30 kg i prvi meč u karijeri. Izgubila sam, a mama me pogledala i rekla: ‘Pa, gdje sam te to dovela, da gledam kako se tučeš...’ Ali to me samo ohrabrilo.

S diplomom sto kila lakša


Naravno, kao i kod svih velikih boraca, krivac za prvi poraz u karijeri je veća protivnica. I suci.


- Ali kad je stvarno tako, ha, ha... Bila je puno teža od mene, a i suci su bili za nju. 
U međuvremenu je ojačala, a i suci su se popravili. Pa je prilika za svjetski naslov tu, pred vratima. Uostalom, sad je diplomirala, pa se može koncentrirati isključivo na treninge.

- Sad sam 100 kilograma lakša. Nemam više taj teret da me doma čeka knjiga. Sad me čekaju kućni ljubimci, čišćenje i omiljena aktivnost, pravljenje kolača. I konačno idem spavati u 23 sata a ne u pet ujutro.

Najviše voli raditi cheescake.


- Imamo vrt prepun povrća i voća, pa ga radim od domaćeg sira, šumskog voća. Sve je baš domaće. Ipak moram paziti s kolačima... Ali ako postanem svjetska prvakinja, pozvat ću sve na jedan veliki cheescake!


U ring ulazi i s dečkom

Ozljede su česte, lijepa Vedrana na posao zna doći u “šljivama”.

- Uh, da, znala sam doći sva u masnicama. Iako, noge i ruke bi mi znale biti modre više nego lice. Ali znala sam dobiti koji put i u nos pa takva ići na posao - smije se Vedrana.

Na kickboxu je upoznala i dečka, Gorana Bakšića, s kojim trenira. U klubu nema djevojaka, pa trenira s muškarcima.

- Pofajtamo se mi, posebno ako imamo neke osobne probleme. Trpimo dok ne dođemo u dvoranu ili u ring i onda to riješimo, ha, ha - kaže Vedrana.

- Mi smo dogovorili ovako: ‘Na treningu nema ljubavi i nježnosti. Tu smo sparing partneri’. Iako, normalno da uvijek pazim na nju, da joj ne bih zadao neki jači udarac - kaže Goran.

Od kickboxa se, pa čak i ako ste dvostruka europska prvakinja, živjeti ne može. U tom sportu u Hrvatskoj novca nema.


- Ma kakvi?! Na poslu dobijem 2600 kuna i imam stipendiju. To je dobro za džeparac, ali se živjeti od toga ne može. Na Svjetskom prvenstvu na koje sad idem također nema novčanih nagrada. Kad sam išla na turnire i europska prvenstva, morala sam tražiti sponzore, ali najviše su financirali tata i mama. I ja sam dala ono što bih uspjela uštedjeti.

Pobjeđuje kao Van Damme

U kickboxu nema, no novca ima u MMA-u, u koji sve češće dolaze i žene. Primjerice, 30-godišnja Rounda Rosey za 48 sekundi borbe, koliko joj je trebalo da izgubi, zaradila je, pazite sad ovo, tri milijuna dolara!


- Ne vidim se u MMA-u. Ne zanima me, ma ni za tri milijuna dolara! To su dva različita sporta i nikakav novac nije vrijedan rizika od mogućih ozljeda - kazala je Vedrana i nastavila:

- Neću reći da to nije ženski sport jer sve više djevojaka se bavi time, ali ne, hvala. Znam da je ogroman novac, ali to je već profesionalizam, a meni je draži amaterizam.


I baš kao u filmu “Kickboxer”, u kojem Van Damme, poluozlijeđen i šepav, pobjeđuje Tong Poa, pobjeđuje i Vedrana...

- U Innsbrucku sam na turniru ozlijedila zglob, bilo je jako bolno, no odlučila sam se natjecati. Imala sam osam mečeva u dva dana, zglob je bolio ko vrag, ali sam došla do polufinala. I onda više nisam izdržala, bolovi su bili prejaki. Još me boli, pa idem na terapije kako bih bila spremna za SP. I neću odustati dok ga ne osvojim. Moja parola, koju mi je usadio trener je: ‘Onaj tko odustaje, nikad ne pobjeđuje, onaj tko pobjeđuje, nikad ne odustaje’.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...