Obavijesti

Sport

Komentari 8

Ćiro: Da smo tada ispali, Mikša bi me bacio morskim psima...

Ćiro: Da smo tada ispali, Mikša bi me bacio morskim psima...
1

Hrvatska je prije dvadeset godina prvi put otišla na Svjetsko prvenstvo, baš preko Ukrajinaca. U Zagrebu smo pobijedili 2-0, a u Kijevu smo odigrali 1-1. Naši junaci bili su Bilić, Vlaović i Bokšić

VIDEO

S pokojnim sam predsjednikom bio na stalnoj liniji. Htio je Franjo Tuđman znati sve što se događa u Kijevu. Nisam imao pravo na pogrešan korak, prisjetio se Ćiro Blažević 1997. godine i utakmica protiv Ukrajine.

Preko Ševčenka i društva izborili smo povijesni odlazak na SP.

- U Kijevu je bio nekakav bazen s morskim psima. Tadašnji predsjednik HNS-a Branko Mikša u šali mi je rekao da će me baciti morskim psima ako ne prođemo dalje - rekao je u svome stilu legendarni Ćiro.

Hrvatska je u Zagrebu pobijedila 2-0.

Svetsko nogometno prventsvo Francuska 1998

Bokšić zabio za SP

Golove su zabili Slaven Bilić i Goran Vlaović.

- Bili smo puno bolji. Ne sjećam se da su nam Ukrajinci stvorili pravu priliku. Trebali smo ih napuniti do vrha, zabiti im još koji gol - rekao nam je jedan od junaka te utakmice Goran Vlaović, koji je trebao početi i uzvratnu utakmicu.

- U prvoj sam igrao umjesto Bokšića, bilo je planirano da igram i u drugoj, ali onda je Ćiro sve promijenio.

- Sine, u sastavu mi treba Boka. Od njega nemam koristi na klupi - rekao je Ćiro Blažević Vlaoviću.

- Znao sam da će Bokšić zabiti gol i da će biti heroj - govori Ćiro 20 godina kasnije.

- Ma sine, svi su oni bili heroji. Samo su heroji mogli izbaciti onako jaku Ukrajinu. Ševčenko nije igrao u prvoj utakmici i znao sam da nas u Kijevu s njim u sastavu čeka pravi pakao. Znao sam da će napasti. Alen Bokšić je u prostoru bio brži od Gorana Vlaovića, pa sam mu zbog toga dao prednost - kaže nam trener svih trenera.

Ukrajina je povela golom Ševčenka već u četvrtoj minuti. Stadion je proključao.

- Koju minutu kasnije zabili su za 2-0. Sledili smo se na klupi, a onda smo shvatili da je taj gol poništen. Da nije bio poništen, prijetio bi nam potop. Nikad nisam igrao u takvoj atmosferi. Na stadionu se stalno čulo neko zviždanje. Podsjećalo me na buru kod nas - rekao je Goran Vlaović.

Ne bi se vraćali doma

Alen Bokšić je u 27. minuti izjednačio na 1-1. Kod toga smo gola imali puno sreće, ali najviše smo sreće imali u prvih dvadeset minuta. Sudio je Norvežanin Rune Pedersen, koji je sa svojim pomoćnicima Ukrajincima poništio čisti gol za 2-0.

Taj je isti Pedersen idućeg ljeta sudio četvrtfinale na Gerlandu, kad smo Nijemce pobijedili 3-0 na SP-u. Čovjek nam je bio sretan, nema što. Goran Jurić odradio je obje utakmice. Legendarni Goca bio je jaka Ćirina karika. Tih je godina briljirao u dresu Dinama, a sjajan je bio i u dresu reprezentacije u ovim utakmicama.

- Da smo ispali u Kijevu, ne bismo se ni vraćali doma. Ne bismo se smjeli vratiti. Bilo je to baš biti ili ne biti za nas. Jednostavno smo morali proći na Svjetsko prvenstvo u Francusku - kaže Goca, koji je s Bilićem bio briljantan u maksimirskoj utakmici.

Ta je Ukrajina doista bila strašna momčad. Naravno, predvodili su je igrači Dinamo Kijeva, nadolazeće zvijezde Andrij Ševčenko i Sergej Rebrov. Ševa je danas izbornik, Rebrov već tri godine vodi Dinamo Kijev.

Tjedan dana prije prve utakmice u Zagrebu taj je isti Dinamo na Olimpijskom stadionu u Kijevu pobijedio Barcelonu 3-0. Bila je to utakmica u kojoj je briljirao Rebrov. Deset dana prije naše uzvratne utakmice s Ukrajinom u Kijevu, Dinamo je na Nou Campu ponovno rasturio Barcelonu. Bilo je 4-0.

Ševčenko je zabio hat-trick u prvom poluvremenu, a pobjedu je u nastavku potvrdio Sergej Rebrov.

- Bili su doista strašna momčad. Znali smo što nas čeka i odradili smo sjajan, pravi posao. Pogotovo u prvoj utakmici u Zagrebu. To je bilo ključno za nas - rekao je Goran Jurić.

Sretne kvalifikacije

Hrvatska je u tim kvalifikacijama imala puno sreće.

Bilo je uopće pitanje hoćemo li igrati play-off za SP. U posljednjem nam je kolu to svojim sjajnim obranama protiv Grčke u Ateni omogućio Peter Schmeichel. Danci su izvukli remi, i mi smo završili ispred Grka.

- Kao zahvalu sam od Hrvata dobio pršut - rekao nam je na druženju prije nekoliko godina legendarni danski golman.

Imali smo puno sreće, ali za veliki je uspjeh to uvijek potrebno.

Tako se kovala bronca u Francuskoj u ljeto 1998. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju