Obavijesti

Sport

Komentari 19

Claudio Ranieri otkriva detalje kako vodi prvu momčad PL-a

Claudio Ranieri otkriva detalje kako vodi prvu momčad PL-a

Kada sam pričao s igračima shvatio sam da se boje talijanske taktike. Rekao sam im da im vjerujem i da ću što manje spominjati taktiku. Za mene je bilo važno da nastave trčati, kaže Ranieri

VIDEO

Kada se Claudio Ranieri na ljeto vratio u engleski nogomet, bio je poznat kao tinkerman (menadžer koji neprestano eksperimentira i mijenja nogometaše i formacije). Ove sezone je priča malo drugačija. Vodeći Leicester je koristio najmanji broj nogometaša u cijeloj Premier ligi.

Kao što je postalo opće poznato, prošle godine u ovo vrijeme Leicester je bio zadnji na tablici. Sada, pred nedjeljnji susret s Arsenalom na Emiratesu, Leicester ima pet bodova prednosti ispred sljedećeg protivnika i Tottenhama. S još 13 utakmica do kraja prvenstva, 'lisice' su glavni favoriti za osvajanje naslova iako su prethodno po kladionicama šanse za naslov prvaka imali 5000/1.

No ono što je Ranieri napravio s Leicesterom je zasigurno najbolja i najveća priča moderne Premier lige, a ravnopravno se može usporediti s Nottingham Forestom pod Brianom Cloughom. Talijanski stručnjak je dao poduži, ali isto tako fascinantan intervju za Corriere della Sera.

- U eri kada se sve broji novcem, mi smo ti koji daju nadu ostalima. Došao sam u kolovozu i počeo sam gledati snimke svih utakmica od prošle sezone. Vidio sam da je momčad odlično odigrala kraj prvenstva, puno je trčala i izgledala samouvjereno - rekao je talijanski stručnjak pa nastavio:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kada sam pričao s igračima shvatio sam da se boje talijanske taktike. Rekao sam im da im vjerujem i da ću što manje spominjati taktiku. Za mene je bilo važno da nastave trčati kao što su trčali u zadnjem dijelu sezone.

Odmor je jako bitan

Menadžer Leicestera je nastavio pričajući o fizičkim treninzima.

- Po mom mišljenju, fizički treninzi su manje bitni ovdje u Engleskoj. Ovdje svi treniraju velikim intenzitetom, natjecateljski duh postoji čak i kada su u pitanju sprintevi na treningu. A utakmice su uvijek teške borbe. Moja ideja je da, prije svega, nogometaši trebaju odmor da bi mogli trenirati - objasnio je Ranieri, koji vjeruje da je odmor ključ uspjeha.

- Vjerujem u trening. Ali vjerujem i da je sve relativno. Moji dečki stvarno puno treniraju, ali ne previše puta. Utakmice u Engleskoj su naporne i treba vremena za oporavak. Zato ako igramo utakmicu u subotu svi dobiju slobodno u nedjelju. U ponedjeljak nastavljamo s lakšim treningom dok u utorak imamo jako naporan trening, kao i u Italiji. U srijedu se ponovo odmaraju, a u četvrtak naporno treniraju. Pucački trening je na rasporedu u petak i u subotu opet utakmica.

- Minimalno dva dana tjedno nemamo trening. I to je ono što sam im rekao kad sam stigao: "Vjerujem vam". S vremena na vrijeme ću im objasniti malo o nogometu, ali uvijek moraju dati sve od sebe. Ne vjerujem da postoji savršena formula. Nogomet nije kemija, ne postoje univerzalna pravila. Moraš iskoristiti ono najbolje iz momčadi koju imaš. Ovdje u Leicesteru svi imaju osjećaj da sudjeluju. Igrati loše znači izdati momčad.

"Prestravim se koliko malo jedu"

Claudio Ranieri je zatim malo objasnio neke "inside" informacije.

- Imam igrača koji putuje iz Manchestera, a jedan dolazi iz Londona. To je nezamislivo u Italiji, ali i u Engleskoj je čudno.  Međutim, tu je to dozvoljeno jer klub to dopušta. I ponosan sam zbog toga. Ponekad, dok sjedim za stolom i večeram, prestravim se koliko oni jedu. Nikad nisam vidio tako izgladnjele nogometaše! Ako toliko trče imaju pravo jesti što žele - rekao je Ranieri pa nastavio:

- U Engleskoj je svaka utakmica kao derbi. Gledao sam Milan-Inter prije nekoliko dana. To je bila engleska utakmica. Trčanje, udaranje, momčadi su bile raširene i bilo je puno natjecateljskog duha. Inače to i nije baš talijansko. Uvijek govorim svojim igračima da nađu onu vatru unutar sebe. Prilike kao ove koje sad imaju rijetko dođu u životu. Traži tu vatru, nemoj je se sramiti. I ne srame se. Oni žele sanjati.

Ranieri je, nadalje, naveo jednu vrlo bitnu činjenicu zbog koje su uspješni i on i Leicester.

- Leicester City je nešto što sam uvijek tražio - pola nogomet, a pola svjesnost cilja. Nitko u Leicesteru ne smatra kako radi da bi preživio. Da je tako, svaki dan bi se dizali umorni. Ako živimo za posao onda želimo dati neki smisao svemu tome. Imao sam sreću da sam to već jednom proživio. Bio je to Catanarzo Giannija di Marzija. Momčad poput Leicestera. Grupa prijatelja koji žive zajedno.

Za kraj je odgovorio na pitanje: "Može li Leicester do naslova Premier lige?"

- Ne znam, ali je fantastično što smo zaslužili to pitanje. Kada sam stigao, predsjednik mi je rekao da računa na 24 boda do Božića. Za Božić smo imali 37 ili 39, ne sjećam se više. A sada smo još uvijek na vrhu Premier lige. U eri kada se sve broji novcem, mi smo ti koji daju nadu ostalima - zaključio je talijanski stručnjak na vrhu Premier lige.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama
DRAMA DO KRAJA

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama

Još šest kola ostalo je do kraja sezone, a Rijeka i Dinamo sastat će se na Rujevici u 33. kolu. Susret koji bi mogao odrediti puno toga u utrci za naslov
Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi